Υπήρξε μέλος του ΚΚΕ από το 1975 μέχρι σήμερα. Διατέλεσε καθηγητής καθηγητής στη Σχολή Γραφικών και Διακοσμητικών Τεχνών του ΤΕΙ Αθήνας. Συμμετείχε ενεργά στο Κίνημα Ειρήνης με την Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).
Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:
«Με βαθιά συγκίνηση αποχαιρετούμε τον αγαπημένο μας σύντροφο Κώστα Ρόθο, έναν εμπνευσμένο γλύπτη και ιδιαίτερα αγαπητό -ως τη συνταξιοδότησή του- καθηγητή στη Σχολή Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του πρώην ΤΕΙ Αθήνας.
Ο Κώστας Ρόθος υπήρξε ανήσυχο και διεισδυτικό πνεύμα με νεανική φλόγα στην ψυχή, ένα παράδειγμα κομμουνιστή καλλιτέχνη, που η κομματική του ιδιότητα βρισκόταν σε πλήρη αρμονία με την καλλιτεχνική και εκπαιδευτική και η κομμουνιστική ιδεολογία του έβρισκε ολοκληρωμένη έκφραση στη δημιουργία του. Η ένταξή του στο κίνημα ξεκινά από τα χρόνια της δικτατορίας, έχοντας μάλιστα αναπτύξει ιδιαίτερα ενεργή δράση στην εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973. Έγινε μέλος του ΚΚΕ το 1975 και από τότε μέχρι σήμερα αγωνίστηκε από διάφορες θέσεις για τα προβλήματα της τέχνης και του κλάδου των εικαστικών. Το πλούσιο έργο του, αμέσως αναγνωρίσιμο για το ιδιαίτερο προσωπικό ύφος του, εκφράζει με σύγχρονη μορφή την αγωνία και πάλη των ανθρώπων για το δίκιο, την ευτυχία, την ειρήνη, την ομορφιά της ζωής».
Το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, το οποίο εκπροσώπησε στο Συμβούλιο Τεχνολογικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων επί σειρά ετών, αναφέρει στο δικό του συλλυπητήριο μήνυμα:
«Πήρε μέρος σε πολλές Ομαδικές Εκθέσεις: στην Ομαδική Έκθεση του 1974 για την συμπαράσταση στον Κυπριακό Λαό, στην 12η Πανελλήνια Έκθεση το 1975 στο Ζάππειο και το 1987 στον ΟΛΠ Πειραιώς.
Το 1976 συμμετείχε στον Εορτασμό της Unesco στη Νέα Σμύρνη και στο φεστιβάλ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ. Το 1977 συμμετείχε στην Ομαδική Έκθεση 40 Καλλιτεχνών σε δήμους και κοινότητες με το ΕΕΤΕ , και στο Φεστιβάλ ΚΝΕ Οδηγητή.
Το 1978 πήρε μέρος στο Φεστιβάλ Πλαστικών Τεχνών και Κινηματογράφου στην Αττάλεια στην Τουρκία, στην Πανελλήνια έκθεση Γλυπτικής στη Φιλοθέη και πραγματοποίησε την πρώτη ατομική του Έκθεση στην Γκαλερί “Ώρα”. Το 1979 συμμετείχε στην Πανελλήνια Έκθεση Γλυπτικής στο Νέο Φάληρο και στην Πανελλήνια Έκθεση Νέων στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.
Το 1980 εκθέτει ατομικά στην Γκαλερί «DADA» και το 1981 συμμετέχει στην Έκθεση “Δημήτρια” στη Θεσσαλονίκη. Το 1997 είχε επίσημη συμμετοχή -μετά από πρόσκληση- στην Biennale Βουδαπέστης 1997 και πήρε μέρος στην Έκθεση “Σύγχρονη Ελληνική Γλυπτική” στον Πύργο Ηλείας και στην υπαίθρια Έκθεση “Σύγχρονη Ελληνική Γλυπτική” στη Θεσσαλονίκη. Το 1999 συμμετείχε στην Έκθεση και στη Δημοπρασία Έργων για τα παιδιά της Γιουγκοσλαβίας. Το 2014 πήρε μέρος στην Έκθεση “Τέχνη και Αντίσταση Τώρα”, το 2018 στην Έκθεση Μικρογλυπτικής που συνδιοργάνωσε το ΕΕΤΕ και η Πανελλήνια Ένωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) με το γλυπτό “Αντισταθείτε”. Το 2020 συμμετείχε στην Έκθεση Γλυπτικής στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο».
Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) σημειώνει στο δικό της μήνυμα:
«Η συνεισφορά του ήταν πολύπλευρη και σημαντική όχι μόνο στον χώρο των εικαστικών, αλλά συνολικότερα. Πνεύμα ανήσυχο, ο Κώστας έθεσε την τέχνη, αλλά και τη δράση του στην υπηρεσία του αγώνα του λαού για ένα κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, φτώχεια, πείνα, πολέμους, προσφυγιά. Πέραν της αξιόλογης και πλούσιας καλλιτεχνικής του παραγωγής, ο Κώστας Ρόθος διετέλεσε μέχρι να συνταξιοδοτηθεί καθηγητής στη σχολή Γραφιστικών Τεχνών, (πρώην ΣΓΤΚΣ στο ΤΕΙ Αθήνας). Παράλληλα, ανέπτυξε πρωτοπόρα δράση για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των εικαστικών καλλιτεχνών μέσω του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ), του οποίου ήταν μέλος.
Ιδιαίτερη, όμως ήταν η συνεισφορά του στην ανάπτυξη της δράσης του αντιπολεμικού – αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, στο πλευρό της ΕΕΔΥΕ. Ο ίδιος, όντας νέος σε ηλικία, συμμετείχε στην ομάδα των εικαστικών που φιλοτέχνησαν το λογότυπο της ΕΕΔΥΕ. Πήρε μέρος στις Μαραθώνιες Πορείες Ειρήνης. Συνέβαλλε στην ανάπτυξη της δράσης της ΕΕΔΥΕ μετά το 1974 και την ανασυγκρότησή της. Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 – αρχές δεκαετίας 1990 συμμετείχε μαζί με άλλους εικαστικούς καλλιτέχνες στη δημιουργία τοιχογραφιών για την ειρήνη σε μια σειρά από γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά. Ιδιαίτερα σημαντική και συγκινητική ήταν η συμμετοχή και η πολύπλευρη στήριξή του στη διοργάνωση της εικαστικής έκθεσης προς τιμήν των 60 χρόνων της ΕΕΔΥΕ, τον Δεκέμβρη του 2015».