Τα σοβαρά προβλήματα που έχουν ανακύψει ειδικά εν μέσω πανδημίας στα ψυχιατρικά νοσοκομεία -«Δαφνί» και «Δρομοκαΐτειο»- και τις κλινικές, αναδεικνύουν με ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως σημειώνουν, κανένας από τους ψυχικά ασθενείς που είναι στην ευθύνη του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ)  δεν έχει εμβολιαστεί,  παρότι πληρούν τα ηλικιακά κριτήρια, επισημαίνοντας μάλιστα πως ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας δεν συμπεριελάμβανε τους διαμένοντες σε ψυχιατρικές δομές.

Αποτέλεσμα της κατάστασης είναι η εμφάνιση κρουσμάτων covid-19 σε νοσηλευόμενους αλλά και σε προσωπικό, και στα δύο μεγάλα ψυχιατρεία αλλά κυρίως στο Δρομοκαΐτειο. Σύμφωνα με δελτίο τύπου του νοσοκομείου, από την έναρξη της πανδημίας μέχρι σήμερα, έχουν ανιχνευθεί συνολικά 71 κρούσματα στο Δρομοκαΐτειο, εκ των οποίων τα 57 αφορούν ασθενείς με ήπια συμπτώματα, 10 ασθενείς έχουν μεταφερθεί σε Κλινικές Covid-19 Γενικών Νοσοκομείων, ενώ 3 ασθενείς απεβίωσαν. Το Γηροψυχιατρικό Τμήμα του «Δρομοκαϊτείου», φιλοξενεί 33 ασθενείς και στο τμήμα αυτό μετακινήθηκαν νεώτεροι επικουρικοί υπάλληλοι  που προσελήφθησαν με τις έκτακτες προκηρύξεις λόγω πανδημίας και μπορεί να μην είχαν μεγάλη εμπειρία, ενώ οι παλιότεροι υπάλληλοι μετακινήθηκαν αλλού. Μάλιστα λόγω ανεπαρκούς στελέχωσης του Τμήματος , το 50% των ασθενών  (15 από τους 33) είναι νέοι άνθρωποι που νοσηλεύονται εκεί υποχρεωτικά.

Οι συνθήκες στο Δρομοκαΐτειο

Η Δώρα Κουτσανέλλου, ψυχολόγος στο Δρομοκαΐτειο, μιλώντας στο TPP, περιγράφει την κατάσταση. «Βγήκαν κάποιες οδηγίες από το υπουργείο Υγείας για τις μονάδες ψυχικής υγείας, οι οποίες ήταν αυστηρότατες. Και βλέπουμε ότι η απάντηση στο πρόβλημα της πανδημίας, αντί να έχει χαρακτηριστικά επιστημονικά με όρους δημόσιας υγείας, έχει να κάνει καθαρά με κατασταλτικά μέτρα. Όπως γενικότερα στην κοινωνία. Κλείδωσαν όλα τα τμήματα, κλείδωσαν τα παράθυρα ερμητικά, για να μη μπορεί κάποιος – υποτίθεται – να δραπετεύσει, να βγει έστω και για λίγο από το τμήμα και να κινηθεί στο περίχωρο του Δρομοκαΐτειου μην τυχόν και συναντήσει κάποιον άλλον, από κάποιο άλλο τμήμα και κολλήσει. Αυτό στην πράξη πέρασε προς τα κάτω  σε κλειδώματα, όχι μόνο τμημάτων, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις και δωματίων. Δηλαδή υπήρξαν περιπτώσεις, όπου οι ασθενείς ήταν κλειδωμένοι στο δωμάτιό τους, ανά τέσσερις. Χωρίς να υπάρχει άλλος λόγος, πέρα από το φόβο, ότι μπορεί αυτοί επειδή θεωρούνται ύποπτοι να νοσούν, μην μεταδώσουν παρά πέρα. Και αυτές είναι συνθήκες που σίγουρα ευνοούν τη διάδοση του ιού. Και έχουν συμβεί περιστατικά σε αυτά τα κλειστά δωμάτια, που είναι εξαιρετικά επικίνδυνα» επισημαίνει, προσθέτοντας πως «θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε. Να είναι μία πυρκαγιά, να είναι μία επίθεση από έναν σε κάποιον άλλον, το ότι δεν μπορούν οι άνθρωποι να ζητήσουν βοήθεια όταν χρειάζονται κάτι. Μπορείς να φανταστείς τι σημαίνει να είσαι κλειδωμένος σε ένα δωμάτιο με άλλους τέσσερις ανθρώπους».

Ενώ προβλέπεται από τις οδηγίες του υπουργείου να οι άνθρωποι να κάνουν όλοι τεστ τακτικά, και το προσωπικό και οι νοσηλευόμενοι, για να γίνεται ιχνηλάτηση. «Όταν εμφανιστεί ένα κρούσμα κάπου,  η απάντηση  είναι κλείδωμα, κλείσιμο και ακόμα πιο πολύ κλείδωμα και μία τρομερή ένταση. Και τι να πεις; Τι να απαντήσεις στους ανθρώπους; Τι να απαντήσεις στους συγγενείς; Που δίκαια διαμαρτύρονται, γιατί δεν μπορούνε στοιχειωδώς να έχουν μία πρόσβαση στους δικούς τους» επισημαίνει η κα. Κουτσανέλλου.

