Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Telesur, την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου το Κογκρέσο του Περού ενέκρινε την αποπομπή του προέδρου Pedro Castillo για «ηθική ανικανότητα», με 101 ψήφους υπέρ, 6 κατά και 10 να απέχουν. Μάλιστα, ο πρόεδρος συνελήφθη από την Εθνική Αστυνομία, αφού ανακοίνωσε τη διάλυση του Κογκρέσου και τη σύσταση κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης.
Η δικηγόρος και αντιπρόεδρος Ντίνα Μπολουάρτε, ορκίστηκε ως νέα πρόεδρος του Περού από το Κογκρέσο. Αυτό γίνεται σύμφωνα με το καθεστώς διαδοχής των προέδρων που θεσπίζεται στο άρθρο 115 του Συντάγματος. «Ορκίζομαι στον Θεό, στην Πατρίδα και σε όλους τους Περουβιανούς ότι θα ασκήσω πιστά το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, το οποίο αναλαμβάνω σύμφωνα με το Σύνταγμα του Περού», δήλωσε η Μπολουάρτε.
Η νέα πρόεδρος ορκίστηκε στην έδρα του νομοθετικού σώματος παρουσία των βουλευτών και στη συνέχεια απηύθυνε σύντομη ομιλία προς τη χώρα, η οποία μεταδόθηκε από τα εθνικά μέσα ενημέρωσης: «Ζητώ πολιτική εκεχειρία για την εγκαθίδρυση κυβέρνησης εθνικής ενότητας- την ευθύνη αυτή πρέπει να την αναλάβουν όλοι. Ζητώ προθεσμία για τη διάσωση της χώρας μας από τη διαφθορά. Το πρώτο μου μέτρο θα είναι η αντιμετώπιση της διαφθοράς σε όλες της τις διαστάσεις».
Μετά την ομιλία της, η Μπολουάρτε αποχώρησε από το Κογκρέσο προς το κυβερνητικό μέγαρο. Ο Καστίγιο κρατείται επί του παρόντος σε αστυνομικό τμήμα στη Λίμα.
Η Μπολουάρτε έχει διαγραφεί από το μαρξιστικό κόμμα «Peru Libre», καθώς θεωρήθηκε ότι παραβιάζει τις αρχές του. Ο ηγέτης του «Peru Libre», Βλαντιμίρ Σερρον, με την υποστήριξη του οποίου είχε εκλεγεί ο Καστίγιο, σχολίασε πως αυτοί που έφεραν τη Μπολουάρτε στην εξουσία, έχουν ήδη ετοιμάσει την αλλαγή της, για να επανέλθει ολοκληρωτικά η δεξιά.
Ο Σερρον ανάρτησε την ανακοίνωση με την οποία η αμερικανική πρεσβεία υποστηρίζει την ανατροπή του Καστίγιο, σχολιάζοντας σκωπτικά: «Αυτο είναι το ηθικό συμπέρασμα. Να μην είσαι με την αυτοκρατορία ούτε λίγο». Ο αριστερός ηγέτης είχε πρόσφατα σταματήσει την υποστήριξη του κόμματος του προς τον Καστίγιο, ασκώντας του κριτική για σειρά συμβιβασμούς με τη δεξιά. Ο Σερρον είχε ξεκαθαρίσει πως το «Peru Libre» δεν θα υποστηρίξει τη μομφή κατά του προέδρου Καστίγιο, κάνοντας μάλιστα λόγο για εν εξελίξει πραξικόπημα, ωστόσο αυτή τη φορά δηλώνει πως δεν θα «βάλει τα χέρια στη φωτιά».
