Σύμφωνα με τα στοιχεία της γενικής γραμματείας Μεταναστευτικής Πολιτικής Υποδοχής και Ασύλου, οι χορηγήσεις αδειών διαμονής σε «επενδυτές» – αγοραστές ακινήτων για το 2019 έχουν ανέλθει σε 6.304, εκ των οποίων οι 4.371 ήταν σε Κινέζους, που βρίσκονται πρώτοι στη σχετική λίστα κατάταξης.

Αξίζει να σημειωθεί πως, κατά τα στοιχεία, ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος από του 2018 και του 2017 αθροιστικά (4.065 και 2.232 αντίστοιχα), καθώς και πολύ μεγαλύτερος από τα προηγούμενα χρόνια. Συγκεκριμένα, το 2014 δόθηκαν 364 χορηγήσεις αδειών διαμονής, το 2015 δόθηκαν 785 και το 2016 δόθηκαν 1273.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, σε εκδήλωση που έλαβε χώρα το περασμένο Σάββατο στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας, η Ένωση Κινέζων Επενδυτών Ελλάδας εκτίμησε πως τα κεφάλαια που θα επενδυθούν στη χώρα για ακίνητα αναμένεται να φτάσουν έως και το 1 δισ. ευρώ εντός του έτους.

Όπως αναφέρεται, στην εκδήλωση εκπροσωπήθηκε η κυβέρνηση από τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκο Παπαθανάση, ο οποίος ανέφερε μέσω κοινωνικών δικτύων πως: «με τον Αντιπρόεδρο κ. Πικραμμένο και τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας κ. Χατζηθεοδοσίου χαιρετίσαμε την εναρκτήρια εκδήλωση της Ένωσης Κινέζων Επενδυτών Ελλάδας. Τους καλωσορίζουμε και τους ευχόμαστε κάθε επιτυχία. Η Ελλάδα υποδέχεται και στηρίζει τους επενδυτές».

Στο μεταξύ, κατά τις ίδιες πληροφορίες, εντός της εβδομάδας εκπρόσωποι της ένωσης θα συναντηθούν με τον υφυπουργό και θα συζητήσουν προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο πλαίσιο της επενδυτικής διαδικασίας.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε προχωρήσει τον περασμένο Οκτώβριο στη θέσπιση φωτογραφικής διάταξης για τα POS και τις «κινεζικές» Golden Visa στο «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο, ανοίγοντας ξανά τον δρόμο για το πρόγραμμα της «Χρυσής Βίζας» για αγορά ακινήτου ύψους τουλάχιστον 250.000 ευρώ, με «αντάλλαγμα» τη χορήγηση άδειας παραμονής σε πολίτες τρίτων χωρών.

«Πήραμε γνωμοδότηση από την Τράπεζα της Ελλάδος ότι δεν παραβιάζεται καμία ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία από τη χρήση POS, οπότε με την τροπολογία θα επανανομοθετηθεί τη χρήση POS» υπερασπίστηκε τότε την τροπολογία ο Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ θεσπίστηκε και άλλη ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα στον ίδιο και τον υπουργό Οικονομικών να θεσπίσουν ανώτερο πλαφόν ανά περιοχή, «με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων και σε άλλες περιοχές πλην της Αττικής και της Αθήνας».

«Το 90% των αγοραπωλησιών ακινήτων γίνονταν στην Αττική. Η κατεύθυνση όλων των ανθρώπων, που θέλουν να επενδύσουν στα ακίνητα κυρίως στην Αθήνα, είχε πολύ μεγαλύτερη του φυσιολογικού αύξηση τιμών ακινήτων σε αυτή την περιοχή, ανέβαζε τα ενοίκια κλπ. Έτσι δίνουμε το δικαίωμα στους Υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομικών, να καθορίζουμε όχι κατώτερο ποσό – οι 250.000 ευρώ παραμένουν – αλλά ανώτερο ποσό για παράδειγμα στην Αθήνα, για να κατευθύνουμε αγοραστές και σε άλλες περιοχές της χώρας και να αποφορτίσουμε την Αττική, που αρχίζει να έχει τις αρνητικές διαστάσεις ενός κατά τα άλλα θετικού μέτρου» ανέφερε ακόμα τον περασμένο Οκτώβριο ο υπουργός Ανάπτυξης.

Διαβάστε περισσότερα:

Χρυσή φωτογραφική διάταξη για τα POS και τις «κινεζικές» Golden Visa στο «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο