Συγκεκριμένα, σήμερα κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό Βlue Star 1, μεταφέροντας 580 πρόσφυγες, τους 255 από τη Χίο και 325 από τη Λέσβο, ενώ στο λιμάνι έφτασε και το πλοίο Διαγόρας, μεταφέροντας 515 πρόσφυγες από Λέρο και Κάλυμνο. Είναι διαθέσιμοι από τον ΟΛΠ τρεις επιβατικοί σταθμοί, που είναι ασφυκτικά γεμάτοι, αλλά και η πέτρινη αποθήκη. Οι λιμενεργάτες του Πειραιά, θα διαθέσουν χρήματα για την αγορά ειδών πρώτης ανάγκης, κυρίως παιδικών τροφών, για τα προσφυγόπουλα.

Σε σταθερή βάση, από 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, λειτουργεί από τον Ιατρικό Σύλλογο Πειραιά και τους Γιατρούς του Κόσμου επιπλέον ιατρείο στην Ε2 πύλη του λιμανιού, στον Σταθμό Επιβατών ΟΛΠ Ηετίων, όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες. Το δυναμικό του ιατρείου περιλαμβάνει γενικούς ιατρούς, παθολόγους, παιδιάτρους, καθώς και νοσηλευτικό προσωπικό.

Έτοιμοι για Πειραιά 5.000 πρόσφυγες

Στο μεταξύ, περίπου 5.391 μετανάστες και πρόσφυγες βρίσκονται στα νησιά του βορείου Αιγαίου, πιστοποιημένοι και έτοιμοι να αναχωρήσουν για τον Πειραιά.

Ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που παραμένει εγκλωβισμένος στη Λέσβο αν και έχει πιστοποιηθεί, ανέρχεται στους 3.307. Όλο το προηγούμενο 24ωρο και μέχρι το πρωί της Πέμπτης ο αριθμός όσων πιστοποιήθηκαν στο hotspot της Μόριας έφτασε στους 1.268. Στη Χίο από την Τετάρτη και μέχρι νωρίς το πρωί της Πέμπτης πιστοποιήθηκαν 940 πρόσφυγες. Στο νησί έτοιμοι να αναχωρήσουν βρίσκονται αυτή τη στιγμή 1.227 άτομα.

Στη Σάμο το τελευταίο 24ωρο πιστοποιήθηκαν 63 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ στο νησί βρίσκονται 857 άτομα έτοιμα να αναχωρήσουν. Την ίδια ώρα, άλλους 1.183 πρόσφυγες διέσωσε το τελευταίο 24ωρο το Λιμενικό, σε 25 περιστατικά στις θαλάσσιες περιοχές Λέσβου, Xίου και Σάμου.