Πολλές αποφάσεις για περικοπές έχουν επίσης ληφθεί, εν μέσω του τρίτου κύματος της πανδημίας. Στον καινούργιο προϋπολογισμό υπήρξαν περικοπές της τάξης του 10% και πρακτικά αυτό σημαίνει όλες οι παροχές και υγειονομικό υλικό είναι φειδωλές. Όταν πχ  κάποιος για να πηγαίνει τακτικά  στα δωμάτια με ασθενείς Covid χρειάζεται μερικές φορές να αλλάξει και τρεις και τέσσερις φορές στολή μέσα στην βάρδια πως μπορεί να το κάνει αυτό αν δεν έχει επαρκή σε ποσότητα μέσα;  Δεν μπορεί να είναι 24 ώρες εκεί. Μερικές φορές μάλιστα το προσωπικό χρειάστηκε να παραμείνει και 24 ώρες συνεχόμενα, μέσα στο τμήμα -στο τμήμα covid- για να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες.

Στα όρια του το προσωπικό

Η πανδημία ανέδειξε  το μείζον πρόβλημα  της υποστελέχωσης του νοσοκομείου,  η οποία αναμένεται να επιταθεί εφόσον επίκειται η συνταξιοδότηση τουλάχιστον 25 υπαλλήλων χωρίς να έχει υπάρχει πρόβλεψη πλήρωσης των κενούμενων θέσεων. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των εργαζομένων, η επίσκεψη των κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ στο ΨΝΑ διεκόπη και πλέον δεν υπάρχει επιδημιολογική παρατήρηση για τον κορονοϊό, ενώ επισημάνθηκε ότι στο «Δαφνί», δεν διατίθεται ασθενοφόρο σε ώρες εκτός εφημερίας για τις διακομιδές των ασθενών.

«Το προσωπικό μετακινείται από ένα τμήμα σε ένα άλλο. Αναγκαστικά, δηλαδή, το προσωπικό κινείται σε τμήματα covid και non covid. Αυτή τη στιγμή στο Δρομοκαΐτειο – να σου δώσω ένα παράδειγμα – και στο Δαφνί, έχει κλινικές οι οποίες έχουν απομονώσει υποτίθεται αυτούς που νοσούν και το προσωπικό μπορεί να μετακινείται μεταξύ τμημάτων που έχουν covid και που δεν έχουν. Και δεν χρειάζεται δηλαδή να κλειδώσεις το τμήμα για να μεταδοθεί ο ιός. Εγώ το λέω μεταφορικά ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες, το να μεταδοθεί ο covid, είναι σαν να περνάει  από την «κλειδαρότρυπα» ενώ κλειδώνουμε τις πόρτες» επισημαίνει η κα. Κουτσανέλλου και σχολιάζει πως «κλείνουν πόρτες, κλείνουν τα πάντα, κλειδώνουν, απαγορεύουν, αναστέλλουν, διακόπτουν λειτουργίες και όλα και μπορεί τόσο απλά να συμβεί. Όπως συνέβη στο Δρομοκαΐτειο. Ήταν ένας ασθενής που του κάνανε rapid test και βγήκε αρνητικό. Μετά από μερικές μέρες, ήταν ψευδώς αρνητικό αυτό το τεστ και τελικά διέδωσε τον ιό στο ψυχιατρικό τμήμα που ήταν το πιο κλειστό απ’ όλα».

Θυμίζουμε ότι κραυγή βοήθειας ζητούν εδώ και καιρό οι εργαζόμενοι στο Δρομοκαΐτειο. Με ανακοίνωσή τους κατήγγειλαν πως η διασπορά του κορονοϊού είναι πλέον ανεξέλεγκτη εντός της μονάδας και προτίθενται να ζητήσουν την παρέμβαση της Εισαγγελίας για το ζήτημα. Βίντεο στα οποία καταγράφονται οι δραματικές συνθήκες που επικρατούν στο νοσοκομείο έδωσε στη δημοσιότητα η ΠΟΕΔΗΝ, ενώ οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν επανειλημμένα ότι το Νοσοκομείο μετατρέπεται, υπό πλήρη κυβερνητική αδιαφορία, σε αποθήκη ψυχών, με δεκάδες κρούσματα και δύο θανάτους μέχρι στιγμής σε ηλικιωμένους ασθενείς.

Η Δώρα Κουτσανέλλου θεωρεί ότι η πολιτική ηγεσία εκμεταλλεύεται την κατάσταση κρίσης που υπάρχει αυτή τη στιγμή, της πανδημίας, για να περάσει αυτά που θέλει. «Η ιδιωτικοποίηση λοιπόν είναι, de facto. Επιτρέπουν σε ιδιωτικές κλινικές να υλοποιούν ακούσιες νοσηλείες, που παλιά δεν επιτρεπόταν, και τις προηγούμενες μέρες, βγήκε και ένα άλλο ΦΕΚ. Βομβαρδισμός με πάρα πολλά ΦΕΚ, τα οποία κάτω από άλλες συνθήκες θα συζητούνταν μήνες αυτά για να γίνονταν. Άλλο ΦΕΚ  λέει ότι μπορούν ιδιωτικές επιχειρήσεις να κάνουν συμπράξεις στη ψυχική υγεία με το δημόσιο, και το δημόσιο υποχρεούται εφόσον συμπράττει να παραχωρεί το 50% του προσωπικού της νέας δομής ψυχικής υγείας  στον ιδιώτη. Δηλαδή αποφασίζει ένας κλινικάρχης, που θα μπορούσε να ανοίξει μια ιδιωτική κλινική με δικούς του πόρους, τώρα θα την ανοίξει με την βοήθεια του δημοσίου, που καλά καλά  το δημόσιο δεν έχει ούτε να εξυπηρετήσει τις τωρινές βάρδιες» καταλήγει.