Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το Πολεοδομικό – Χωροταξικό που φέρει την υπογραφή του Κ. Χατζηδάκη και συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής προβλέπει κυρίως την επιτάχυνση των επενδυτικών σχεδιασμών χωρίς, ωστόσο, να υπολογίζονται περιοχές ΝΑΤURA ή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, καθώς και οι επιβλαβείς για το περιβάλλον και τις οικιστικές περιοχές παράγοντες, καθώς και την περαιτέρω απαξίωση των ΟΤΑ.
Στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ο αγορητής του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Αρβανιτίδης, ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Απόστολος Αβδελάς και ο αγορητής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης δήλωσαν επιφύλαξη, ενώ η αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, το καταψήφισε χαρακτηρίζοντας το «ταξικό, αντιπεριβαλλοντικό και αυταρχικό». Από πλευράς του, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος τόνισε πως το νομοσχέδιο θα όφειλε να καταψηφιστεί όμως κατέθεσε επιφύλαξη με 4 όρους: «την κατάργηση των διατάξεων εναντίον της μικρομεσαίας ιδιοκτησίας, την ενίσχυση του δημόσιου τομέα, την αφαίρεση φωτογραφικών διατάξεων υπέρ των τραπεζών και άλλων, καθώς και τη μη κατάθεση τροπολογίας για τον ΕΛΑΠΕ που περιλαμβάνει “χαράτσια” σε καταναλωτές και παραγωγούς».
Υπενθυμίζεται πως στο νομοσχέδιο είχε κάνει ιδιαίτερη αναφορά την περασμένη εβδομάδα από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας: «Ακολουθεί τις αμέσως επόμενες βδομάδες το νέο χωροταξικό νομοσχέδιο μετά από εξαντλητική δημόσια διαβούλευση, ένα νομοσχέδιο το οποίο λύνει τολμηρά χρόνια προβλήματα, όπως οι παρεκκλίσεις από την εκτός σχεδίου δόμηση αλλά και η γρήγορη εκπόνηση πολεοδομικών σχεδίων. Είναι, πιστεύω, ένα νομοσχέδιο το οποίο συνδυάζει την ισόρροπη ανάπτυξη, πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον».
Aπόσυρση ζητά η ΚΕΔΕ
Η ΚΕΔΕ έχει ζητήσει ομόφωνα την απόσυρση του χωροταξικού νομοσχεδίου, καθώς όπως αναφέρει δεν λήφθηκαν υπόψη οι προτάσεις της.
Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το τέλος της συνεδρίασης του ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων: «Με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ θα ζητηθεί από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ η απόσυρση του Ν/Σ που αφορά την πολεοδομική και χωροταξική νομοθεσία. Ο λόγος είναι ότι δεν ελήφθησαν υπόψιν οι θέσεις της Αυτοδιοίκησης, όπως αυτές διατυπώθηκαν κατά τη διαβούλευση του νομοσχεδίου. Όπως επισημάνθηκε από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ «Μας προβληματίζει το γεγονός ότι οι προτάσεις μας δεν ελήφθησαν ουδόλως υπόψη των συντακτών του νομοσχεδίου, παρά τις παρεμβάσεις και τις κατ’ ιδίαν συζητήσεις της ηγεσίας του Υπουργείου με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Χωροταξίας Υποδομών και Δικτύων της ΚΕΔΕ, Κώστα Κουκοδήμο. Δεν είναι δυνατόν να μην έχουν ουσιαστικό ρόλο οι Δήμοι σε ζητήματα που αφορούν το χωροταξικό σχεδιασμό των περιοχών μας. Το υφιστάμενο κείμενο μετατοπίζει προβλήματα που θα τα βρούμε μπροστά μας στο μέλλον και αυτός είναι ο λόγος που η ΚΕΔΕ ζητάει την απόσυρση του νομοσχεδίου. Εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε και όχι να παραγοντίσουμε».
Οι «γαλάζιες» τροπολογίες
Πάντως οι διαφωνίες δεν φαίνεται να έρχονται μόνο από την αντιπολίτευση και τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μονάχα από έναν γαλάζιο βουλευτή κατατέθηκαν 11 τροπολογίες, όπως ανέδειξε το documento.
Συγκεκριμένα, ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Βλάχος, προκαλώντας πολιτικό πονοκέφαλο στον Κωστή Χατζηδάκη κατέθεσε κατά την Ολομέλεια 11 τροπολογίες και παρέθεσε τις ενστάσεις του για το νομοσχέδιο, στο οποίο όπως είπε ο ίδιος υπάρχουν ελλείψεις.
