Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, η διαδικασία που ακολουθείται είναι συγκεκριμένη. Είτε γίνονται διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέας σύμβασης, με την εργοδοτική πλευρά να προτείνει σημαντικές μειώσεις στους μισθούς, είτε οι εργαζόμενοι μένουν «ακάλυπτοι». Στις περισσότερες περιπτώσεις της δεύτερης αυτής κατηγορίας, οι εργαζόμενοι καλούνται σε ατομικές διαπραγματεύσεις, με μοναδικό δίχτυ ασφαλείας, την  Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις, που οι εργοδότες διατηρούν τους μισθούς στο ύψος που ήταν πριν από τη λήξη της σύμβασης. 
 
Συνολικά 25 κλάδοι που καλύπτουν περισσότερους από  1,5 εκατ. εργαζόμενους βρίσκονται ήδη σε διαπραγματεύσεις μετά από καταγγελία των εργοδοτικών φορέων που ζητούν νέες συμβάσεις με σημαντικά μικρότερους μισθούς.
 
Από την ανάληψη της θέσης του υπουργού Εργασίας από τον κ. Αντώνη Ρουπακιώτη έως σήμερα,  άλλες  4 συλλογικές συμβάσεις εργασίας έχουν καταγγελθεί. Η σύμβαση των εργαζόμενων στα υποθηκοφυλάκεια, των τυπογράφων των ημερήσιων επαρχιακών εφημερίδων, των εργαζομένων στα λιθογραφεία – επιχειρήσεις γραφικών τεχνών και τέλος των απασχολουμένων σε βιοτεχνίες και εργαστήρια ζαχαρωδών και ειδών ζαχαροπλαστικής.   
 
Μετά την αποτυχία εξεύρεσης μιας συμβιβαστικής λύσης, τουλάχιστον μέχρις ότου μια νέα κυβέρνηση, από τις 18 Ιουνίου και μετά, αποφασίσει για το μέλλον των μισθών και των συμβάσεων, στη βάση της πρότασης του υπουργού Εργασίας Αντώνη Ρουπακιώτη, το καλοκαίρι αναμένεται καυτό.
 
Οι διαπραγματεύσεις σε αρκετούς κλάδους αναμένονται σκληρές, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση του κλάδου των ξενοδοχείων και του επισιτισμού. 
 
Οι εργοδότες κατήγγειλαν την ισχύουσα σύμβαση και πρότειναν στους εργαζόμενους μειώσεις στους μισθούς έως και 18%, κατάργηση επιδομάτων, περικοπή αποζημιώσεων και αυστηρότερους όρους επαναπρόσληψης.
 
Οι εργαζόμενοι και κυρίως τα συνδικάτα του κλάδου αντιδρούν έντονα και αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο απεργιακών κινητοποιήσεων εν μέσω της τουριστικής περιόδου. 
 
Διαβάστε περισσότερα: