Τέσσερις μέρες μέσα στην κρίση που ξεκίνησε με μια φονική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, το Κρεμλίνο δεν παρουσίασε καμία συγκεκριμένη πρωτοβουλία, αλλά υπογράμμισε τη δύναμη των σχέσεών του και με τις δύο πλευρές.

Η Μόσχα έχει μακρόχρονους ιστορικούς δεσμούς με τους Παλαιστίνιους, αλλά επίσης «πολλά κοινά» με το Ισραήλ, περιλαμβανομένου του γεγονότος ότι πολλοί Ισραηλινοί είναι πρώην Ρώσοι πολίτες, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Συνεπώς, διατηρούμε σχέσεις και με τις δύο πλευρές αυτής της σύγκρουσης. Διενεργούμε επαφές και συμμετέχουμε σε όλα τα –δυστυχώς λίγα– σχήματα που αναζητούν κοινό έδαφος για μια διευθέτηση και που δεν εργάζονται πολύ αποτελεσματικά, όπως έχει δείξει η πρόσφατη πρακτική», είπε.

«Όμως παρόλα αυτά σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να καταβάλλουμε προσπάθειες και να διαδραματίζουμε τον ρόλο μας όσον αφορά την παροχή βοήθειας ώστε να αναζητηθούν τρόποι προς μια διευθέτηση».

Η Μόσχα έχει πει πως ανησυχεί ότι η βία μπορεί να κλιμακωθεί σε μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Ο Πεσκόφ είπε πως το Κρεμλίνο προσπαθεί να εξακριβώσει αν Ρώσοι περιλαμβάνονται στους ομήρους που έχει πάρει η Χαμάς. «Γίνονται οι απαραίτητες επαφές προκειμένου να καταλάβουμε αν αυτό είναι αλήθεια ή όχι και ποια θα είναι η μοίρα αυτών των ανθρώπων», είπε.

Ο Πεσκόφ είπε πως ο υπαινιγμός του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι ήταν προς το συμφέρον της Ρωσίας να τροφοδοτήσει τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή ώστε η παγκόσμια ενότητα να αποδυναμωθεί δεν έχει «καμία απολύτως βάση».

«Είναι μια μακρόχρονη σύγκρουση, η παλαιστινοϊσραηλινή σύγκρουση, η οποία έχει πολύ βαθιές ρίζες, πολλές βαθιές αντιφάσεις. Πολλοί άνθρωποι ξέρουν την ιστορία, αλλά είναι τόσο βαθιά που δεν γνωρίζουν όλοι τις λεπτές διαφορές», κατέληξε.

Σφυροκοπά το Ισραήλ τη Γάζα

Την αυγή της Τρίτης η Γάζα τυλίχθηκε στις φλόγες, καθώς ακούγονταν εκρήξεις και σειρήνες από τις κατά κύμματα ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.

Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία εξέδωσε ενημέρωση που λέει ότι έπληξε 200 στόχους της Χαμάς και άλλων μαχητικών ομάδων στη Γάζα με αεροπορικές επιδρομές κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Γράφοντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η IAF ανέφερε ότι δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν πλήγματα στις περιοχές Ριμάλ και Χαν Γιουνίς, καταστρέφοντας στόχους, μεταξύ των οποίων το κέντρο διοίκησης και ελέγχου, μια αποθήκη όπλων που λέγεται ότι βρισκόταν μέσα σε ένα τζαμί και το σπίτι ενός φερόμενου ως διοικητή της Χαμάς.

Ωστόσο, ένας δημοσιογράφος του BBC στη Γάζα δήλωσε ότι ήταν ο χειρότερος βομβαρδισμός που είχε δει τα τελευταία 20 χρόνια, με τις γειτονιές να ισοπεδώνονται.

Οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ήχησαν και πάλι σε πολλές πόλεις στο νότιο Ισραήλ, αναφέρει ο ισραηλινός στρατός. Χιλιάδες ρουκέτες έχουν εκτοξευθεί κατά του Ισραήλ από τη Γάζα από τότε που ξεκίνησε αυτό το κύμα επιθέσεων το Σάββατο.

Διανομή όπλων σε «εθελοντές» στο Ισραήλ

Το Ισραήλ πάντως ισχυρίζεται ότι έχει ανακτήσει τον έλεγχο του μεθοριακού φράχτη στα σύνορα της Γάζας, τον οποίο είχαν παραβιάσει οι παλαιστίνιοι ένοπλοι της Χαμάς, που πραγματοποίησαν το Σαββατοκύριακο μαζική επίθεση για την απελευθέρωση κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών.

Ο Richard Hecht πρόσθεσε ότι ο στρατός «χτίζει υποδομές για μελλοντικές επιχειρήσεις» και ότι 35 τάγματα έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα με τη Γάζα.

Σε σχόλια που μεταδόθηκαν από το ραδιοσταθμό του ισραηλινού στρατού, ο υποναύαρχος Ντανιέλ Χαγκάρι δήλωσε πως από τη Δευτέρα δεν έχουν σημειωθεί νέες διεισδύσεις από τη Γάζα.

