Ρεπορτάζ του Guardian αποκαλύπτει ότι περισσότεροι από 6.500 εργάτες έχουν χάσει τη ζωή τους από το 2010 έως το 2020 στο Κατάρ, εργαζόμενοι για την κατασκευή γηπέδων και υποδομών για το μουντιάλ που θα διεξαχθεί στο Κατάρ το 2022.
Οι χιλιάδες εργάτες ήταν μετανάστες από την Ινδία, το Πακιστάν, το Νεπάλ, το Μπαγκλαντές και τη Σρι Λάνκα, που βρέθηκαν στο Κατάρ για να εργαστούν. Ωστόσο, οι νεκροί εργάτες ενδέχεται να είναι πολλοί περισσότεροι, καθώς όπως επισημαίνεται στους νεκρούς δεν προσμετρώνται εργάτες από τις Φιλιππίνες και την Κένυα, αλλά και όσοι πέθαναν τους τελευταίους μήνες του 2020.
FIFA και Διεθνής Αμνηστία σφυρίζουν αδιάφορα
Τα έργα για τις υποδομές και την κατασκευή γηπέδων ξεκίνησε από το 2010, όταν το Κατάρ ανέλαβε τη διεξαγωγή του μουντιάλ που θα γίνει το 2022. «Είναι πολύ ασαφές και αδιαφανές το πόσοι ακριβώς θάνατοι έχουν σημειωθεί», δήλωσε η εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας, Μέι Ρομάνος και έκανε «συστάσεις» προς το Κατάρ και ζήτησε «να αυξήσει τα μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων».
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (FIFA), επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα των χιλιάδων νεκρών εργατών, λέγοντας πως «με τα πολύ αυστηρά μέτρα ασφάλειας που λαμβάνουμε, η συχνότητα των ατυχημάτων στις εργασίες για το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι μικρή, συγκριτικά με ατυχήματα που συμβαίνουν σε εργασίες παρόμοιων πολύ μεγάλων έργων σε όλο τον κόσμο».