Το κλείσιμο το Σάββατο έγινε καθώς αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι ένας ακόμη διαδηλωτής σκοτώθηκε, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε 46 από τότε που οι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους στις αρχές Δεκεμβρίου ζητώντας την παραίτηση της νεοδιορισθείσας προέδρου του Περού Ντίνα Μπολουάρτε, όπως αναφέρει το Al Jazeera.

418 άνθρωποι έμειναν αποκλεισμένοι στο σημείο, δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού Λουίς Φερνάντο Χελγκέρο σε συνέντευξη Τύπου το Σάββατο.

Ωστόσο, το βράδυ του Σαββάτου, το υπουργείο Τουρισμού ανακοίνωσε ότι όλοι – 148 αλλοδαποί και 270 Περουβιανοί – είχαν απομακρυνθεί με ασφάλεια σε τρένα και λεωφορεία.

Η ΕΕ καταδίκασε την απάντηση της κυβέρνησης στις ταραχές, λέγοντας ότι η αστυνομία είχε χρησιμοποιήσει «δυσανάλογη βία» εναντίον των διαδηλωτών.

«Η ΕΕ καλεί την κυβέρνηση και όλους τους πολιτικούς παράγοντες να λάβουν επείγοντα μέτρα για την αποκατάσταση της ηρεμίας και τη διασφάλιση ενός διαλόγου χωρίς αποκλεισμούς με τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών και των πληττόμενων κοινοτήτων ως διέξοδο από την κρίση», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.