Όπως μεταδίδει το The Local της Γερμανίας, το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου τέσσερις αιτούντες άσυλο ηλικίας 17 – 19 ετών επιτέθηκαν αναίτια σε 12 περαστικούς στο Άμπεργκ της Βαυαρίας, με αποτέλεσμα ένα από τα θύματα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο για τραύματα που υπέστη στο κεφάλι. Μετά τη σύλληψη τους από τους αστυνομικούς, διαπιστώθηκε ότι βρίσκονταν υπό την επήρεια αλκοόλ.
Μετά από το γεγονός αυτό, ομάδες ακροδεξιών του κόμματος NPD ξεκίνησαν περιπολίες στους δρόμους της πόλης φορώντας κόκκινα γιλέκα και δημιουργώντας «ζώνες προστασίας» για τους ντόπιους. Ο δήμαρχος της πόλης, Μάικλ Κέρνυ, δήλωσε ότι τα όσα ακολούθησαν της επίθεσης παίρνουν μεγάλες διαστάσεις. «Μπορώ να καταλάβω την ανασφάλεια που υπάρχει σε ένα κομμάτι του πληθυσμού, αλλά οι απειλές για βία και το μίσος που εξαπλώνονται από όλη τη χώρα, έχουν ξεπεράσει τα όρια».
Σύμφωνα με τη DailyMail, πρόεδρος σωματείου αστυνομικών δήλωσε στη Bild ότι οι δράστες δεν θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι αν δεν επιστρέψουν στις πατρίδες τους. «Δεν μπορούμε να μιλάμε για κυνήγι ανθρώπων μόνο όταν προέρχεται από την ακροδεξιά. Συνέχεια λέμε ότι τα κίνητρα των δραστών είναι άγνωστα. Θα σας πω εγώ τα κίνητρα τους: Είναι η βαθιά περιφρόνηση για τον τρόπο ζωή μας και τους ανθρώπους που ζουν εδώ. Οι τέσσερις δράστες πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι μόνο όταν γυρίσουν πίσω στις πατρίδες τους».
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέφαν Μάγιερ, έκανε λόγο για ακραία μέτρα εποπτείας, ενώ ζήτησε να διώχνονται άμεσα από τη χώρα όσοι έχουν αιτηθεί άσυλο και υποπίπτουν σε ποινικό αδίκημα. «Κάθε ένας που έχει αιτηθεί άσυλο και διαπράττει ποινικό αδίκημα, ιδίως αν διαπράττει εγκλήματα κατά της ζωής, κατά της περιουσίας ή της σεξουαλικής αυτοδιάθεσης, έχει χάσει το δικαίωμα της φιλοξενίας και πρέπει να εγκαταλείπει αμέσως τη Γερμανία. Προκειμένου να προστατέψουμε τον πληθυσμό οι δράστες επίθεσης θα πρέπει να τίθενται υπό πολύ αυστηρά μέτρα εποπτείας. Για παράδειγμα να τίθενται σε κατ΄ οίκον περιορισμό και να τους επιβάλλεται να φορούν συσκευή εντοπισμού στο πόδι».
Σημειώνεται ότι περιστατικά τέτοιου είδους αλλά πολύ μεγαλύτερης έκτασης είχαν σημειωθεί τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο στο Κέμνιτς της Γερμανίας όταν 35χρονος σκοτώθηκε σε καυγά ανάμεσα σε μετανάστες, πυροδοτώντας πογκρόμ κατά μεταναστών και αλληλέγγυων από εκατοντάδες ακροδεξιούς, αλλά και ομάδες νεοναζί.