Ο Μπιλάλ Ντιάμπ 27 ετών και ο Τάερ Χαλάλα, 34 ετών, φερόμενα μέλη της οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ, κρατούνται σε ισραηλινή φυλακή χωρίς δίκη ο πρώτος από τον Αύγουστο του 2011 και ο δεύτερος από τον Ιούνιο του 2010.
 
Ο Χαλάλα απευθύνθηκε στο δικαστήριο για να μιλήσει «για τη σύλληψή του και τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων του, αλλά και την απόφασή του να κάνει απεργία πείνας», όπως δήλωσε ο δικηγόρος του Τζαμίλ Χάτιμπ.
 
Ο Χαλάλα δήλωσε στο Ανώτατο Δικαστήριο: «Η διοικητική κράτηση είναι αργός θάνατος (…). Θέλω να ζήσω τη ζωή μου με αξιοπρέπεια. Έχω σύζυγο και μια κόρη την οποία δεν έχω γνωρίσει. Κάνω απεργία πείνας επειδή δεν υπάρχει άλλος τρόπος».
 
Ο Ντιάμπ λιποθύμησε στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, σύμφωνα με τον Χάτιμπ.
 
«Ο δικαστής Αμνόμ Ρούμπενσταϊν δήλωσε ότι οι ένορκοι θα ανακοινώσουν την απόφασή τους αφού εξετάσουν ‘το μυστικό φάκελο' (των κρατούμενων). Όμως αφού τον εξέτασαν, ο δικαστής αποφάσισε ότι (οι δύο άνδρες) θα ειδοποιηθούν αργότερα, χωρίς να διευκρινίσει πότε», όπως αναφέρει μια ανακοίνωση παλαιστινιακών μη κυβερνητικών οργανώσεων.
 
Μια εκπρόσωπος της ισραηλινής οργάνωσης Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε ότι απειλείται η ζωή τόσο του Χαλάλα, όσο και του Ντιάμπ εξαιτίας της μακροχρόνιας απεργίας πείνας.
 
Από την πλευρά της η Σιβάν Γουάισμαν, εκπρόσωπος της ισραηλινής Υπηρεσίας Φυλακών, επεσήμανε ότι οι κρατούμενοι αυτοί λαμβάνουν την απαραίτητη ιατρική φροντίδα. «Προσπαθούμε να τους πείσουμε να δεχθούν τροφή. Τελικά, είναι επιλογή τους», δήλωσε.
 
Οι ισραηλινές αρχές έχουν ανακοινώσει ότι περίπου 1.550 κρατούμενοι κάνουν απεργία πείνας, ενώ παλαιστινιακές πηγές αναφέρουν ότι ξεπερνούν τους 1.700. Συνολικά σε ισραηλινές φυλακές κρατούνται περισσότεροι από 4.500 Παλαιστίνιοι.
 
Το κίνημα των απεργιών πείνας ξεκίνησε με 1.200 κρατούμενους στις 17 Απριλίου, ημέρα των Παλαιστίνιων Κρατούμενων.
 
Οι κρατούμενοι ζητούν, μεταξύ άλλων, να σταματήσουν οι έλεγχοι στα μέλη των οικογενειών τους που τους επισκέπτονται, να πάψουν να τους βάζουν στην απομόνωση και να δοθεί τέλος στη διοικητική κράτηση, ένα μέτρο το οποίο επιτρέπει την προφυλάκιση φερόμενων μαχητών για περίοδο έξι μηνών, με πιθανότητα παράτασης, χωρίς δίκη και βάσει απόρρητων πληροφοριών, που μπορεί να δει μόνο ο στρατιωτικός δικαστής.