Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, διαδικασία επιβολής διοικητικών κυρώσεων κινήθηκε σε έναν 43χρονο κωπηλάτη, ο οποίος το Σάββατο, ενώ βρισκόταν στη θαλάσσια περιοχή Κυπρί Άνδρου, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών αδυνατούσε να προσεγγίσει την ακτή και κάλεσε σε βοήθεια.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, άμεσα στο σημείο κατέφθασε περιπολικό όχημα του λιμενικού σώματος όπου στελέχη του περισυνέλεξαν καλά στην υγεία του τον 43χρονο και τον μετέφεραν στο λιμάνι του Γαυρίου. Ακολούθως, από το τοπικό λιμεναρχείο εκδόθηκε σχετική παράβαση σύμφωνα με το γενικό κανονισμό λιμένος και επιδόθηκε στον 43χρονο ο οποίος αναμένεται να κληθεί σε απολογία από το τοπικό λιμεναρχείο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πρόστιμο προς τον 43χρονο δεν έχει ακόμα επιβληθεί και αν αυτό θα επιβληθεί θα εξαρτηθεί από αυτά που θα υποστηρίξει στην απολογία του. Στην περίπτωση που κριθεί ότι θα πρέπει να επιβληθεί πρόστιμο αυτό θα εκδοθεί από το αρχηγείο του λιμενικού.

Σημειώνεται πως στα τέλη Ιανουαρίου, το υπουργείο Ναυτιλίας προχώρησε στην ενεργοποίηση ενός νόμου που θεσπίστηκε το 2002 και επικαιροποιήθηκε το 2018 ο οποίος προβλέπει την καταβολή αποζημιώσεων προς το ελληνικό Δημόσιο από «άσκοπες κινητοποιήσεις μέσων – προσωπικού Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ σε επιχειρήσεις Έρευνας – Διάσωσης λόγω υπαιτιότητας πολιτών» προχωρά το υπουργείο Ναυτιλίας.

Ο τιμοκατάλογος χρεώσεων χρήσης μέσων και απασχόλησης προσωπικού του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής με αφορμή «την αύξηση των περιστατικών έρευνας και διάσωσης το τελευταίο χρονικό διάστημα» περιλαμβάνει πλήθος παραβάσεων, χρεώνοντας, μεταξύ άλλων, τα περιπολικά πλοία έως 1.894 ευρώ, τα ναυαγοσωστικά σκάφη 748 ευρώ την ώρα και τα ελικόπτερα 1.230 ευρώ την ώρα.

Τιμοκατάλογος του υπουργείου Ναυτιλίας για την «άσκοπη» έρευνα και διάσωση του Λιμενικού «λόγω υπαιτιότητας πολιτών»