Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της ΕΡΓΑΝΗΣ, κατά το μήνα Νοέμβριο 2020 καταγράφεται μείωση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, καθώς προκύπτει αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων–αποχωρήσεων κατά 29.933 θέσεις εργασίας.

Για τον Νοέμβριο 2020, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 119.575, ενώ οι αποχωρήσεις σε 149.508. Από αυτές, οι 42.812 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 106.696 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνο ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Σύμφωνα με το υπουργείο, ο μήνας Νοέμβριος σημειώνει πάντοτε αρνητικό ισοζύγιο.

«Επίσης, για το μήνα Σεπτέμβριο 2020, τα σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι το ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο 16,1%, παρουσιάζοντας μείωση −0,4% συγκριτικά με το 16,5% του Αυγούστου του 2020 και περαιτέρω μείωση −0,7% συγκριτικά με το 16,9% του Σεπτεμβρίου του 2019, γεγονός που αποτυπώνει ότι η σειρά των πολιτικών πρωτοβουλιών, που υλοποιήσαμε, έδρασαν ως ασπίδα προστασίας, συγκρατώντας την αυξητική τάση της ανεργίας.

Γεγονότα που αναδεικνύουν ότι η αγορά εργασίας, πριν την υγειονομική κρίση, είχε αρχίσει να αναπτύσσει μία ισχυρή δυναμική προς την ορθή κατεύθυνση, με επακόλουθο να επιδείξει μεγάλη ανθεκτικότητα κατά τη διάρκεια των αρνητικών επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης.

Αποτέλεσμα που δεν ήρθε καθόλου τυχαία. Η κυβέρνηση συνολικά και το υπουργείο Εργασίας βρίσκονται συνεχώς στην πρώτη γραμμή της εθνικής προσπάθειας και, έχοντας εργαστεί με μεθοδικότητα και σχέδιο, καταφέραμε με μεταρρυθμίσεις, με στοχευμένες δράσεις και δέσμες μέτρων, να θωρακίσουμε την αγορά εργασίας, ώστε να αντέξει τους κλυδωνισμούς της πανδημίας.

Μέσα σε περιβάλλον μεγάλης αβεβαιότητας και με πρωτόγνωρες υγειονομικές συνθήκες, μείναμε προσηλωμένοι με όλες μας τις δυνάμεις πρωτίστως στην προστασία των αδύναμων, των εργαζομένων, των ανέργων, ολόκληρης της αγοράς εργασίας και στη διατήρηση των θέσεων εργασίας, ώστε να συνεχίσουμε όλοι μαζί την επόμενη ημέρα» αναφέρει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.