
Εκτενή αναφορά σε περιορισμούς που θα αντιμετωπίζουν όσοι πολίτες επιλέγουν να παραμένουν ανεμβολίαστοι έκανε ο υφυπουργός παρά το πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου, 'Ακης Σκέρτσος, τονίζοντας ότι «μέτρα θα υπάρχουν ως προς τη δημόσια υγεία αλλά θα αφορούν τους ανεμβολίαστους» και συνεχίζοντας έτσι τον χορό κυβερνητικών δηλώσεων για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι ακόμα, δεν έχουν όλοι οι πολίτες πρόσβαση σε εμβόλια.
Όπως ανέφερε επίσης ο Σκέρτσος, μιλώντας στο Mega, «εκείνοι που θα επιμείνουν να μένουν ανεμβολίαστοι πρέπει να ξέρουν ότι θα εξακολουθήσουν να υφίστανται περιορισμούς στον τρόπο με τον οποίο εργάζονται, κοινωνικοποιούνται, ψυχαγωγούνται, διασκεδάζουν».
Υποστήριξε πως δεν πρόκειται για «προνόμια» για τους εμβολιασμένους» αλλά «εφαρμόζουμε μέτρα δημόσιας υγείας τα οποία έχουν περιστείλει τα δικαιώματά μας για να προστατεύσουμε ένα ύψιστο αγαθό: την υγεία των πολλών και ειδικά των πιο ευάλωτων. Από τη στιγμή που εμβολιάζονται όμως οι πολίτες έχουν κάθε δικαίωμα να επανέλθουν στην κανονική τους ζωή. Αυτό το οποίο πρέπει να καταλάβουν οι ανεμβολίαστοι είναι ότι όσο μεγαλώνει ο βαθμός ανοσίας της κοινωνίας και πλέον δεν υπάρχει κίνδυνος να νοσούν οι πιο ευάλωτοι από μας και να επιβαρύνουν το Σύστημα Υγείας δεν υπάρχει περίπτωση να επανέλθουν ξανά, από το φθινόπωρο για παράδειγμα, καθολικά μέτρα, τα οποία θα περιορίζουν τις ζωές των εμβολιασμένων. Μέτρα θα υπάρχουν ως προς τη δημόσια υγεία αλλά θα αφορούν τους ανεμβολίαστους».
Κληθείς να σχολιάσει τι θα ισχύσει τελικά με τα self test όσον αφορά την υποχρεωτικότητα αλλά και τη διάθεσή τους, ο κ. Σκέρτσος είπε πως «Ξεκινήσαμε από τις 12 Απριλίου, έχουν διατεθεί έως σήμερα 27,5 εκατομμύρια self test σε 4,5 εκατομμύρια Έλληνες κι αυτό έχει βοηθήσει σε μία ραγδαία αποκλιμάκωση, με τη βοήθεια προφανώς και του εμβολιασμού και της ανοσίας που χτίζεται στον πληθυσμό, σε μια ραγδαία αποκλιμάκωση των θετικών κρουσμάτων covid (75% μέσα σε δύο μήνες πτώση στα κρούσματα, 65-70% πτώση στις νοσηλείες στα νοσοκομεία, σημαντική αποκλιμάκωση του δείκτη θετικότητας)».
Τόνισε ότι η Ελλάδα είναι μία από τις πέντε χώρες της Ευρώπης που πραγματοποιούν αυτή τη στιγμή τα περισσότερα τεστ και θυμίζω ότι αυτή ήταν η βασική κατεύθυνση, ότι πρέπει να κάνετε πολλά τεστ σε μαζική κλίμακα για να μπορείτε να ελέγχετε τον ιό. ‘Αρα έχουμε θετικότητα αυτή τη στιγμή στο 0,2 με 0,3 % του πληθυσμού χάρη στην αυτοδιάγνωση και φυσικά χάρη και στους στοχευμένους ελέγχους που πραγματοποιεί ο ΕΟΔΥ. Συνεπώς είναι μια πετυχημένη πολιτική δημόσιας υγείας η οποία αγκαλιάστηκε από τη μεγάλη μάζα των πολιτών. Δηλαδή 70% με 80% των δικαιούχων πολιτών, παίρνουν το τεστ, και το δηλώνουν στην πλατφόρμα».
Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ ευχαρίστησε τους φαρμακοποιούς, ξεχωριστά και τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου που επί δύο μήνες όπως είπε έχουν συντρέξει και έχουν βοηθήσει σε αυτή την προσπάθεια. Από κει και πέρα επιμέρους παραφωνίες και παρεξηγήσεις μπορεί να υπάρχουν σε τοπικό επίπεδο κι αυτό είναι κατανοητό. «Αλλά κάνουμε μία συμφωνία κυρίων εδώ και δύο μήνες», είπε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας πως ήταν μια προσωρινή συμφωνία με την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών για δύο μήνες.
«Στις 19 του μηνός ολοκληρώνεται αυτή η συμφωνία και είχαμε μία δήλωση από την πλευρά του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου ότι αποχωρούν από τη συμφωνία και αυτό πρέπει να ακουστεί. Από κει και πέρα όμως επειδή η Πολιτεία θέλει να συνεχίσει αυτή την πετυχημένη πολιτική και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, συνομιλούμε κι έχουμε καλέσει σε διάλογο την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών την επόμενη Τετάρτη για να δούμε αν θέλουν να συνεχίσουν να τα παρέχουν, όσο αυτό μπορεί να γίνει. Για μας απαραίτητη προϋπόθεση για να συνεχιστεί η συνεργασία με τους φαρμακοποιούς είναι η υπηρεσία να παρέχεται στο σύνολο της επικράτειας. Αυτή τη στιγμή για παράδειγμα ο σύλλογος στην Αχαΐα έχει δηλώσει ότι σταματάει τη διάθεση. Για μας αυτό είναι πρόβλημα. Δεν θα αφήσουμε προφανώς ακάλυπτους τους πολίτες της Αχαΐας. Έχουμε βρει άλλο τρόπο και θα διατεθούν την ερχόμενη εβδομάδα σε σχολεία. Λύσεις και κανάλια διανομής υπάρχουν και το κράτος θα κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλιστεί η διάθεση στους δικαιούχους».
Ο κ. Σκέρτσος τόνισε στο σημείο αυτό πως μέχρι το τέλος του μήνα υπάρχει κάλυψη αφού η διανομή έγινε τώρα για τρεις εβδομάδες ώστε να μην επιβαρύνονται και τα φαρμακεία με πολλές επισκέψεις. «Για τον Ιούλιο θα περιορίσουμε την πολιτική σε πιο στοχευμένες ομάδες διότι έχουμε πλέον πολύ υψηλότερο εμβολιασμό, πολύ χαμηλότερο επιδημιολογικό φορτίο άρα μικρότερη ανάγκη για τόσο εκτεταμένο testing. Συνεπώς θα περιορίσουμε τη διάθεση από τον Ιούλιο και μετά σε μονάδες πληθυσμού που είναι εκτεθειμένες στον ιό όπως είναι ο Τουρισμός, η εστίαση, οι ανεμβολίαστοι, οι νεότεροι άνθρωποι που μπαίνουν πιο αργά στον εμβολιασμό αλλά όχι τη μαζική κλίμακα που είχαμε μέχρι τώρα».
Με άλλα λόγια οι εμβολιασμένοι θα εξαιρεθούν όπως είπε από τη διαδικασία του υποχρεωτικού self testing από τον Ιούλιο.
Και τώρα που κάναμε το εθιμοτυπικό αφιέρωμα και μάθαμε (όσοι διαβάζουμε TPP μόνο, οι υπόλοιποι αξίζουν περιφρόνηση, block και περιθωριοποίηση- άσχετα αν το βάρος θα έπρεπε να πέφτει σε αυτούς μιας και είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν άτομα με τέτοια προβλήματα στο κοντινό τους περιβάλλον, τα οποία ενδέχεται να είναι και εξαρτημένα από αυτούς, και να τα καταδικάζουν με τη νοσηρή τους στάση) ότι οι ψυχικά ασθενείς δεν είναι κοινωνιοπαθείς ή καταραμένοι από τον Θεό μπορούμε να συνεχίσουμε να τους γράφουμε στα αρχίδια μας. Γιατί αυτό έχει σημασία, να νιώθουμε εμείς καλά με τον εαυτό μας ότι είμαστε σωστοί και ηθικοί (να πάρουμε και το κοινωνικό applause) και ας συνεχίσουν να υποφέρουν/ιδρυματοποιούνται/πεθαίνουν κατά εκατομμύρια. Τουλάχιστον κάναμε το πρώτο βήμα, ε; Εγώ βέβαια είμαι λιγάκι ανώμαλος, θεωρώ αυτόν που συνειδητοποιεί μια κατάσταση, αλλά δεν κάνει τίποτα για να την αλλάξει, μεγαλύτερο σίχαμα. Γιατί ο άλλος τουλάχιστον έχει τη δικαιολογία της αδαημοσύνης του.