Δεν είναι ξεκάθαρο αν θα υιοθετηθούν παρόλα αυτά οι γαλάζιες τροπολογίες από την κυβερνητική πλειοψηφία.
«Αντίθετο με τα συμφέροντα των πολιτών, του περιβάλλοντος και της ανάπτυξης το χωροταξικό νομοσχέδιο»
Τέσσερις προτάσεις για τη χωροταξία και την πολεοδομία κατέθεσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος. Πρώτον, την κατάργηση των διατάξεων που είναι ενάντια στη μικρή και μεσαία ιδιοκτησία, κάτι που αποκαλύφθηκε από τη συζήτηση των φορέων, δεύτερον, την ενίσχυση του δημόσιου τομέα, ώστε να έχουμε πραγματική οργάνωση και χωροταξικό σχεδιασμό. Τρίτον, την αφαίρεση φωτογραφικών διατάξεων, ιδιαίτερα αυτές που περιλαμβάνονται για τις τράπεζες και για παρεκκλίσεις σε ειδικά συμφέροντα και τέταρτον, τη μη κατάθεση της απαράδεκτης τροπολογίας για τον Ειδικό Λογαριασμό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) με «χαράτσια» και για τους καταναλωτές και για τους παραγωγούς, όπως αποκάλυψαν όλοι οι φορείς χθες.
Σημείωσε επίσης τη συνολική διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη νομοθέτηση εκ μέρους της κυβέρνησης της ΝΔ για άσχετα με την πανδημία θέματα, μετατρέποντας την κρίση σε ευκαιρία, ενώ την ίδια στιγμή δεν ασχολείται με την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), τη διασφάλιση πρόσβασης στα βασικά αγαθά για τους πολίτες, ειδικά εν μέσω πανδημίας. Αναφέρθηκε επιπλέον στην τροπολογία που κατέθεσε ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για δωρεάν επανασύνδεση και δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, απαγόρευση διακοπής παροχών ρεύματος, ύδατος, φυσικού αερίου, τηλεφωνίας και σύνδεσης στο διαδίκτυο σε πληθυσμιακές ομάδες πληττόμενες από την πανδημία.
«Ταξικό νομοσχέδιο»
Από πλευράς της, η βουλεύτρια του ΚΚΕ, Δ. Μανωλάκου χαρακτήρισε ως ταξικό το νομοσχέδιο, καθώς όπως υποστήριξε, «ληστεύεται και συγκεντρώνεται η μικροϊδιοκτησία σε μεγάλες καπιταλιστικές εκμεταλλεύσεις», ενώ «εξυπηρετείται το τραπεζικό, τουριστικό και κατασκευαστικό κεφάλαιο» την ίδια στιγμή «οι λαϊκές ανάγκες για σχολεία, αθλητικούς και κοινόχρηστους χώρους» βρίσκονται «στα αζήτητα». Παράλληλα, το νομοσχέδιο είναι αντιπεριβαλλοντικό, καθώς «νομιμοποιεί καταπατήσεις σε βάρος της κρατικής περιουσίας και δεν προστατεύονται ακόμα και περιοχές Natura», ενώ ο αυταρχικός χαρακτήρας του αφορά στη «συγκέντρωση αρμοδιοτήτων στον εκάστοτε υπουργό» για θέματα που αφορούν ακόμα και τη δόμηση εκάστοτε δήμου ή οικισμού.
Η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο, όπως τόνισε, «συνεχίζει την εμπορευματοποίηση της γης, έχοντας ως βάση την υποτιθέμενη πράσινη οικονομία», ενώ επεσήμανε πως το «μεγάλο παιχνίδι» θα γίνει με τις εξουσιοδοτικές διατάξεις που «θα ολοκληρώσουν μια χωρική πολιτική χρήσεων γης σύμφωνα με την αστική στρατηγική, τη στρατηγική του ΣΕΒ, του ΣΕΤΕ, των τραπεζικών ομίλων».
Πιο αναλυτικά, το ΚΚΕ καταψηφίζει το νομοσχέδιο «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας», καθώς, όπως εξήγησε από το βήμα της Βουλής η Διαμάντω Μανωλάκου, προωθούνται μεταξύ άλλων τα εξής:
- Μεταφορά συντελεστών δόμησης σε κτίρια που κατασκευάζονται με προδιαγραφές υψηλής απόδοσης, μέτρο που αναμένεται να λειτουργήσει υπέρ του κατασκευαστικού κεφαλαίου, να αλλοιώσει το χαρακτήρα ολόκληρων περιοχών αλλά και να νομιμοποιήσει μέσω της μεταφοράς συντελεστή δόμησης τα αυθαίρετα οικοδομήματα.
