Αποφάσεις για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος αναμένεται να λάβει το EuroWorking Group στη συνεδρίαση της 12ης Ιανουαρίου, ενώ το επόμενο Eurogroup αναμένεται στις 26 του ίδιου μήνα. Στόχος της κυβέρνησης, η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου.
 
Σύμφωνα με το in.gr, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως εαν υπάρχει πολιτική βούληση όλα τα θέματα που έχουν μείνει ανοιχτά στο πλαίσιο της αξιολόγησης θα μπορούσαν να κλείσουν σε ελάχιστο χρόνο, ακόμη και σε λίγες ώρες.
 
Στην πραγματικότητα, όπως αναφέρεται, η κατάσταση δεν είναι τόσο απλή, αφού εκτός από τις εκκρεμότητες της αξιολόγησης (που συχνά αποδεικνύονται πολύ σοβαρότερες από όσο τις αξιολογούν τα κυβερνητικά στελέχη), υπάρχει το μεγάλο ανοιχτό θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ.
 
Γι' αυτό και στην Αθήνα αναμένουν επίσης την ημερομηνία κατά την οποία το Ταμείο θα δημοσιοποιήσει την έκθεσή του για την ελληνική οικονομία, με βάση το λεγόμενο άρθρο 4. Ουσιαστικά, πρόκειται για τα συμπεράσματα του ΔΝΤ μετά την την επίσκεψη που έκανε αντιπροσωπεία του τον Σεπτέμβριο υπό την Ντέλια Βελκουλέσκου, στο πλαίσιο μιας διαδικασίας που ακολουθείται για όλα τα μέλη του, ανεξαρτήτως αν είναι σε πρόγραμμα ή όχι.
 
Τα συμπεράσματα της αξιολόγησης με βάση το άρθρο IV αναμένεται να δημοσιοποιηθούν τον Ιανουάριο, χωρίς να έχει καθοριστεί ακόμη ημερομηνία. Ενδιαφέρον εδώ είναι ότι αυτά θα συνοδεύονται πιθανότατα από την ανάλυση του ΔΝΤ βιωσιμότητας του χρέους. Από το περιεχόμενο αυτής της έκθεσης θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό αν και πώς θα συνεχιστεί η συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.
 

Πόλεμος για τον κόφτη

 
«Συνιστάται στη ΝΔ να είναι πιο προσεκτική. Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ουδέποτε δήλωσε ότι “αποδέχεται μόνιμα μέτρα 3,5 δισ. ευρώ το χρόνο και μετά το 2018, μέσω της επέκτασης του δημοσιονομικού κόφτη”, όπως ψευδώς δηλώνει ο εκπρόσωπος του κ. Μητσοτάκη», ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τις δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, Βασίλη Κικίλια.
 
Σύμφωνα, επίσης με τους ίδιους κύκλους, «ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει άμεσα να μετονομάσει τη “Συμφωνία της αλήθειας” για να ανταποκρίνεται στις ανακοινώσεις που εκδίδει. “Συμφωνία του ψεύδους” ή “Συμφωνία διαστρέβλωσης” μπορεί να είναι κάποιοι τίτλοι».
 
Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας είχε δηλώσει πως ο υπουργός αποδέχεται μόνιμα μέτρα 3,5 δισ. ευρώ το χρόνο και μετά το 2018, μέσω της επέκτασης του δημοσιονομικού “κόφτη”, καθώς και πως «δεσμεύει τη χώρα σε λιτότητα διαρκείας με βαριές επιπτώσεις για την οικονομία και τους πολίτες  για πολλά πολλά χρόνια».
 
Σύμφωνα με τη Νέα Δημοκρατία, ο κόφτης είναι συγκεκριμένος, 3,5 δισ. ευρώ μέτρα κάθε χρόνο. «Είναι στοχευμένος, δηλαδή αφορά υποχρεωτικά μισθούς και συντάξεις. Είναι αυτόματος, καθώς δεν απαιτείται έγκριση της Βουλής. Και, βέβαια, είναι μόνιμος, καθώς συνεχίζεται και μετά το Μνημόνιο Τσίπρα το 2018».