Απαντώντας προφανώς σε φήμες ότι ένοπλοι χρησιμοποίησαν σήραγγες για να περάσουν υπογείως τα σύνορα, ο εκπρόσωπος δήλωσε πως οι ένοπλες δυνάμεις δεν έχουν διαπιστώσει κάτι τέτοιο. Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι η πληροφορία για από αέρος διείσδυση στο ισραηλινό έδαφος από την Συρία ή τον Λίβανο αποδείχθηκε ψευδής.

Παράλληλα, το Ισραήλ θα αρχίσει να διανέμει χιλιάδες αυτόματα όπλα σε ομάδες εθελοντών άμεσης αντίδρασης σε συνοριακές κοινότητες και σε πόλεις με μικτό εβραϊκό και αραβικό πληθυσμό, ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ηδη έχουν διανεμηθεί 4.000 όπλα και θα ακολουθήσουν άλλα 6.000. Οι εθελοντές θα εξοπλισθούν επίσης με κράνη και αλεξίσφαιρα γιλέκα. Μετά την μαζική διείσδυση στο ισραηλινό έδαφος από την Λωρίδα της Γάζας, οι ισραηλινές αρχές επιδιώκουν να προλάβουν εσωτερικές εστίες έντασης ανάμεσα στον εβραϊκό και τον αραβικό πληθυσμό που αποτελεί το 20% του πληθυσμού του Ισραήλ.

ΟΗΕ: Ο αποκλεισμός της Γάζας απαγορεύεται από το διεθνές δίκαιο

Η πλήρης πολιορκία της Λωρίδας της Γάζας, που ανακοίνωσε την Δευτέρα ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, απαγορεύεται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, επεσήμανε την Τρίτη ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

«Η επιβολή αποκλεισμών που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή αμάχων στερώντας τους βασικά αγαθά για την επιβίωσή τους απαγορεύεται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», δήλωσε σε ανακοίνωση ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ.

Ο ύπατος αρμοστής ανέφερε ότι «κάθε περιορισμός της κυκλοφορίας προσώπων και αγαθών με στόχο να επιβληθεί πολιορκία πρέπει να αιτιολογείται από στρατιωτική αναγκαιότητα, διαφορετικά συνιστά συλλογική τιμωρία».

Ο Τουρκ δήλωσε «βαθιά σοκαρισμένος και συγκλονισμένος από τις καταγγελίες για εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες αμάχων και σε ορισμένες περιπτώσεις τρομερών σφαγών που διαπράχθηκαν από μέλη παλαιστινιακών ενόπλων οργανώσεων».

Κάλεσε τις οργανώσεις αυτές να «απελευθερώσουν άμεσα και χωρίς όρους τους αμάχους που έχουν αιχμαλωτίσει και συνεχίζουν να κρατούν».

«Η σύλληψη ομήρων απαγορεύεται από το διεθνές δίκαιο», τόνισε.

Είπε επίσης ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες που συνέλεξε το γραφείο του, οι βομβαρδισμοί στη Γάζα από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν προκαλέσει «θύματα μεταξύ των αμάχων».

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιχειρήσεις έχουν πλήξει κτίρια με κατοικίες, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων συγκροτημάτων με πύργους, καθώς και σχολεία και κτίρια του ΟΗΕ σε όλη τη Γάζα, με αποτέλεσμα να προκληθούν απώλειες μεταξύ αμάχων, δήλωσε ο ίδιος.

«Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο είναι σαφές: η υποχρέωση να λαμβάνεται διαρκώς μέριμνα για την προστασία του άμαχου πληθυσμού και μη στρατιωτικών στοιχείων παραμένει σε ισχύ καθ’ όλη τη διάρκεια των επιθέσεων», δήλωσε ο Τουρκ.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ ανακοίνωσε την Δευτέρα την επιβολή «πλήρους πολιορκίας» της Λωρίδας της Γάζας, κατά την τρίτη ημέρα της επίθεσης που εξαπέλυσε κατά του Ισραήλ από το παλαιστινιακό έδαφος η Χαμάς. «Ούτε ηλεκτρικό, ούτε νερό, ούτε καύσιμα», δήλωσε ο Γκάλαντ.

Περίπου 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι ζουν μέσα στη φτώχεια στη Λωρίδα της Γάζας, μια πυκνοκατοικημένη περιοχή στην οποία το Ισραήλ έχει επιβάλει αυστηρό αποκλεισμό από το 2007.

Τελεσίγραφο της Χαμάς στους κατοίκους της Ασκελόν να φύγουν ως τις 5 το απόγευμα

Τον βομβαρδισμό της πόλης Ασκελόν στη Λωρίδα της Γάζας προανήγγειλε η Χαμάς.

Όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Αμπού Ουμπάιντα η επίθεση αυτή θα γίνει «ως απάντηση στο έγκλημα του εχθρού να εκτοπίσει το λαό μας».

Σύμφωνα με την παλαιστινιακή οργάνωση, στόχος είναι «να τον αναγκάσει να εγκαταλείψει τα σπίτια του σε διάφορες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας».