- Νομιμοποίηση «από το παράθυρο» καταπατήσεων και παράνομων αλλαγών χρήσεων γης και χαρακτήρα κυρίως κρατικών δασών και δασικών εκτάσεων, όπως προκύπτει από τις διατάξεις που αφορούν στην οριοθέτηση οικισμών πριν από το 1923.
- Ευνοϊκή αντιμετώπιση των «οργανωμένων υποδοχέων» για εκτός σχεδίου δόμηση του τουριστικού και κατασκευαστικού κεφαλαίου.
- Εισαγωγή πιστοποιημένων ιδιωτών μηχανικών απέναντι στη αξιολόγηση χωρικών μελετών για την υποβοήθηση της διοίκησης, που οδηγεί σε περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του χωρικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, ενώ με βάση την καταλυτική επιρροή των χωρικών ρυθμίσεων στις αξίες γης, «θα διαμορφωθούν συνθήκες έντασης της εμπορευματοποίησης αλλά και κερδοφορίας των εμπόρων γης, καθώς και όλων των τμημάτων των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται ή θα δραστηριοποιηθούν στον τομέα».
- Πρόβλεψη συγκεκριμένων χρόνων για τις ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις ή, διαφορετικά, η αυτοδίκαιη άρση των ρυμοτομικών απαλλοτριώσεων, η οποία «ευνοεί ιδιοκτήτες να εκβιάζουν για καλύτερους όρους απαλλοτριώσεων».
- Επιβολή προστίμων σε βάρος όσων υποβάλλουν εκπρόθεσμη δήλωση ακινήτου στο Κτηματολόγιο θα εξαρτάται όχι μόνο από την αξία του ακινήτου αλλά και από το χρόνο της καθυστέρησης. Μέτρο που θα λειτουργήσει καθαρά σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων που μπορεί να μην δήλωσαν την πρώτη κατοικία λόγω οικονομικής αδυναμίας.
- Όσον αφορά στο ζήτημα της θαλάσσιας χωροταξίας, καλύπτεται η ανάγκη εκμετάλλευσης των θαλάσσιων υδάτων και διεξόδου στα συσσωρευμένα κεφάλαια, που αφορούν την ενέργεια, υποθαλάσσια μεταφορά, υποθαλάσσιες υποδομές τουρισμού, ιχθυοκαλλιέργειες, εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, αναζήτηση και εκμετάλλευση πετρελαίου ή φυσικού αερίου, αλιεία και τουριστικές εγκαταστάσεις.
- Προώθηση της οργάνωσης του θαλάσσιου χώρου για την αύξηση του επενδυτικού ανταγωνισμού.
- Κατάργηση της βασικής και κρίσιμης μελέτης του σταδίου που σχετίζεται με την ασφάλεια πόλεων και οικισμών μέσω της έγκρισης προκαταρκτικής μελέτης γεωλογικής καταλληλότητας.
«Δεν συμβιβαζόμαστε! Θα προχωρήσουμε τις μεταρρυθμίσεις»
«Ε λοιπόν εμείς δεν συμβιβαζόμαστε! Έχουμε εντολή να προχωρήσουμε στις μεταρρυθμίσεις που εκσυγχρονίζουν την Ελλάδα. Αυτοί που μένουν στο τέλος είναι που συντάσσονται με τη σωστή πλευρά της ιστορίας. Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τη πυρίτιδα. Ας κάνουμε μια εξαίρεση στην μικροκομματική αντίληψη. Εμείς κύριοι είμαστε περήφανοι για αυτή τη μεγάλη τομή στη πολεοδομία και χωροταξία που επιχειρεί να βάλει τάξη στο χάος! Όσο γίνεται!» υποστήριξε ο Κ. Χατζηδάκης, μιλώντας για το νομοσχέδιο.
Όπως είπε, η πολιτεία «πρέπει να ρίξει μια πέτρα στο τέλμα» που έχει δημιουργεί, ξεκαθαρίζοντας πως: «Δεν θα ήμουν εντάξει στη συνείδησή μου αν με τον φόβο του πολιτικού κόστους έμενα άπρακτος και συνέχιζα πολιτικές Μαυρογιαλούρου στη πράξη και έλεγα άλλα».