«Θα σας πω τι θα ισχύσει από την Δευτέρα, όταν το νομοσχέδιο αυτό θα έχει ψηφιστεί από τη Βουλή», είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, λίγο πριν από τις ονομαστικές ψηφοφορίες που είχαν ζητήσει Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ.

«Η Ν.Δ. ζήτησε και αυτή, όπως και τα άλλα κόμματα το έπραξαν, ονομαστικές ψηφοφορίες, για να δούμε πώς θα ψηφίσετε και αν όλες οι επιθέσεις που εξαπολύσατε, θα αποτυπωθούν στο αποτέλεσμα. Θα δούμε ποιος είναι με τους πολλούς και ποιος είναι με τα δόγματα και με τις συντεχνίες!», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης που κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «εμπάθεια» στο πρόσωπό του.

Ο Κωστής Χατζηδάκης είπε ότι απέναντι στις ύβρεις, η κυβέρνηση συνεχίζει με έργο, ήδη έχει δείξει δείγμα γραφής. «Εμείς είμαστε που, έχοντας μια αισθητή βελτίωση στο ρυθμό απονομής των εκκρεμών συντάξεων, προχωρούμε με αυτό το νομοσχέδιο, σε μια πολύ σοβαρή μεταρρύθμιση στις fast track συντάξεις και τις συντάξεις εμπιστοσύνης, για τις οποίες είμαι περίεργος πως θα τοποθετηθείτε. Θα πάτε με τους συνδικαλιστές του ΕΦΚΑ ή με τους ταλαιπωρημένους συνταξιούχους που περιμένουν να πάρουν τη σύνταξή τους. Να σας δω σε λίγη ώρα», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Τα πυρά της αντιπολίτευσης

Η κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης ήταν σφοδρή και σήμερα στο νομοσχέδιο.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Μπάρκας κατήγγειλε ότι ο μετασχηματισμός του ΟΑΕΔ έχει σχέση με τα αριθμητικά στοιχεία για τους ανέργους στην Ελλάδα, και επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει ακόμα πόσο θα κοστίσει η μετονομασία του ΟΑΕΔ. Κατήγγειλε επίσης τιμωρητικές διατάξεις, μοίρασμα χρημάτων σε φίλους και ημετέρους.

Ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Μουλκιώτης ζήτησε βελτιώσεις στην τροπολογία για την επιτάχυνση απονομής συντάξεων, προκειμένου να λυθούν προβλήματα ατόμων που έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης και απερρίφθησαν οι αιτήσεις τους, ελλείψει λίγων ημερών ασφάλισης. Το πρόβλημα καλύπτει με την τροπολογία άλλη κατηγορία αιτούντων, δημιουργώντας δύο μέτρα και δύο σταθμά, είπε.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης κατήγγειλε ότι για ακόμα μια φορά η κυβέρνηση φέρνει ένα ακόμα αντεργατικό νομοσχέδιο. Αναφερόμενος στην τροπολογία για την επιτάχυνση των συντάξεων, ο βουλευτής του ΚΚΕ αμφισβήτησε τα στοιχεία για τις εκκρεμείς συντάξεις, προσθέτοντας ότι δεν γίνεται καμία συζήτηση για τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις. Ιδίως για τη σύνταξη «Εμπιστοσύνης», ο Χρήστος Κατσώτης επισήμανε ότι νομιμοποιεί την καθυστέρηση των τριών και πέντε χρόνων, γιατί τότε θα γίνεται οριστική η σύνταξη, και αν από τον έλεγχο προκύψει ότι ο συνταξιούχος πρέπει να γυρίσει πίσω χρήματα, θα τα επιστρέφει έντοκα και μπορεί να χάσει και το σπίτι του, γιατί η σύνταξή του, δεν θα φτάνει, για να μαζεύει χρήματα. Με αυτό το σκεπτικό, ο Χρήστος Κατσώτης είπε ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει την τροπολογία, την θεωρεί εμπαιγμό και εξαπάτηση.

Η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Μαρία Απατζίδη κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι για μια ακόμα φορά φέρνει διατάξεις που συμπληρώνουν την κοινωνική διάλυση που επιχειρεί. Αναφέρθηκε ειδικότερα στην τροπολογία για την επιτάχυνση της απονομής συντάξεων, λέγοντας ότι το πρόβλημα το έχει δημιουργήσει η ίδια η κυβέρνηση και ότι «ο κ. Χατζηδάκης, ένας άνθρωπος μονίμως και αποκλειστικώς σιτιζόμενος, του κρατικού κορβανά, έχει προωθήσει μοντέλο ιδιωτικοποίησης απονομής των συντάξεων από τον ΕΦΚΑ».

Η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης, Μαρία Αθανασίου, ανέφερε ότι ενώ το νομοσχέδιο υπόσχεται δουλειές, κάθε άλλο παρά λύσεις βρίσκει, δεν προβλέπει τίποτα για τον εκσυγχρονισμό του ΟΑΕΔ για τη συνεργασία του με τις επιχειρήσεις και επί της ουσίας οι ποινές αποσκοπούν στο να υποχρεώνουν τους εγγεγραμμένους ανέργους, επί ποινή διακοπής των επιδομάτων, να συμμετέχουν σε προγράμματα κατάρτισης. Προέβλεψε ότι θα επιβάλλονται ακόμα πιο σκληροί όροι εκμετάλλευσης των εργαζομένων.