Η Χαμάς έκανε γνωστό και το χρονικό πλαίσιο της επίθεσης, θέλοντας να προειδοποιήσει τους κατοίκους της περιοχής, με σκοπό να περιοριστούν οι απώλειες αμάχων.

«Δίνουμε στους κατοίκους της κατεχόμενης πόλης της Ασκέλον προθεσμία να την εγκαταλείψουν πριν από τις πέντε το απόγευμα» συμπληρώνει η ανακοίνωση του Αμπού Ουμπάιντα.

Το Ισραήλ απειλεί την Αίγυπτο με βομβαρδισμούς στη Ράφα αν στείλει βοήθεια στην Παλαιστίνη

Ισραηλινοί βομβαρδισμοί έπληξαν νωρίτερα την περιοχή του συνοριακού περάσματος της Ράφα. Πρόκειται για το μοναδικό πέρασμα που έχει απομείνει από τη Λωρίδα της Γάζας προς την Χερσόνησο του Σινά στην Αίγυπτο, ενώ λίγο αργότερα το Ισραήλ έστειλε αυστηρή προειδοποίηση προς την Αίγυπτο.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε στο Channel 12 το Ισραήλ διεμήνυσε στην Αίγυπτο πως αν επιτρέψει τη διέλευση φορτηγών με βοήθεια προς την Παλαιστίνη από τη Ράφα θα τα βομβαρδίσει.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι και πηγές των αιγυπτιακών υπηρεσιών ασφαλείας, ανακοίνωσε πως έγιναν βομβαρδισμοί στη Ράφα θέτοντας σε κίνδυνο την λειτουργία του μοναδικού σημείου διέλευσης από και προς τον παλαιστινιακό θύλακα.

Έτοιμος ο Ερυθρός Σταυρός να προσφέρει βοήθεια για τους αγνοούμενους – «Οι φόνοι αμάχων και η κακομεταχείρηση απαγορεύονται»

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού είναι έτοιμη να προσφέρει τη βοήθειά της για να διευκρινιστεί η τύχη ανθρώπων που αγνοούνται μετά την επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στο Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με ανακοίνωσή της.

«Οι φόνοι αμάχων και η κακομεταχείριση απαγορεύονται από τις Συμβάσεις της Γενεύης. Επιπλέον, οι Συμβάσεις αξιώνουν οι τραυματίες και οι ασθενείς να λαμβάνουν ιατρική φροντίδα», σημειώνει η πρόεδρος της ΔΕΕΣ Μιριάνα Σπόλιαριτς στη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε.

«Οι άνθρωποι που κρατούνται θα πρέπει να έχουν ανθρώπινη και αξιοπρεπή μεταχείριση. Η σύλληψη ομήρων απαγορεύεται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και οι όμηροι θα πρέπει να αφήνονται αμέσως ελεύθεροι σώοι και αβλαβείς», προσθέτει.

Η Χαμάς εξαπέλυσε το Σάββατο επίθεση στο Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας, προκαλώντας τον θάνατο πάνω από 900 ανθρώπων στη χώρα και απήγαγε περίπου 150 ανθρώπους. Τα στρατιωτικά αντίποινα του Ισραήλ έχουν προκαλέσει τον θάνατο πάνω από 700 ανθρώπων στη Γάζα, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές.

Η ΔΕΕΣ δηλώνει «έτοιμη να βοηθήσει να επανενωθούν οικογένειες και συγγενείς, να διευκρινιστεί η τύχη αγνοουμένων και να απομακρυνθούν οι τραυματίες» σε συντονισμό με την παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο και την Μαγκέν Νταβίντ Αντόμ, το αντίστοιχο του Ερυθρού Σταυρού στο Ισραήλ.

Η Σπόλιαριτς σημειώνει ότι «ανησυχεί υπερβολικά για τα δεινά των οικογενειών που έχουν χάσει την επαφή τους με κάποιο αγαπημένο πρόσωπο, είναι καταστροφική κατάσταση».

«Είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους βοηθήσουμε», προσθέτει, υπογραμμίζοντας την ουδετερότητα της οργάνωσης της οποίας ηγείται.

Η ΔΕΕΣ πραγματοποιεί εδώ και δεκαετίες επισκέψεις σε ισραηλινά και παλαιστινιακά κέντρα κράτησης, είναι σε επικοινωνία με “όλες τις πλευρές” για να τους υπενθυμίζει τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες τους βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, επισημαίνει η ΔΕΕΣ στην ανακοίνωσή της.

«Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τις πλευρές για να συντονίσουμε την πρόσβασή μας και την ανθρωπιστική μας ανταπόκριση», προσθέτει.

Οι ομάδες της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού εργάζονται σε στενή συνεργασία με την Μαγκέν Νταβίντ Αντόμ και τον παλαιστινιακό Ερυθρό Σταυρό για να βοηθήσουν τους τραυματίες, τους ασθενείς ή αυτούς που χρήζουν βοήθειας.

Επιπλέον η ΔΕΕΣ έστειλε ιατρικές προμήθειες σε νοσοκομείο στη Γάζα.