Την Πέμπτη που μας πέρασε η Ουάσιγκτον Ποστ έφερε στη δημοσιότητα εσωτερικό έγγραφο της υπηρεσίας ελέγχου και πρόληψης ασθενειών (Disease Control and Prevention, CDC) των ΗΠΑ, που ενημέρωνε για την ευρεία διάδοση της νόσου του κορονοϊού και στους εμβολιασμένους. Μεταξύ των σημαντικότερων στοιχείων που έδιναν ήταν ο αριθμός 35.000 : τόσοι είναι οι πλήρως εμβολιασμένοι που ασθενούν, που είναι συμπτωματικοί, κάθε εβδομάδα στις ΗΠΑ. 

Μία μέρα αργότερα, την Παρασκευή που μας πέρασε, οι Τάιμς της Νέας Υόρκης μιλούσαν για μια ακόμη, αυτή τη φορά επίσημη, ενημέρωση του CDC, κι έκαναν λόγο για μια «ξαφνική και άσχημη τροπή στην πανδημία [στις ΗΠΑ] κατά την οποία φαίνεται ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι άνθρωποι μπορούν να μεταδώσουν την μετάλλαξη δέλτα στους άλλους τόσο εύκολα όσο και οι ανεμβολίαστοι». Η εφημερίδα της Νέας Υόρκης αναφερόταν σε «σχετικά σπάνιες μολύνσεις των εμβολιασμένων», συμπτωματικές δηλαδή. Μόνο που το «σχετικά» αποδεικνύονταν το ίδιο ως σχετικό λίγο παρακάτω, όταν αναφέρονταν «στην έκρηξη της νόσου στο Προβενςτάουν της Μασαχουσέτης» με «469 ασθενείς εκ των οποίων τα τρία τέταρτα ήταν πλήρως εμβολιασμένοι». Η μετάλλαξη είναι ιδιαίτερα μεταδόσιμη «πιο εύκολο να μεταδοθεί κι από το κοινό κρυολόγημα».

Με απλά λόγια, οι εμβολιασμένοι και μπορεί να ασθενήσουν και μπορεί να μεταδώσουν την μετάλλαξη δέλτα – απλώς δεν υποκύπτουν στη νόσο τόσο εύκολα, λένε οι αμερικάνοι ειδικοί (οι διαφωνούντες Ισραηλινοί απαντούν παρακάτω στο κείμενο). Kαι η κάλυψη του εμβολίου είναι πολύ μικρότερη από ότι αφήναν να εννοηθεί όλες οι κυβερνήσεις. Άλλωστε, ο ίδιος ο CEO της Φαϊζερ, Ακης Μπουρλά, είχε πει από τον Απρίλιο κιόλας ότι «είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί και τρίτη δόση εντός του έτους… και κατόπιν εκ νέου ετήσιος εμβολιασμός» – αλλά μες στην ευωχία του «τέλους της πανδημίας», η δήλωση πέρασε απαρατήρητη (όπως και η πρόσφατη αύξηση της τιμής των εμβολίων Φάιζερ και Μοντέρνα στην ΕΕ). 

Το CDC συνέστησε, σε κάθε περίπτωση, ως όπλο την επιστροφή στη μάσκα και την απόσταση. Και για τους εμβολιασμένους, κι αυτό σημαίνει ότι ανακάλεσε πλήρως την προηγούμενη θέση του, το Μάη (“οι εμβολιασμένοι δε χρειάζεται να φορούν μάσκες και να τηρούν τις αποστάσεις”), που κάποιοι είχαν θεωρήσει πολιτικώς επηρεασμένη. Και, ζητάει εμμέσως να προχωρήσει η κυβέρνηση σε λήψη μέτρων και για τους εμβολιασμένους και να κάνει υποχρεωτική τη χρήση μάσκας για όλους. Να σταματήσει δηλαδή να λέει πως οι εμβολισμένοι είναι άτρωτοι ή δεν βλάπτουν τους άλλους, όπως είχε δηλώσει ο Μπάιντεν προ δεκαημέρου: «όποιος εμβολιάζεται δεν κινδυνεύει να ασθενήσει… Βγάλτε τις μάσκες σας [οι εμβολιασμένοι], είναι κάτι που κερδίσατε!». 

Παράλληλα, το CDC πάντα, προτείνει εκ νέου κλείσιμο των «μη αναγκαίων προς επιβίωση» επιχειρήσεων και των σχολείων, αφού σε αυτή ακριβώς την πολιτική – των ελεύθερων εμβολιασμένων, από το Μαιο μέχρι τον Ιούλιο – αποδίδουν οι αναλυτές και την έξαρση, εκ νέου, της πανδημίας στις ΗΠΑ που έχει αγγίξει αύξηση 50% ανά εβδομάδα, σύμφωνα με το WSWS, που θυμίζει ότι αυτά ήταν ήδη γνωστά από τον Μάιο, χάρη σε μελέτες σε Αγγλία και ανακοινώσεις του υπουργείου υγείας της Σιγκαπούρης, με τη νεώτερη στις 3/6, αλλά η κυβέρνηση των ΗΠΑ (και όχι μόνον) προτίμησε να τα αποκρύψει και να πουλήσει το παραμύθι της πλήρους ανοσίας των εμβολιασμένων. 

