
Σε ηλικία 96 ετών πέθανε ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης.
Έφυγε σήμερα από τη ζωή ο Μίκης Θεοδωράκης σε ηλικία 96 ετών. O σπουδαίος μουσικοσυνθέτης αποτελεί μία από τις σημαντικότερες και πιο πολυσυζητημένες προσωπικότητες της νεώτερης Ελλάδας με παγκόσμιο κύρος. Γεννήθηκε στις 29 Ιουλίου 1925 στην Χίο.
Σε ηλικία μόλις 12 ετών συνέθεσε το πρώτο μουσικό του έργο, ενώ στα 17 έδωσε το πρώτο του ρεσιτάλ στην Τρίπολη με το δικό του έργο «Κασσιανή». Τα χαρακτηριστικά πρώτα μέτρα του μπουζουκιού, που συνέθεσε για την «σκηνή με το συρτάκι» στον «Ζορμπά» του Μιχάλη Κακογιάννη συνιστούν το πιο αναγνωρίσιμο ελληνικό στοιχείο. Η δε «Τριλογία του Μαουτχάουζεν», που ο Θεοδωράκης δημιούργησε το 1965 μελοποιώντας τα αυτοβιογραφικά ποιήματα του Ιάκωβου Καμπανέλλη, ακούστηκε ζωντανά τον Μάιο του 1995 μέσα στο ίδιο το διαβόητο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Αυστρίας κατά την επίσημη εκδήλωση για τα 50χρονα από την απελευθέρωσή του από τους Ναζί.
Συνθέσεις του με αγγλικό στίχο έχουν τραγουδηθεί από την Σέρλι Μπάσεϊ και την Εντίθ Πιάφ, την Τζόαν Μπαέζ και τους Beatles. Τα μέγιστα τραγούδια του είναι γνωστά σε όλους : «Ένα το χελιδόνι», «Το τρένο φεύγει στις οκτώ», «Στρώσε το στρώμα σου για δυό», «Βράχο-βράχο τον καημό μου», «Άρνηση». Επίσης, ήταν ο πρώτος που μελοποίησε ποιητές.
Πολιτική ζωή
Είναι χαρακτηριστικό πως πέρα από τη μουσική, ξεχώριζε για την αντιστασιακή του δράση μέσα από τις τάξεις της ΕΠΟΝ και του ΚΚΕ. Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου θα εξοριστεί πρώτα στην Ικαρία και στη συνέχεια στη Μακρόνησο. Οι πολιτικές του διώξεις δεν ανακόπτουν το δημιουργικό του έργο.
Με την επιβολή της δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967 ξεκινήσει ένας νέος κύκλος διώξεων και εξοριών για τον συνθέτη, που τελείωσε το 1970 με την αμνηστία που του χορηγήθηκε, ύστερα από διεθνή κατακραυγή και προσπάθειες σπουδαίων προσωπικοτήτων.Έφυγε στο εξωτερικό και έδωσε δεκάδες συναυλίες εναντίον των συνταγματαρχών, που τον έκαναν παντού γνωστό ως σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα.
Κατά την διάρκεια της Μεταπολίτευσης, ασχολήθηκε ενεργά με την πολιτική, ενώ έθεσε το περίφημο δίλημμα «Καραμανλής ή τανκς». Μάλιστα, εκλέχθηκε βουλευτής (2 φορές με το ΚΚΕ και δύο φορές με τη Νέα Δημοκρατία) κι έγινε υπουργός στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Το 1978 ήταν υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με την στήριξη του ΚΚΕ. Τότε, ήρθε τρίτος με ποσοστό 16,32%, πίσω από τον κυβερνητικό Γιώργο Πλυτά και τον Δημήτρη Μπέη που εξελέγη στον β’ γύρο.
Κι εγώ δεν την είδα την ταινία αλλά είμαι σίγουρος ότι η σκηνοθέτης ετοιμάζει ολόκληρο γιούνιβερς με Άγιους Αβέντζερς. Στο σήκουελ αναμένω το ασένσιον του Παΐσιου από κοινός θνητός σε σούπερ Άγιος και την ένωσή του σε ομάδα με το Νεκτάριο υπό την καθοδήγηση του Νικ Φιού...εεεε... Φανούριου.
Παρακαλώ για τη μονιμοποίηση της στήλης.
Ευχαριστώ,
Βαθύ ΠΑΣΟΚ
Εύγε! Υπάρχουν και καλύτερα φανταστικά σύμπαντα από το εβραϊκοχριστιανικό, αν γουστάρει κανείς fantasy γενικά.
"Η σκηνοθέτις, καίτοι πρωτοεμφανιζόμενη, δεν διστάζει να αναμίξει πολλά και διαφορετικά κινηματογραφικά είδη. Έτσι, εκτός από ταινία «εποχής», ο «Άνθρωπος του Θεού», περιέχει στοιχεία γουέστερν, φιλμ νουάρ, αλλά και επιστημονικής φαντασίας..."
Κλασσική φάση μαζικοδημοκρατικού αφηγήματος: συνδυασμός των πάντων με τα πάντα!
Ρε τύπε, είσαι τρελλός? Δεν έχεις δεί το έργο και το κρίνεις?
Πάντως, ο τύπος Νεκτάριος φοβερός! Παράδειγμα πρός μίμηση! 4 γυναίκες μέσα και 3 απέξω! Πέρασε καλά ο άγιος!
Α, ρε χριστιανοί! Ό,τι και να λένε, τις καλύτερες φάσεις, τις έχετε κάνει εσείς!
Βγάλτε όλο σας το κόμπλεξ ελεύθερα,το αστείο είναι με τους άθεους(αναφέρομαι κυρίως στους σχολιαστές),ότι μπορεί να είστε αντίθεοι,όμως εδώ κωλοτρίβεστε. Εκτεθείτε λοιπόν άφοβα. Πολύ κόμπλεξ ρε παιδιά όμως,δεν αντέχετε να το κρατήσετε για τον εαυτό σας,ε; Απλά σε αυτό το σημείο να τονίσω και να θυμίσω καθώς εθελοτυφλείτε και δεν θέλετε να το παραδεχτείτε,ότι ανεξάρτητα από την όλη κατάσταση οι κινηματογράφοι γέμιζαν κάθε βράδυ και μάλιστα με νέους ανθρώπους και αυτό σημαίνει πολλά. Αντε,ξυδάκι λοιπόν και άσπρο πάτο.
Ο Θεός στην απέραντη σοφία του μας έδωσε κώλους για να μπορούμε και εμείς να τους τρίβουμε, εσένα τι σε πειράζει;