Την Πέμπτη περισσότεροι από 250 εκατομμύρια πολίτες στην Ινδία πραγματοποίησαν τη μεγαλύτερη ενεργειακή κινητοποίηση στην ιστορία της χώρας, που ενδέχεται να είναι η μεγαλύτερη απεργιακή κινητοποίηση που έχει υπάρξει πληθυσμιακά στην ιστορία των συνδικάτων.

Όπως αναφέρει το Business Standard η απεργιακή κινητοποίηση προετοιμαζόταν επί εβδομάδες, με το κίνημα των αγροτών να πρωτοστατεί σε αυτή, με  ενώσεις αγροτών από πέντε κρατίδια κάλεσαν σε πορεία προς το Νέο Δελχί σε διαμαρτυρία για τη νέα νομοθεσία. Ωστόσο ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν δημιουργήσει μεγάλα μπλόκα και χρησιμοποίησαν βία και χημικά κατά των διαδηλωτών που θέλησαν να πλησιάσουν την πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι αγρότες της χώρας ή όσοι σχετίζονται με την διαχείριση και πώληση αγροτικών προϊόντων, αντέδρασαν στο νομοσχέδιο που πέρασε τον Σεπτέμβριο ο νεοφιλελεύθερος Ναρεντρά Μοέντρι. Το νομοσχέδιο προβλέπει πως οι αγρότες είναι ελεύθεροι να πωλούν τα προϊόντα τους οπουδήποτε, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων εταιρειών, αντί για τις ρυθμιζόμενες από την κυβέρνηση αγορές χονδρικής πώλησης, όπου οι αγρότες έχουν εξασφαλισμένη μια ελάχιστη τιμή προμήθειας.

Πολλές οργανώσεις αγροτών αντιτίθενται στη νέα νομοθεσία, διαμαρτυρόμενοι ότι με αυτήν οι μικροί παραγωγοί χάνουν την διαπραγματευτική τους ισχύ. Επίσης φοβούνται ότι η κυβέρνηση θα αποσύρει τελικά την υποστήριξη των τιμών για το σιτάρι και το ρύζι. Το India Tv, κάνει λόγο για «αναταραχές» σε πολλές περιοχές της χώρας.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, η νέα νομοθεσία αποσκοπεί στο να καταστήσει πιο επαρκή τον τεράστιο αγροτικό τομέα της χώρας, «αποδεσμεύοντας» τους αγρότες που θέλουν να πωλούν απευθείας σε μεγάλες αλυσίδες λιανικής, όπως η Walmart. Ωστόσο, πρόκειται για μεγάλους γαιοκτήμονες οι οποίοι δεν θα «αιμορραγήσουν» οικονομικά και μακροπρόθεσμα θα πάρουν τα ηνία της παραγωγής και της διανομής.

Η γεωργία αντιστοιχεί σε περίπου το 15% της ινδικής οικονομίας και αποτελεί βασική πηγή εσόδων για περίπου το 58% του πληθυσμού της χώρας. Οι αγρότες σε ορισμένες περιοχές της Ινδίας αντιμετωπίζουν κρίση τα τελευταία χρόνια, λόγω πλημμυρών, κακών σοδειών και συσσώρευσης χρεών. Σημειώνεται πως μόνο για το 2019, περίπου 10.281 αγρότες και αγροτικοί εργάτες αυτοκτόνησαν, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.