O βαθμός μετάδοσης από τους εμβολιασμένους, μας γίνεται γνωστός (;) μέσω Ισραήλ, μιας χώρας που επέτυχε ταχύ και γενικό εμβολιασμό – χωρίς ωστόσο να εμβολιάσει τους ανήλικους-, και ήδη αποφάσισε και τρίτη δόση, όπως και η Βρετανία, και έπονται και άλλοι, παρά τις περί του αντιθέτου θέσεις πολλών επιστημόνων… Κι αυτό γιατί, το εμβόλιο δεν είναι πανάκεια, όπως δήλωσε η Δρ. Σάρον Αλρόυ- Πρέις, διευθύντρια των υπηρεσιών υγείας της χώρας. Χθες, Κυριακή, η γιατρός είπε σε συνέντευξή της ότι «η μετάλλαξη δέλτα είναι 50% πιο εύκολα μεταδόσιμη από την προηγούμενη μετάλλαξη, που ήταν κι εκείνη 50% πιο εύκολα μεταδόσιμη από την προκάτοχό της» και ότι «η ανοσία που προσφέρει το εμβόλιο εξασθενεί». Η ανησυχία της, είπε, είναι «το ποσοστό μεταδοτικότητας της δέλτα και ο αριθμός των εμβολιασμένων που είναι θετικοί».

Σήμερα, είπε, στο Ισραήλ, το 50% όσων ασθενούν είναι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες. «Πιστεύαμε ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι είναι προστατευμένοι, αλλά βλέπουμε ότι η κάλυψη που προσφέρει το εμβόλιο είναι της τάξης του 40%». Ανέφερε επίσης ότι οι εμβολιασμένοι περνούν τη νόσο πιο εύκολα αλλά «αυτοί που εμβολιάστηκαν πρώτοι είναι αυτοί που μολύνονται ευκολότερα.. Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι η ανοσία εξασθενεί». Στη δική της περίπτωση τα περί «ελαφρύτερης νόσησης» ανατρέπονται επίσης: 

«Συγκρίναμε ανθρώπους, και άνω των 60 και στις ηλικίες 16 με 59, που είχαν εμβολιαστεί πλήρως νωρίς και πάντως ως τα τέλη Ιανουαρίου. Είδαμε το ποσοστό των μολύνσεων σε αυτούς να είναι 90 ανά 100.000, δηλαδή διπλάσιο από αυτό όσων ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους το Μάρτιο, κι αυτό ισχύει για όλες τις ηλικίες». Παράλληλα, «έχει αυξηθεί ο αριθμός των νοσηλευόμενων σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση μεταξύ των άνω των 60 ετών πλήρως εμβολιασμένων.. Όχι μόνο βλέπουμε την αρρώστεια να απλώνεται αλλά βλέπουμε και σοβαρές και κρίσιμες καταστάσεις». Κοινώς, το εμβόλιο δεν αποτελεί πανάκεια*. «Ξέρουμε ότι οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν τον ιό και ξέρουμε πια ότι και αυτοί μπορούν να ασθενήσουν, αφού αποτελούν το 50% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε καθημερινή βάση… Το ποσοστό μολύνσεων από εμβολιασμένους προς τρίτους είναι στο 10%».

Τα στοιχεία που δίνουν ΗΠΑ και Ισραήλ είναι εν πολλοίς αντιφατικά. Ειδικά σε σχέση και με τον αριθμό και με τη βαρύτητα της κατάστασης των εμβολιασθέντων νοσούντων. Το μόνο στο οποίο όλοι φαίνεται να συμφωνούν είναι ό,τι οι μάσκες είναι αναγκαίες για όλους και ό,τι δεν τελειώσαμε με την πανδημία και δεν ξέρουμε ακόμη πόσο κοντά είμαστε στο τέλος.

Οι μελέτες για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων δεν μπορούν, ακόμη τουλάχιστον, να θεωρηθούν καταληκτικές – τα στοιχεία, με επιστημονικά κριτήρια, είναι ανεπαρκή και ο χρόνος λίγος. Παράλληλα, όμως, και πέρα από τον χορό των εκατομμυρίων, η σύγχρονη ιατρική συνεχίζει τον αγώνα για την ανάπτυξη ισχυρότερων και καλύτερων εμβολίων και προχωρά σε επανεξέταση των δυνατοτήτων των ήδη υπαρχόντων- είναι πρόσφατη η ανακοίνωση περί της ασφάλειας του εμβολίου της Άστρα Ζένεκα που είναι το ίδιο επικίνδυνο με το Φάιζερ* και ας έχει λάβει μόνο του την κακή δημοσιότητα (και γι΄αυτό η τιμή του παραμένει σταθερή).

 

 

Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων: Η γράφουσα δηλώνει πλήρως εμβολιασμένη και, παράλληλα, υπερασπίστρια των συνταγματικών μας δικαιωμάτων. 

* η φραση αυτή ήταν, στην πρώτη ανάρτηση, σε εισαγωγικά και δεν αντιστοιχούσε, όπως σωστά μου υποδείχθηκε, με τον τίτλο του άρθρου – ηταν εκτίμηση. Αφαίρεσα τα εισαγωγικά στις 20:21 της ημέρας δημοσίευσης.

** στο σημείο αυτό υπήρχε η λανθασμένη φράση «το εμβόλιο δε σώζει ζωές», η οποία και διορθώθηκε με την φράση που αποτελούσε την αρχική μου πρόθεση: Το (όποιο) παρόν εμβόλιο δεν αποτελεί πανάκεια.