Το ότι δεν έχει σχολιάσει ο "Παράφρων" στο συγκεκριμένο άρθρο, το θεωρώ όχι απλώς ατυχές, αλλά - τολμώ να πω- τρελό...
Τι να σχολιάσει από αυτό το αριστούργημα; Αυτό θα μπορούσε να μπει σε εγχειρίδια ψυχοπαθολογίας αλλά ο χώρος κυριαρχείται από τη δεξιά και άτομα με πραγματικές κοινωνικές ανησυχίες δεν πρόκειται να αναγνωριστούν ποτέ. Μπράβο και πάλι μπράβο!
Επίσης, θα ήταν ωραίο να δούμε κι ένα άρθρο γι' αυτούς που προσποιούνται ότι έχουν κατάθλιψη για να τραβήξουν την προσοχή των άλλων. Να ρίξουν και κανένα γκόμενο ή καμιά γκόμενα (γιατί ως γνωστόν είναι cool και καυλωτικό να έχεις κατάθλιψη όπως λένε οι boomers του twitter) κλπ. Και ως αποτέλεσμα αυτού δεν παίρνει κανείς στα σοβαρά αυτούς που πραγματικά έχουν προβλήματα γιατί πόσοι να είναι αυτοί, 10-20 στους 10000000; Δεν είναι εξάλλου και πολύ συχνό φαινόμενο οι ψυχικές ασθένειες στην εποχή μας. Ξέρεις, σαν τις γυναίκες που λένε ψέματα ότι τις βίασαν επειδή είναι attention whores. Όλοι την προσοχή μας επιζητούν, τόσο σπουδαίοι είμαστε. Γιατί τι νόημα έχει η ζωή αν δεν σε σχολιάσει ο κάθε βρομιάρης του twitter. Πολύ προηγμένη σκέψη, άσε.
Μύθος: Η ψυχική υγεία και θεραπεία είναι για όλους. Αλήθεια: Μόνο για χοντρά πορτοφόλια.
Ή για εκείνους που είναι ιδιαίτερα αγαπητοί. Ο κολλητός που μου προξενεί οφέλη προφανώς και έχει πολύ σοβαρά προβλήματα και πρέπει να ασχοληθούμε με αυτά, οι υπόλοιποι αχώνευτοι είναι απλώς κακομαθημένοι. Μια απλή μελαγχολία και την κάνουν ολόκληρο θέμα. Σε 2-5-10 χρόνια θα γιάνει, σιγά (βλέπεις πόσο εμβριθής και διαφοροποιημένη είναι η επιχειρηματολογία των "μορφωμένων" του twitter). Όπως τα λέει η αρθρογράφος είναι, μιλάς, σε ακούμε (αν έχουμε χρόνο και διάθεση μιας και όπως έλεγε και μια αναγνωρισμένη προσωπικότητα της αριστεράς δεν υφίσταται ο όρος κοινωνία αλλά μόνο άτομα τα οποία δεν έχουν καμία υποχρέωση προς τους υπόλοιπους και η όποια αλληλεγγύη είναι αποτέλεσμα της καλής θέλησης των πιο βολεμένων) και καταλήγουμε στη διάγνωση ότι δεν έχεις τίποτα γιατί πχ διαβάσαμε ένα άρθρο στο διαδίκτυο που λέει ότι αυτοί που έχουν κατάθλιψη προσπαθούν να φαίνονται χαρούμενοι (τα αποτελέσματα της μαγευτικής ημιμάθειας που δημιουργεί η pop science). Δε χρειάζεται καν να απευθυνθείς σε ειδικό. Στο λύσαμε εμείς το πρόβλημα, πάμε τώρα σε κάτι πιο σοβαρό. Μητσοτάκη γαμιέσαι... Να πέσει η κυβέρνηση να βγάλουμε κανά φράγκο παραπάνω και να πηγαίνουμε περισσότερα ταξίδια. Όχι για εμάς, για το κοινό καλό.