της Δανάης Καρυδάκη
Μα επειδή σαν σήμερα, 24 Ιουλίου του 1974, έ-έ-έφτασε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στην Ελλάδα με το αεροσκάφος του Γάλλου προέδρου Valéry Giscard d’Estaing, και ανέλαβε πρωθυπουργός της Ελλάδας αντικαθιστώντας την χούντα των συνταγματαρχών, μου απάντησαν.
Γιατί ο Καραμανλής και γιατί τότε; Δεν ήταν ο τελευταίος Έλληνας πρωθυπουργός πριν τη δικτατορία, ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος ήταν θαρρώ ο εκλεγμένος αντιπρόσωπος τον Απρίλιο του 1967, είπα με αφέλεια.
Μα ήταν τα γεγονότα στην Κύπρο, το πραξικόπημα, η απόπειρα δολοφονίας του Μακάριου, η Τούρκικη εισβολή, καθεστώς έκτακτης ανάγκης δεν χωρούσε πολλή συζήτηση. Α, και την έσωσε την Κύπρο δηλαδή; Όχι, τελικά, το νησί διχοτομήθηκε, κατά πώς το ήθελαν, μάλλον, ανέκαθεν οι Άγγλοι με την αποικιοκρατική ατζέντα τους. Και ο Καραμανλής; Ε, αυτός είπε ότι “η Κύπρος είναι μακρυά.”
Γιατί ο Καραμανλής, λοιπόν; Μα ήταν μέγας εθνάρχης, μας έβαλε στην ΕΟΚ το 1962, οραματίστηκε και χάραξε την αδιαμφισβήτητη Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Και η Ευρώπη τι έκανε τα επτά χρόνια της δικτατορίας; Μα αποτέλεσε εξαίρετο καταφύγιο για τους αυτοεξόριστους διαφωνούντες, αναφώνησαν, να ο ίδιος ο Καραμανλής πέρασε τα χρόνια εκείνα στο Παρίσι.
Και γιατί ήταν εθνάρχης; επιμένω εγώ. Μα για το μεγαλείο ψυχής που επέδειξε στα εθνικά ζητήματα, να και το ΚΚΕ, ο Καραμανλής ήταν που το νομιμοποίησε το 1974. Ναι αλλά πού ήταν ο Καραμανλής όταν το ακροδεξιό παρακράτος αλώνιζε και το 1963 οι Σπύρος Γκοτζαμάνης και Εμμανουήλ Εμμανουηλίδης δολοφόνησαν τον Γρηγόρη Λαμπράκη; Α, τότε; Τότε ήταν πρωθυπουργός της χώρας.
Και μια τελευταία ερώτηση, αφού οι πρώτες εκλογές μετά την πτώση της Χούντας, έγιναν στη—συμβολική λόγω πρώτης επετείου από την εξέγερση του Πολυτεχνείου— ημερομηνία 17 Νοεμβρίου 1974, γιατί δεν γιορτάζουμε τότε την αποκατάσταση της δημοκρατίας;
Είναι πολύ φτωχό το μυαλό σου τελικά, μου απάντησαν.