Η έκβαση του ιστορικού δημοψηφίσματος  ίσως σημάνει την απόσχιση της μετά από τρεις αιώνες από το Ηνωμένο Βασίλειο.


«Ξυπνήστε το πρωί της Παρασκευής, την πρώτη ημέρα μιας καλύτερης χώρας. Ξυπνήστε γνωρίζοντας πως εσείς το καταφέρατε αυτό – εσείς το κάνατε να συμβεί», ανέφερε σε μήνυμά του προς τους ψηφοφόρους ο Σάλμοντ.

Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών δείχνουν μικρή διαφορά μεταξύ του «ναι» και του «όχι» στην ανεξαρτησία. Η πιο πρόσφατη «δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων» – μια συλλογική αξιολόγηση έξι δημοσκοπήσεων που συνέταξε ο καθηγητής πολιτικών επιστημών του Πανεπιστημίου Στραθκλάιντ- δείχνει ότι το 51% των Σκωτσέζων τάσσεται κατά της ανεξαρτησίας, ενώ το 49% υπέρ.

Στην επιστολή του ο Σάλμοντ κάλεσε από τους ψηφοφόρους να αγνοήσουν τα «όλο και πιο παράλογα σενάρια καταστροφολογίας» και να εμπιστευτούν το ένστικτό τους.

«Κάθε χώρα δεν κάνει λάθη; Ναι. Υπάρχουν προκλήσεις τις οποίες θα πρέπει να ξεπεράσει η Σκωτία; Αναμφίβολα. Ωστόσο η ερώτησή μου είναι η εξής: ποιος μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα σε αυτές τις προκλήσεις εάν όχι εμείς οι ίδιοι; Θα πρέπει να εμπιστευτούμε τους εαυτούς μας. Θα πρέπει να έχουμε μεταξύ μας εμπιστοσύνη», πρόσθεσε.

Σχεδόν 4,3 εκατομμύρια πολίτες που κατοικούν στη χώρα έχουν το δικαίωμα ψήφου στο δημοψήφισμα της Πέμπτης. Η ερώτηση στην οποία θα κληθούν να απαντήσουν είναι: «Θα πρέπει η Σκοτία να είναι ανεξάρτητη χώρα;».

Σπεύδουν να της παραχωρήσουν περισσότερη αυτονομία

Από την πλευρά τους, οι ηγέτες των τριών βασικών πολιτικών κομμάτων της Βρετανίας δεσμεύτηκαν να παραχωρήσουν περισσότερες εξουσίες στη Σκωτία εάν οι ψηφοφόροι ψηφίσουν κατά της ανεξαρτησίας στο επίμαχο δημοψήφισμα.
 
Σε πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Daily Record με τίτλο «ο Όρκος», ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Νίκ Κλεγκ και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Εντ Μίλιμπαντ δηλώνουν: «Η αρνητική ψήφος θα παραδώσει ταχύτερες, ασφαλέστερες και καλύτερες αλλαγές από ό,τι ο διαχωρισμός».


Ο εκλεγμένος πρωθυπουργός της Σκοτίας, Άλεξ Σάλμοντ, απέρριψε την υπόσχεση για παραχώρηση περισσοτέρων εξουσιών λέγοντας ότι είναι «μια τελευταίας στιγμής απελπισμένη προσφορά του τίποτα» η οποία «δεν πρόκειται να αποτρέψει το λαό της Σκωτίας από την τεράστια ευκαιρία που του δίνεται να πάρει το μέλλον στα χέρια του».

Προβληματισμός για την Ευρώπη

Αν κερδίσει το ΝΑΙ, γράφει η Le Monde, η ανεξαρτησία θα ξεκινήσει με οργανωμένο τρόπο και θα λάβει ισχύ το 2016. Η γεωπολιτική αναταραχή, όμως, θα είναι σημαντική.

«Θα είναι ένα ηλεκτροσόκ, που μπορεί να αποδειχθεί τόσο σωτήριο όσο και επικίνδυνο για μία ήπειρο αβέβαιη για το μέλλον της», επισημαίνει η «Le Monde», αφού ολόκληρη η πολιτική και οικονομική Ευρώπη θα μπορούσε να σχεδιαστεί από την αρχή: το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να βγει από την Ε.Ε., το ευρώ να αποδυναμωθεί, η Ε.Ε. να περιέλθει σε θεσμική κρίση και να φουντώσουν τα εξτρεμιστικά και λαϊκιστικά κόμματα σε ορισμένες χώρες.