Οι προσφορές για το επταετές ομόλογο ξεπέρασαν τα 13 δισ. ευρώ , υπερκαλύπτοντας την έκδοση κατά πέντε φορές, με το Ελληνικό Δημόσιο να αντλεί το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ. Το επιτόκιο της έκδοσης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο διαμορφώθηκε στο 1,9% και το κουπόνι στο 1,875%. Πρόκειται για το χαμηλότερο επιτόκιο και το χαμηλότερο κουπόνι που έχει πετύχει το ελληνικό Δημόσιο για ομόλογο αποτιμημένο σε ευρώ. Η υψηλή ζήτηση έχει ως αποτέλεσμα η απόδοση του νέου ομολόγου να διαμορφώνεται σε χαμηλότερο επίπεδο και συγκεκριμένα στο 1,9%, από το 2,1% που είχε καταγραφεί στο άνοιγμα του βιβλίου προσφορών.
Οι προσφορές προήλθαν από 335 επενδυτές και χαρακτηρίστηκαν από μεγάλη γεωγραφική διασπορά, με επικεφαλής της ζήτησης την Βρετανία και με ένα ποσοστό 84% να κατανέμεται εκτός Ελλάδος. Με βάση τον τύπο των επενδυτών που συμμετείχαν, το 55% ήταν διαχειριστές ενεργητικού (asset manager), το 20% τράπεζες, το 10% hedge fund και το 9% ασφαλιστικά ταμεία.
«Η πρώτη έκδοση ομολόγου μετά την κυβερνητική αλλαγή, την Τρίτη, ήταν απόλυτα επιτυχής. Ο κρατικός OΔΔΗΧ (σ.σ Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους) μπόρεσε να αντλήσει με το επταετές ομόλογο 2,5 δισ. ευρώ. Η απόδοση κυμαίνεται στο 1,9%» αναφέρει η οικονομική γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, σύμφωνα με πληροφορίες της Deutsche Welle, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «ο νέος υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Χ. Σταϊκούρας μπορεί να μεταφέρει καλά νέα στον Κυριάκο Μητσοτάκη».
Το άρθρο της γερμανικής εφημερίδας με τίτλο «Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα» συνεχίζει αναφέροντας πως «η ζήτηση για το νέο ομόλογο ήταν μεγάλη. Με προσφορές περίπου 13 δισ. ευρώ υπερκαλύφθηκε κατά πέντε φορές ο στόχος της έκδοσης ομολόγου. Με αυτή την έξοδο στις αγορές, η κυβέρνηση εκμεταλλεύθηκε το ευνοϊκό κλίμα στην αγορά ομολόγων. Οι αυξήσεις των τιμών έριξαν την απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου από το 4,4% που ήταν στην αρχή του έτους σχεδόν λίγο πάνω από το 2% τον Ιούνιο. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο από την είσοδο της Ελλάδας στην ευρωζώνη».
Όπως εκτιμά η εφημερίδα «χάρη σε ένα αποθεματικό ρευστότητας άνω των 30 δισ. ευρώ η Ελλάδα είναι καλυμμένη μέχρι τουλάχιστον το τέλος του 2022. Ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα έσοδα από την έκδοση του ομολόγου για την πρόωρη αποπληρωμή ακριβότερων δανείων του ΔΝΤ» χαρακτηρίζοντας την έκδοση του ομολόγου ως μια «ψήφο εμπιστοσύνης από τις αγορές».
Σταϊκούρας: Ιδιαίτερα επιτυχής η σημερινή έκδοση
Ιδιαίτερα επιτυχημένη χαρακτηρίζει με δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τη σημερινή έκδοση του επταετούς ομολόγου του ελληνικού δημοσίου.
Στη δήλωσή του, ο υπουργός αναφέρει: «Βασική προϋπόθεση για να επιστρέψει η ελληνική οικονομία στην κανονικότητα είναι η συστηματική, ποιοτική και με χαμηλό κόστος χρηματοδότηση της χώρας από τις διεθνείς αγορές. Η σημερινή έκδοση του επταετούς ομολόγου αξιολογείται ως ιδιαίτερα επιτυχής, αφού κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Συνεχίζουμε βήμα-βήμα, με σχέδιο, ωριμότητα και αποφασιστικότητα».
Μητσοτάκης: Ψήφος εμπιστοσύνης στις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας
«Συγχαίρω τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και το υπουργείο Οικονομικών για την έκδοση του 7ετούς ομολόγου με το επιτόκιο-ρεκόρ του 1,9%» αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ο Κ. Μητσοτάκης και προσθέτει πως «είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης στις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας».
I would like to congratulate the Public Debt Management Agency and the Ministry of Finance on the issuance of a 7-year bond at a record low yield of 1.9%. This is a vote of confidence in Greece’s growth prospects.
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) July 16, 2019