Με 149 ψήφους των συγκυβερνώντων κομμάτων, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ψηφίστηκε στην Ολομέλεια η τροπολογία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Δημητριάδη, η οποία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Η ρύθμιση προβλέπει ότι εταιρείες που αποκρατικοποιούνται και περνούν σε χέρια ιδιωτών απαλλάσσονται από πρόστιμα λαθρεμπορίας αρκεί αυτά να είχαν καταλογιστεί σε περίοδο που οι μετοχές ανήκαν στο κράτος.
Kostis Ntantamis / SOOC
Αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη υπήρξε στη Βουλή, με αφορμή τη βουλευτική τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, την οποία η αντιπολίτευση έχει χαρακτηρίσει ρουσφετολογική.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε την απόσυρσή της και την επανακατάθεσή της ως υπουργική με έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. «Αν δεν το κάνετε αυτό εγείρονται αυτονόητα ερωτηματικά για το ποιοι κρύβονται πίσω από την τροπολογία», είπε, απευθυνόμενος στον Α. Τσίπρα. Επίσης, ρώτησε «αν πραγματικά αυτή η τροπολογία είχε σκοπό να προστατεύσει επενδυτές, γιατί έρχεται ως βουλευτική τροπολογία, δεν την φέρνει ο ίδιος ο υπουργός.
Ο Αλέξης Τσίπρας, από πλευράς του, πήρε τον λόγο για να σημειώσει ότι η αγωνία του αρχηγού της Ν.Δ. είναι ότι η τροπολογία κατατέθηκε από βουλευτή. «Το πρόβλημά του είναι η υποτίμηση του βουλευτή και της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Πιστεύει ότι οι βουλευτές δεν πρέπει να έχουν ρόλο στο κοινοβούλιο», πρόσθεσε.
Ο Μητσοτάκης και η ΝΔ είναι σε διαρκές βέρτιγκο
Μιλώντας από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε να δώσει ερμηνεία στη στάση που τηρεί η Ν.Δ. στη Βουλή λέγοντας πως «ο κ. Μητσοτάκης και η παράταξή του βρίσκονται σε ένα διαρκές βέρτιγκο από τις 7 Απριλίου, όταν παρ' ελπίδα τους έκλεισε η πολιτική συμφωνία και τώρα κλείνει και η τεχνική συμφωνία».
«Η χώρα βγαίνει από τον κυκεώνα της χρεοκοπίας, που την έχει οδηγήσει η Ν.Δ.», σημείωσε. Ακόμη, υπενθύμισε την εκτίμησή του ότι ο κ. Μητσοτάκης θα γίνει γραφικός ζητώντας εκλογές και πρόσθσε πως τώρα διαπιστώνει ότι θα γίνει γραφικός και μέσα από την κοινοβουλευτική διαδικασία.
Η τροπολογία δεν αφορά μόνο τη ΣΕΚΑΠ
Παράλληλα σημείωσε πως η τροπολογία είναι οριζόντια, αφορά κάθε επιχείρηση, όχι μόνο τη ΣΕΚΑΠ, ενώ απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας του είπε πως «εκεί που μας χρωστάγατε, μας πήρατε και το βόδι». «Το λέω αυτό διότι τη ΣΕΚΑΠ, και την ευθύνη της λαθρεμπορίας και της χρεοκοπίας την έχουν κάποιοι επί κυβερνήσεων σας, οι οποίοι τη διοικούσαν και τη χρεοκόπησαν και έκαναν και λαθρεμπόριο, κάτω από τα μάτια των κυβερνήσεων σας! Ποιοι ήταν οι λαθρέμποροι;» πρόσθεσε ο ίδιος.
Επιπλέον, υπογράμμισε πως δεν διαγράφεται κανένα πρόστιμο. «Πρόστιμα διαγράφατε εσείς και ο κ. Στουρνάρας ως υπουργός Οικονομικών, σε μεγάλες επιχειρήσεις μέσα σε μια νύχτα, στα πετρέλαια και το λαθρεμπόριο» πρόσθεσε απευθυνόμενος στην πτέρυγα της ΝΔ «Αφήστε τα αυτά. Είναι ντροπή, και έρχονται οι δικογραφίες στη Βουλή» συμπλήρωσε.
Πρόσθεσε πως οι καταλογισμοί για τις τελωνειακές παραβάσεις ισχύουν και ισχύουν γι΄αυτούς που τις διέπραξαν και ούτε σβήνεται, ούτε προκαλείται καμία δημοσιονομική επιβάρυνση. Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, δίνεται η δυνατότητα σε μια υγιή επιχείρηση να μπορεί να λειτουργεί και να έχει τους εργαζομένους. «Και αυτό εσείς το ονομάζετε φωτογραφική διάταξη. Ξέρετε τι είναι φωτογραφικό; Το μένος σας απέναντι σε κάθε υγιή επενδυτή, που δεν θέλει να σας παραδοθεί. Που δεν θέλει να παραδοθεί στη δική σας διαπλοκή, που είναι ακόμα και σήμερα παρούσα» σημείωσε.
Σημειώνεται ότι κατά την ονομαστική ψηφοφορία, που διεξήχθη στην Ολομέλεια με αίτημα της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, καταψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης (97 ψήφοι).
Την αρχή του νομοσχεδίου -επί της οποίας, επίσης, διεξήχθη ονομαστική ψηφοφορία με αίτημα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ- ψήφισαν 151 βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Ποτάμι), καταψήφισαν 76 βουλευτές (ΝΔ, ΚΚΕ, Ένωση Κεντρώων) και «παρών» ψήφισαν 29 βουλευτές (Δημοκρατική Συμπαράταξη, Χρυσή Αυγή). Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί των άρθρων και στο σύνολό του κατά πλειοψηφία.