«Ο Νταβίντ Σασόλι πέθανε την 11η Ιανουαρίου στη 0:15 στο ογκολογικό κέντρο θεραπείας του Αβιάνο, στην Ιταλία, όπου νοσηλευόταν» από τα τέλη του Δεκεμβρίου, έκανε γνωστό μέσω Twitter ο εκπρόσωπός του Ρομπέρτο Κουίλο.

«Για την ημερομηνία και τον τόπο της κηδείας του θα υπάρξει ενημέρωση τις επόμενες ώρες», πρόσθεσε.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, ο εκπρόσωπος του προέδρου του ΕΚ είχε ανακοινώσει ότι ο Νταβίντ Σασόλι εισήχθη σε νοσοκομείο «εξαιτίας σοβαρής επιπλοκής λόγω δυσλειτουργίας του ανοσοποιητικού του συστήματος» και για τον λόγο αυτό ακυρώθηκαν οι επίσημες δραστηριότητές του.

Ο Νταβίντ Σασόλι είχε υποβληθεί στο παρελθόν σε θεραπεία για λευχαιμία. Το φθινόπωρο είχε νοσηλευτεί εξαιτίας πνευμονίας, που τον υποχρέωσε να απουσιάσει από τα καθήκοντά του για αρκετές εβδομάδες.

 

Ο Νταβίντ Σασόλι, δημοσιογράφος και παρουσιαστής τηλεοπτικών εκπομπών στην Ιταλία, ασκούσε την προεδρία του ΕΚ από το 2019. Η θητεία του επρόκειτο να ολοκληρωθεί αυτόν τον μήνα, στο μέσον της κοινοβουλευτικής πενταετίας.

Μήνυμα της προέδρου της Κομισιόν

Με ανάρτησή της στο Twitter, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εκφράζει τη «βαθιά λύπη της για την τρομερή απώλεια ενός μεγάλου Ευρωπαίου και περήφανου Ιταλού».

Και προσθέτει ότι ο Νταβίντ Σασόλι «ήταν ένας συμπονετικός δημοσιογράφος, ένας εξαιρετικός Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και, πρωτίστως, ένας αγαπημένος φίλος. Οι σκέψεις μου είναι με την οικογένειά του».

«Αναπαύσου εν ειρήνη, αγαπητέ Νταβίντ»

Ποιος ήταν

Ο Νταβίντ Σασόλι γεννήθηκε στη Φλωρεντία το 1956. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας και ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία συνεργαζόμενος με μικρές τοπικές εφημερίδες και πρακτορεία ειδήσεων, πριν προσληφθεί στην εφημερίδα Il Giorno. Είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο των επαγγελματιών δημοσιογράφων από τις 3 Ιουλίου 1986.

Το 1992 προσελήφθη στο κανάλι TG3 και την ίδια περίοδο συνεργάστηκε με τον Μικέλε Σαντόρο στην παρουσίαση τηλεοπτικών προγραμμάτων όπως τα «Il rosso e il nero» («Το Κόκκινο και το Μαύρο») και «Tempo reale» («Σε πραγματικό χρόνος»). Το 1996 παρουσίαζε το πρόγραμμα «Cronaca in diretta» («Ζωντανά»), ενώ λίγα χρόνια αργότερα έγινε κεντρικός παρουσιαστής του TG1, κερδίζοντας αναγνώριση ως ένας από τους πιο δημοφιλείς και σημαντικούς δημοσιογράφους της χώρας. Το 2007, ο Σασόλι έγινε αναπληρωτής διευθυντής του δικτύου.

Το 2009, ο Σασόλι εγκατέλειψε τη δημοσιογραφική του καριέρα για να ασχοληθεί με την πολιτική, εντασσόμενος στο κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, με το οποίο έβαλε υποψηφιότητα για την Ευρωβουλή. Στις 7 Ιουνίου, εξελέγη Ευρωβουλευτής με 412.502 ψήφους, λαμβάνοντας τις περισσότερες ψήφους στην περιφέρεια της που κατέβηκε και από το 2009 έως το 2014, υπηρέτησε ως ηγέτης της ομάδας του κόμματός του στο Ευρωκοινοβούλιο.

Την 1η Ιουλίου 2014 ο Σασόλι εξελέγη αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με 393 ψήφους, όντας ο δεύτερος μεγαλύτερος Σοσιαλιστής υποψήφιος σε αριθμό ψήφων και υπήρξε επίσης μέλος της Διακομματικής ομάδας για την Ακραία Φτώχεια και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Το 2019 κατέλαβε την προεδρία του ΕΚ έπειτα από τα παζάρια των μεγάλων πολιτικών δυνάμεων και των κυβερνήσεων για τις προεδρίες των τριών κυριότερων ευρωπαϊκών θεσμών: της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωκοινοβουλίου.

Η εθνικότητά του, το κόμμα του – δεύτερη συνιστώσα της ομάδας των σοσιαλδημοκρατών – και η βαθιά γνώση του για τον θεσμό, αφού είχε ήδη υπάρξει ήδη αντιπρόεδρος, τον μετέτρεψαν, την τελευταία στιγμή, στον κατάλληλο άνθρωπο την κατάλληλη ώρα.

Τη θητεία του, που κράτησε δυόμισι χρόνια, βάρυνε η υγειονομική κρίση, ωστόσο έδειξε σημαντική προσοχή στον τρόπο εργασίας των ομάδων του Κοινοβουλίου της Ε.Ε., που φρόντισε να τηλεργάζονται, οργανώνοντας τα πράγματα, με σύστημα ψηφοφορίας εξ αποστάσεως, ενώ μπόρεσε να αντισταθεί στις γαλλικές πιέσεις για να επιστρέψουν οι ευρωπαίοι αιρετοί στο Στρασβούργο. Η στάση και η δουλειά του τον κατέστησαν ιδιαίτερα σεβαστό πρόσωπο στον θεσμό.

Σε ένδειξη αλληλεγγύης, εν μέσω πανδημίας, έθεσε τα εγκαταλελειμμένα γραφεία του ΕΚ, τόσο στο Στρασβούργο όσο και στις Βρυξέλλες, στη διάθεση οργανώσεων που ετοίμαζαν γεύματα για τις οικογένειες που το είχαν ανάγκη, ενώ έδωσε το πράσινο φως για να εγκατασταθούν στις εγκαταστάσεις κέντρα εξετάσεων για τον νέο κορονοϊό.