Η χώρα της Νότιας Αμερικής έχει εμπλακεί σε πολιτική κρίση με σχεδόν καθημερινές διαδηλώσεις από τις 7 Δεκεμβρίου, όταν ο πρώην πρόεδρος Πέδρο Καστίγιο συνελήφθη μετά από απόπειρα διάλυσης του Κογκρέσου.

Απαιτώντας από την πρόεδρο να παραιτηθεί και να προκηρύξει νέες εκλογές, οι υποστηρικτές του Castillo έστησαν οδοφράγματα σε αυτοκινητόδρομους, προκαλώντας ελλείψεις σε τρόφιμα, καύσιμα και άλλες βασικές προμήθειες.

Ενόψει των ανελέητων διαδηλώσεων, η Μπολουάρτε κάλεσε την Παρασκευή το Κογκρέσο να επισπεύσει τις εκλογές για τον Δεκέμβριο, περιγράφοντας την πολιτική κρίση ως «τέλμα», όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Έπειτα από συζήτηση επτά και πλέον ωρών, η ολομέλεια του Κογκρέσου απέρριψε την πρόταση που είχε κατατεθεί (45 ψήφοι υπέρ, 65 κατά, δύο αποχές).

«Με αυτή την ψηφοφορία, η πρόταση συνταγματικής μεταρρύθμισης για την πρόοδο των εκλογών απορρίπτεται», δήλωσε ο πρόεδρος του Κογκρέσου Χοσέ Ουίλιαμς.

Μετά την ψηφοφορία, ο Ουίλιαμς έλαβε αίτημα για «επανεξέταση», το οποίο θα μπορούσε να συζητηθεί τη Δευτέρα σε νέα συνεδρίαση, αν και θα είναι δύσκολο να ανατραπεί η απόφαση.