Yπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στ. Κασσελάκης αιφνιδιαστικά πρότεινε τον μέχρι σήμερα κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, Νίκο Παππά, για τη θέση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, θέση την οποία κατείχε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Νέοι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι είναι ο βουλευτής Φθιώτιδας, Γιάννης Σαρακιώτης αλλά και η Νίνα Κασιμάτη και ο Γιώργος Γαβρήλος και αντικαθιστούν τον Θεόφιλο Ξανθόπουλο, τον Διονύση Καλαματιανό και τον Νίκο Παππά.

Σημειώνεται πως νωρίτερα η Πόπη Τσαπανίδου αποδέχθηκε την θέση, ως πρώτη επιλαχούσα του παραιτηθέντος βουλευτή Επικρατείας, Όθωνα Ηλιόπουλου.

Ειδικότερα, ο Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε:

«Είμαι αποφασισμένος να προχωρήσω σε μια νέα πορεία εξωστρέφειας, με έναν σύγχρονο ΣΥΡΙΖΑ των μελών, της κοινωνίας, των πολιτών. Η σημερινή ημέρα είναι μόνο η αρχή. Και σε αυτήν τη νέα πορεία εισηγούμαι μια νέα σύνθεση για το Προεδρείο της κοινοβουλευτικής μας εκπροσώπησης, η οποία πιστεύω θα ενισχύσει την αποδοτικότητά μας ως Ομάδα αλλά και τη δύναμη πυρός μας.

Προτείνω λοιπόν την θέση του Επικεφαλής της Κοινοβουλετικής μας Ομάδας να αναλάβει ο Νίκος Παππάς. Προτείνω τον Νίκο για δύο κυρίως λόγους.

Πρώτον, επειδή ο Νίκος είναι έγκριτος οικονομολόγος με διδακτορικό στα οικονομικά από το πανεπιστήμιο Strathclyde στην Σκωτία. Μάλιστα την διατριβή του την έκανε στις μικροοικονομικές επιπτώσεις του δημογραφικού προβλήματος της Ελλάδας, κάτι που είναι πολύ επίκαιρο. Επίσης ο Νίκος δίδαξε στο Πανεπιστήμιο για τέσσερα χρόνια.

Την Οικονομία μας δεν την εκχωρούμε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έχει αποτύχει στον ιδιωτικό τομέα, ή στον Κωστή Χατζηδάκη, που δεν έχει δουλέψει ποτέ στη ζωή του. Τα ολέθρια αποτελέσματά τους είναι πλέον ορατά ακόμα και στους υποστηρικτές τους.

Έχουμε την εμπειρία και τη γνώση να απευθυνθούμε στο αληθινό πεδίο της οικονομίας: Του μικρομεσαίου επιχειρηματία. Του ελεύθερου επαγγελματία. Του αγρότη. Του μισθωτού που πρέπει να ζει με αξιοπρέπεια. Την οικονομία της έρευνας και της καινοτομίας.

Δεύτερον, επειδή ο Νίκος είναι ένας πολιτικός με στέρεες πολιτικές βάσεις, ο οποίος έχει στοχοποιηθεί από το σύστημα από το οποίο έφερε μεγάλα έσοδα στα ταμεία του Κράτους. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χτυπηθεί όσο κανένα άλλο κόμμα για αυτό. Η Νέα Δημοκρατία, μαζί με λίστες Πέτσα και κουρέματα σε δάνεια, έχει χτίσει έναν μηχανισμό που ειδικεύεται στη δολοφονία χαρακτήρα. Κάτι που επιχειρούν λυσσαλέα να πετύχουν με μένα και φυσικά κάτι που έχει βιώσει και ο Νίκος.
Χωρίς υπεκφυγές λοιπόν, στέκομαι στο πλευρό του απέναντι σε αυτό το σάπιο σύστημα. Δεν πρόκειται να τους αφήσουμε να κερδίσουν. Ούτε πρόκειται να βγούμε ποτέ να δηλώσουμε τη μεταμέλειά μας.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Σωκράτη Φάμελλο για την άψογη συνεργασία που είχαμε τους τελευταίους 11 μήνες. Σε μια δυσκολη περίοδο για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Σωκράτης στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Εκπροσώπησε επάξια τον ΣΥΡΙΖΑ από το βήμα της Βουλής απέναντι στη χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης. Έχω ζητήσει από τον Σωκράτη να με βοηθήσει στη σύνθεση του κυβερνητικού μας προγράμματος. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα συνεχίσει να είναι ενεργός για το καλό της κοινωνίας μας».

Η αντίδραση Φάμελλου

Ο κ.Φάμελλος αντέδρασε, ζητώντας να ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται από το καταστατικό λειτουργίας της ΚΟ, δηλαδή να τεθεί σε μυστική ψηφοφορία η πρόταση μομφής εναντίον του. Tελικά πραγματοποιήθηκε φανερή ψηφοφορία, πάνω στην εισήγηση του Προέδρου του Κόμματος.

«Η πρόταση αυτή μας οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη εσωστρέφεια. Τα πραγματικά προβλήματα δεν κουκουλώνονται με αιφνιδιασμούς και καθαιρέσεις. Η ΚΟ εδώ και 11 μήνες λειτουργεί με ενότητα και ομοψυχία. Έχει παράξει σπουδαίο κοινοβουλευτικό έργο.

Η ΚΟ δεν είναι το πρόβλημα. Η πρόταση αντί να διορθώσει τα λάθη και να αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα κάνει τα πράγματα πολύ χειρότερα. Δεν παραιτούμαι. Να ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται από το καταστατικό λειτουργίας της ΚΟ. Να τεθεί σε μυστική ψηφοφορία η πρόταση μομφής εναντίον μου».

Η ψηφοφορία

Η εισήγηση Κασσελάκη τελικά πέρασε με 17 ψήφους υπέρ, 12 κατά και 4 «παρών». Η μικρή πλειοψηφία όμως δείχνει τον διχασμό μέσα στην Κ.Ο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πώς ψήφισαν:

Δούρου ναι
Ακρίτα ναι
Αυλωνίτης ναι
Βέττα ναι
Γεροβασίλη όχι
Αποστολάκης ναι
Γαβρήλος ναι
Γιαννούλης όχι
Ζαμπάρας παρών
Θρασκιά ναι
Καλαματιανός όχι
Καραμέρος παρών
Κασιμάτη ναι
Κεδίκογλου όχι
Κόκκαλης ναι
Κοντοτόλη όχι
Λινού όχι
Μάλαμα ναι
Μαμουλάκης παρών
Μεϊκόπουλος ναι
Μπάρκας όχι
Νοτοπούλου όχι
Ξανθόπουλος όχι
Παναγιωτόπουλος όχι
Παπαηλιού παρών
Παππάς Ν ναι
Παππάς Π ναι
Πουλού ναι
Σαρακιώτης ναι
Τζάκρη ναι
Φάμελλος όχι
Χριστίδου ναι
Ψυχογιός όχι