Αντιδράσεις από τους ηγέτες και τις κυβερνήσεις του Μεξικού, της Βολιβίας, της Κολομβίας και της Χιλής – Κάνουν λόγο για πραξικόπημα κατά του Καστίγιο
Εν μέσω αυτού του πολιτικού σκηνικού, ο πρόεδρος του Μεξικού, Λόπεζ Ομπραδορ, δήλωσε «(…) θεωρούμε λυπηρό το γεγονός ότι, λόγω των συμφερόντων των οικονομικών και πολιτικών ελίτ, από την αρχή της νόμιμης προεδρίας του Πέδρο Καστίγιο, διατηρήθηκε μια ατμόσφαιρα αντιπαράθεσης και εχθρότητας εναντίον του, μέχρι που τον οδήγησε να λάβει αποφάσεις που εξυπηρέτησαν τους αντιπάλους του για να ολοκληρώσουν την αποπομπή του με το sui generis πρόσταγμα της ηθικής ανικανότητας».
Ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία για την πολιτική κρίση στο Περού και δήλωσε: «Βλέπουμε για άλλη μια φορά ότι η περουβιανή ολιγαρχία και η αμερικανική αυτοκρατορία δεν αποδέχονται ότι οι συνδικαλιστές και οι ιθαγενείς ηγέτες φτάνουν στην κυβέρνηση για να εργαστούν για το λαό».
Ο νυν πρόεδρος της Βολιβίας και διάδοχος του Εβο, Λουίς Αρσε δήλωσε: «Η συνεχής παρενόχληση των αντιδημοκρατικών ελίτ κατά των προοδευτικών, λαϊκών και νόμιμα συγκροτημένων κυβερνήσεων πρέπει να καταδικαστεί από όλους. Υποστηρίζουμε να επικρατήσει η δημοκρατία, η ειρήνη και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προς όφελος του περουβιανού λαού»
Η Κολομβία έστειλε επίσης μήνυμα μέσω ανακοίνωσης του Υπουργείου Εξωτερικών. «Η Κολομβία καταδικάζει όλες τις επιθέσεις κατά της δημοκρατίας, απ’ όπου κι αν προέρχονται, και υπενθυμίζει ότι η δημοκρατία απαιτεί την αναγνώριση της λαϊκής βούλησης που εκφράστηκε τόσο στις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου όσο και στις εκλογές για το Κογκρέσο», ανέφερε το υπουργείο, το οποίο κάλεσε σε διάλογο όλους τους πολιτικούς φορείς υπέρ της δημοκρατίας.
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Αργεντινής προσχώρησε στην έκκληση για την προστασία των δημοκρατικών θεσμών, όπως και το Υπουργείο Εξωτερικών της Χιλής εκ μέρους της κυβέρνησης: «Η χώρα μας απευθύνει εμφατική έκκληση για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών και επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή της στη δημοκρατία και το διάλογο ως τρόπο υπέρβασης αυτής της περίπλοκης στιγμής».
Ο πρώην πρόεδρος της Ονδούρας Μανουέλ Ζελάγια, ο οποίος ανατράπηκε ο ίδιος σε ένα δεξιό στρατιωτικό πραξικόπημα που υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ το 2009, δήλωσε: «Καταδικάζουμε δυναμικά το πραξικόπημα στο Περού που παραβιάζει την κυρίαρχη βούληση του λαού, που εκπροσωπείται από τον Πρόεδρο Πέδρο Καστίγιο».
Ο Πατριτσιο Μέλι Μπελ, Χιλιανος δημοσιογράφος και πολιτικος συμβουλος της Επανάστασης Πολιτών του Ραφαέλ Κορέα στον Ισημερινό, του οποίου το σχόλιο αναδημοσιευσε ο Σερρον, είπε: «Ξέρω ότι ο Πέδρο Καστίγιο επιδίωκε πάντα το διάλογο με τη Δεξιά και άλλους τομείς, γεγονός που τον οδήγησε να χάσει την υποστήριξη τομέων του Peru Libre. Είναι πολύ δύσκολο σε μια τόσο ελιτίστικη, ταξική και ρατσιστική χώρα να αφήσουν να κυβερνήσει ένας ροντέρο, ένας συνδικαλιστής ηγέτης, ένας ταπεινός δάσκαλος».