«Μόλις φθάσαμε στη Λίμα, έπειτα από περίπου 900 χλμ πορείας, κατεβαίνοντας από υψόμετρο 4.000 μ.», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μάρκο Αράνα, οικολόγος και ένας από τους διοργανωτές της πορείας, μιλώντας από το Λος Ολίβος, πολυάνθρωπο προάστιο στα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας.
Η «Πορεία», που διήνυσε 870 χλμ σε οκτώ ημέρες, αποτελείτο στην ουσία από μία σειρά αποστάσεων που διέσχισαν τμηματικά οι συμμετέχοντες, γύρω από πόλεις -στάσεις, με σημείο εκκίνησης την Καχαμάρκα (βορράς) και βρίσκεται στο επίκεντρο μίας κοινωνικο-περιβαλλοντικής διαμάχης που έχει ξεσπάσει το τελευταίο τρίμηνο.
Ένα γιγαντιαίο σχέδιο για την εξόρυξη χρυσού και χαλκού από την αμερικανική εταιρεία Newmont έχει ξεσηκώσει την πολεμική των κατοίκων της περιοχής, στο όνομα της διαφύλαξης των υδάτινων πόρων της. Το σχέδιο, με την επονομασία «Κόνγκα» και υποστηρίζεται από την κυβέρνηση έχει προς το παρόν ανασταλεί, έως ότου περαιώσει μία διεθνής επιτροπή ειδικών την μελέτη μίας έκθεσης για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου, που πραγματοποιήθηκε το 2010.
«Το έργο θα έχει πολύ κακές επιπτώσεις, διότι πρόκειται για μία ιδιαίτερα αμφίβολη επιχείρηση», τονίζει ο Αράνα αναφορικά με την Yanacocha, την αμερικανο-περουβιανή κοινοπραξία που ελέγχει η Newmont.
Η κινητοποίηση κατά του σχεδίου Κόνγκα είχε πολλές αυξομειώσεις από την έναρξή του, τον Δεκέμβριο, όταν κατά τη διάρκεια μίας γενικής απεργίας στην επαρχία της Καχαμάρκα είχαν σημειωθεί επεισόδια και είχε κηρυχθεί κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για 12 ημέρες. Η συνέχεια υπήρξε πιο αναιμική, καθώς κύκλοι προσκείμενοι στην κυβέρνηση, αλλά και οι ίδιοι οι οικολόγοι, είχαν κρίνει πως η πορεία είχε πολιτικοποιηθεί ως μη όφειλε.
Σήμερα, οι ‘οδοιπόροι' σκοπεύουν να διασχίσουν πολλά προάστια της Λίμα και αύριο θα έχουν μία συνάντηση για το πέρας του εγχειρήματός τους στο κέντρο της πόλης.