Ο Κωνσταντίνος Β  ήταν Βασιλιάς της Ελλάδας από το 1964 έως το 1973, οπότε ήρθε σε ρήξη με τη χούντα των Συνταγματαρχών. Τα προηγούμενα χρόνια είχε κατηγορηθεί για νομιμοποίηση και συνεργασία με το καθεστώς της δικτατορίας,  καθώς και για τις ευθύνες του για το πραξικόπημα, αφού ως βασιλιάς διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στα πολιτικά γεγονότα που οδήγησαν στην επιβολή της δικτατορίας με σημαντικότερη την εμπλοκή του στα γεγονότα της Αποστασίας.

Με το Δημοψήφισμα του 1974 και την καθιέρωση της αβασίλευτης δημοκρατίας, είχε εκπέσει οριστικά του αξιώματός του

«Η πολυκύμαντη διαδρομή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου σημάδεψε και σημαδεύτηκε από ταραγμένες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας του τόπου. Από τραύματα τα οποία επούλωσαν, ωστόσο, οι επιλογές, η ελεύθερη συνείδηση και η ωριμότητα του λαού μας. Αλλά και η διακριτική, είναι αλήθεια, στάση του ιδίου σε όλα τα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Με τον θάνατό του γράφεται, τώρα, και σε ανθρώπινο επίπεδο, ο τυπικός επίλογος ενός κεφαλαίου που έχει κλείσει οριστικά με το δημοψήφισμα του 1974. Τον λόγο, πλέον, έχει η Ιστορία. Αυτή θα κρίνει δίκαια και αυστηρά τον Κωνσταντίνο της δημόσιας ζωής. Γιατί τον άνθρωπο Κωνσταντίνο τον συνοδεύει, ήδη, η θλίψη και ο σεβασμός μπροστά στην απώλεια της ίδιας της ζωής. Απευθύνω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του», αναφέρει η δήλωση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σύσκεψη πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο Μαξίμου για να συζητηθεί το θέμα της ταφής του έκπτωτου, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι η οικογένειά του έχει αιτηθεί ώστε η τελετή να γίνει δημοσία δαπάνη