Στη Βουδαπέστη, κατά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο και τον Υπουργό Εσωτερικών, Σάντορ Πίντερ, ο Φιλίππο Γκράντι τόνισε ότι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) αναγνωρίζει ότι κάθε χώρα έχει δικαίωμα να προστατεύει τα σύνορά της. Όμως, «η προστασία των προσφύγων και η ασφάλεια της χώρας μπορούν να επιτευχθούν παράλληλα», δήλωσε. Επίσης, έδωσε έμφαση στη σημασία της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και όλων των κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας, που λαμβάνουν μέρος στο πρόγραμμα της Ε.Ε. για τη μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα και την Ιταλία.


Παιδιά κρατούνταν στις «ζώνες διέλευσης»
 

Στις συναντήσεις του, εξέφρασε την ανησυχία του για το ότι οι αιτούντες άσυλο, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, κρατούνταν στις «ζώνες διέλευσης» κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ασύλου. «Ιδίως τα παιδιά δε θα πρέπει να τίθενται υπό κράτηση» είπε, αφού περιηγήθηκε στη ζώνη διέλευσης Röszke στα σύνορα της Ουγγαρίας με τη Σερβία κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του στη χώρα της Κεντρικής Ευρώπης. Σημείωσε ότι τα παιδιά κάτω των 14 ετών που φτάνουν στην Ουγγαρία μεταφέρονται σε ένα ανοιχτό κέντρο όπου λαμβάνουν καλή φροντίδα και ενθάρρυνε την Ουγγαρία να διατηρήσει το κέντρο αυτό αλλά και να το επεκτείνει, ώστε να περιλαμβάνει και μεγαλύτερης ηλικίας ασυνόδευτα παιδιά.


Έκκληση για μείωση των περιορισμών στο σύστημα ασύλου
 

«Η αναζήτηση ασύλου δεν είναι έγκλημα», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «οι πρόσφυγες που συνάντησα αναζητούν απλά την ασφάλεια στην Ευρώπη και ανησυχούν πλέον πάρα πολύ για το μέλλον τους». Την ίδια ώρα, έκανε έκκληση στην ουγγρική κυβέρνηση να μειώσει τους περιορισμούς που θέτει στο σύστημα ασύλου της, ώστε οι αιτούντες άσυλο που εισέρχονται στη χώρα να μην αντιμετωπίζουν κανένα εμπόδιο και να εξετάζεται η υπόθεσή τους σύμφωνα με τις διεθνείς δεσμεύσεις της Ουγγαρίας.
 
Στην πρωινή του επίσκεψη στο Röszke, συνάντησε ασυνόδευτα παιδιά που μένουν στη ζώνη διέλευσης. Οι πρόσφυγες στο Röszke ζουν μέσα σε προκατασκευασμένους οικίσκους σε μικρά συγκροτήματα που μένουν κλειδωμένα.

Παρέχονται υπηρεσίες ιατρικής περίθαλψης και άλλες υπηρεσίες, ενώ πρόσφατα ξεκίνησαν άτυπες δράσεις για τα παιδιά. Οι αιτούντες άσυλο παραπονούνται κυρίως για την έλλειψη ενημέρωσης για τη διαδικασία ασύλου, καθώς και για το ότι παραμένουν κλεισμένοι εκεί χωρίς να είναι ελεύθεροι να μετακινηθούν πέρα από τους πολλούς φράχτες από συρματόπλεγμα.


Συστηματικά μέτρα

Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια, η Ουγγαρία υιοθετεί συστηματικά νομικά μέτρα που θέτουν περιορισμούς στο σύστημα ασύλου της και έχει στην ουσία εξαλείψει την κρατική υποστήριξη για τον βιοπορισμό και την ένταξη των αναγνωρισμένων προσφύγων. Η Ουγγαρία έχει επίσης υψώσει φυσικά εμπόδια, όπως φράχτες από συρματόπλεγμα, μεταξύ άλλων, κατά μήκος των νοτίων συνόρων της και περιορίζει την πρόσβαση στο άσυλο επιτρέποντας την είσοδο στη χώρα μόνο σε 10 αιτούντες άσυλο ανά εργάσιμη μέρα.
 
«Όταν στεκόμουν σήμερα στο συνοριακό φράχτη, είχα την αίσθηση ότι όλο αυτό το σύστημα έχει σχεδιαστεί για να κρατάει τους ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους έχουν τραπεί σε φυγή λόγω πολέμων και διώξεων, έξω από τη χώρα. Και για να εμποδίζει πολλούς από αυτούς να υποβάλουν ένα αίτημα ασύλου με σύννομο τρόπο», είπε.
 
Αφού οι αιτούντες άσυλο μπουν σε μία από τις δύο ζώνες διέλευσης της Ουγγαρίας, τα ποσοστά αναγνώρισης προσφυγικής ιδιότητας είναι χαμηλά, ακόμα και για ανθρώπους που εγκατέλειψαν χώρες που μαστίζονταν από πολέμους, όπως το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Ωστόσο, κυβερνητικοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν τον Ύπατο Αρμοστή ότι κατέβαλλαν προσπάθειες για να βελτιώσουν τις διαδικασίες.