του Κώστα Εφήμερου
Προσήλθα στο πειθαρχικό όργανο και ζήτησα οικιοθελώς να κρίνει την υπόθεση καταθέτοντας επιπλέον υπόμνημα ζητώντας συγκεκριμένα την αντέγκληση του κυρίου Καλαντζή, επισημαίνοντας μάλιστα ότι ο εν λόγω «δημοσιογράφος» είχε χρησιμοποιήσει μόνο μέρος της δημόσιας συζήτησης που κάναμε περί δημοσιογραφικής δεοντολογίας αποκρύπτοντας τις βαρύτατες ηθικά και νομικά κατηγορίες του εναντίον μου.
Σήμερα ενημερώθηκα ότι το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο αποφάσισε την άσκηση πειθαρχικής δίωξής εναντίον μου για παράβαση 4 άρθρων του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας. Δεν γνωρίζω την διαδικασία και δεν γνωρίζω αν η μειοψηφία μπορεί να αναγκάσει την άσκηση πειθαρχικής δίωξης, δεν γνωρίζω δηλαδή αν φτάνει η ψήφος του μέλους του Συμβουλίου που παραδέχτηκε ενώπιον μου (και με την παρουσία πρακτικογράφου) ότι γνωρίζει προσωπικά τον εκπρόσωπο Τύπου της τράπεζας Πειραιώς που εργάζεται παράλληλα ως συντάκτης οικονομικού ρεπορτάζ στην Καθημερινή (όταν με κλείσιμο του ματιού με ρώτησε «καλά εγώ τον ξέρω τον κύριο ότι δουλεύει και στην Τράπεζα αλλά εσύ που το ξέρεις; Έχεις κάποια συναλλαγή με την Πειραιώς;») χωρίς να πάθει κάποια δεοντολογική εμπλοκή και χωρίς να του ασκήσει άμεσα πειθαρχικό έλεγχο για δημοσιογραφικό ασυμβίβαστο. Σε κάθε περίπτωση όμως έχω ήδη υπογράψει ότι δέχομαι να ελεγχθώ από το όργανο που έχει ως στόχο την προάσπιση της δημοσιογραφίας και δευτερευόντως των μελών της.
Έτσι συγκέντρωσα παρακάτω τα 4 εδάφια βάσει των οποίων θα ελεγχθώ προσωπικά και… έτσι για το ονόρε συγκέντρωσα και 8 εδάφια βάσει των οποίων θεωρώ ότι ο κύριος Καλαντζής θα έπρεπε να ελέγχεται πειθαρχικά με το ερώτημα της διαγραφής από τους καταλόγους των δημοσιογράφων. Εσείς τι λέτε;
Μερικά τμήματα του κώδικα δεοντολογίας:
- Να συμβάλλει στην αναβάθμιση του δημοσιογραφικού λόγου, αποφεύγοντας γραμματικές, συντακτικές και λεκτικές κακοποιήσεις.
- Να μεταδίδει την πληροφορία και την είδηση ανεπηρέαστα από τις προσωπικές πολιτικές, κοινωνικές, θρησκευτικές, φυλετικές και πολιτισμικές απόψεις ή πεποιθήσεις του.
- Να σέβεται την προσωπικότητα, την αξιοπρέπεια και το απαραβίαστο της ιδιωτικής ζωής του ανθρώπου και του πολίτη. Μόνο όταν το επιτάσσει το δικαίωμα της πληροφόρησης μπορεί να χρησιμοποιεί, πάντοτε με τρόπο υπεύθυνο, στοιχεία από την ιδιωτική ζωή προσώπων που ασκούν δημόσιο λειτούργημα ή έχουν στην κοινωνία ιδιαίτερη θέση και ισχύ και υπόκεινται στον κοινωνικό έλεγχο.
- Να σέβεται την προσωπικότητα των συναδέλφων του. Να μην εκτοξεύει εναντίον τους ασύστατες κατηγορίες και να αποφεύγει τις προσωπικές αντεγκλήσεις, δημόσια και στους χώρους εργασίας.
Μερικά ουσιαστικά τμήματα του κώδικα δεοντολογίας:
- Να επαναβεβαιώσει και διασφαλίσει τον κοινωνικό ρόλο του δημοσιογράφου στις νέες συνθήκες, που διαμορφώνουν ο γιγαντισμός, το ολιγοπώλιο στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, η αυξημένη εμβέλεια και επιρροή των Μ.Μ.Ε. και η παγκοσμιοποίηση της επικοινωνίας.
- Να αποθαρρύνει και να αντιστέκεται σε κάθε απόπειρα κρατικού ή άλλου επηρεασμού με τον αυτοκαθορισμό κανόνων υπεύθυνης επαγγελματικής λειτουργίας.
- Να κατοχυρώσει την ελευθερία της πληροφόρησης και της έκφρασης, την αυτονομία και αξιοπρέπεια του δημοσιογράφου και να θωρακίσει την ελευθεροτυπία έπ’ αγαθώ της δημοκρατίας και της κοινωνίας.
- Να θεωρεί προσβολή για την κοινωνία και πράξη μειωτική για τον εαυτό του τη διαστρέβλωση, την απόκρυψη, την αλλοίωση ή την πλαστογράφηση των πραγματικών περιστατικών.
- Να αποκρούει και να καταγγέλλει τις εκδηλώσεις κρατικού αυταρχισμού και τις αυθαιρεσίες των ιδιοκτητών των Μ.Μ.Ε. και ιδιαίτερα των ολιγοπωλίων.
- Να υπερασπίζεται τη δημοσιογραφική ανεξαρτησία στον εργασιακό χώρο του και να αρνείται την εκτέλεση έργου, που έρχεται σε σύγκρουση με τις αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.
- Να μη δέχεται τη σύνταξη είδησης, σχολίου ή άρθρου και την παραγωγή εκπομπής κατά τις υποδείξεις των προϊσταμένων ή του εργοδότη του, αν το περιεχόμενό τους δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και να καταγγέλλει τις εν αγνοία του παραποιήσεις και διαστρεβλώσεις του δημοσιογραφικού του προϊόντος.
- Να αποκρούει στο χώρο εργασίας του κάθε απόπειρα περιστολής των εργασιακών δικαιωμάτων του ή παραβίασης των κανόνων δεοντολογίας.
Υ.Γ. Ελπίζω να μη θιχτεί κάποιο μέλος του πρωτοβάθμιου οργάνου (καλά μπορεί και να μη με πειράζει να στεναχωρηθεί ένα). Η δημοσίευση της διαδικασίας γίνεται στα πλαίσια του δημοσίου συμφέροντος καθώς η λειτουργία της δημοσιογραφίας αποτελεί πυλώνα της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας. Άλλωστε αυτός ήταν ο λόγος που αντέδρασα και τη πρώτη φορά. Θα περιμένω με μεγάλο ενδιαφέρον να δω πως θα εξελιχθεί η διαδικασία (εντός των επόμενων 10 ημερών πρέπει να προτείνω και 3 μάρτυρες… εσείς, φίλοι αναγνώστες του TPP, ποιους προτείνετε;) και φυσικά να δω αν μετά το έγγραφο μου αίτημα θα κληθεί επιτέλους και ο κύριος Καλαντζής να μας εξηγήσει πως γίνεται και όλα τα ΜΜΕ να είναι διεφθαρμένα.