Σύμφωνα με την αστυνομία της πΓΔΜ, ο δράστης, ο οποίος παραδόθηκε μετά την πράξη του, υποστήριξε ότι κατά τη λογομαχία που είχε με ορισμένους νεαρούς Αλβανούς για το παρκάρισμα του αυτοκινήτου του, δέχτηκε επίθεση από αυτούς και πυροβόλησε εναντίον τους, ευρισκόμενος σε άμυνα.
Ωστόσο, μεγάλο μέρος της αλβανικής κοινής γνώμης στην ΠΓΔΜ, καθώς και τα αλβανικά αντιπολιτευόμενα κόμματα αμφισβητούν την εκδοχή του δράστη ότι πυροβόλησε εναντίον των νεαρών Αλβανών ευρισκόμενος σε άμυνα.
Υποστηρίζουν ότι ο αστυνομικός δολοφόνησε εν ψυχρώ τους δύο νεαρούς και κάνουν λόγο για επεισόδιο το οποίο έχει διεθνοτική διάσταση, άποψη που εξέφρασε πρώτος ο δημοφιλής δήμαρχος του Γκόστιβαρ Ρούφι Οσμάνι, ο οποίος είναι ταυτόχρονα και αρχηγός του αντιπολιτευόμενου αλβανικού κόμματος RDK.
Από την πλευρά της, η υπουργός Εσωτερικών της πΓΔΜ Γκορντάνα Γιανκούλοφσκααπέρριψε τους ισχυρισμούς ότι το επεισόδιο στο Γκόστιβαρ έχει διεθνοτική διάσταση και ανέφερε ότι η αστυνομία δεν έχει καμιά πρόθεση να συγκαλύψει τον δράστη αστυνομικό, τονίζοντας ότι εις βάρος του ασκήθηκε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος με την κατηγορία της δολοφονίας.
Στη διάρκεια της διαδήλωσης της Πέμπτης των Αλβανών στο Γκόστιβαρ ακούστηκαν και ορισμένα συνθήματα κατά των Σλαβομακεδόνων, καθώς και συνθήματα υπέρ του UCK, ενώ μετά το τέλος της, μία μεγάλη ομάδα νεαρών Αλβανών έσπασε με πέτρες, ξύλα και λοστούς προθήκες γραφείων δημόσιων υπηρεσιών και είκοσι περίπου καταστημάτων, οι ιδιοκτήτες των οποίων είναι Σλαβομακεδόνες.
Τα σλαβομακεδονικά Μέσα προβάλουν κυρίως τα επεισόδια που προκάλεσαν νεαροί Αλβανοί στο Γκόστιβαρ, μετά τη χθεσινή διαδήλωση, σημειώνοντας ότι όλα τα κατεστραμμένα καταστήματα ανήκουν σε Σλαβομακεδόνες, ενώ αυτά που ανήκουν σε Αλβανούς και Τούρκους δεν υπέστησαν καμιά ζημιά.
Αλβανοί αναλυτές στην πΓΔΜ ανέφεραν ότι η ένταση που σημειώνεται στο Γκόστιβαρ απειλεί τη διεθνοτική συμβίωση στην χώρα και επισήμαναν ότι οι σχέσεις Σλαβομακεδόνων και Αλβανών στη χώρα παραμένουν εύθραυστες και προβληματικές.
Το Γκόστιβαρ είναι πόλη στο βορειοδυτικό τμήμα της πΓΔΜ με πληθυσμό περίπου 40.000. Η πλειοψηφία των κατοίκων της πόλης είναι Αλβανοί, ενώ περίπου 30% είναι Σλαβομακεδόνες και 12% Τούρκοι.
Τα επεισόδια αυτά στο Γκόστιβαρ σημειώνονται μόλις σχεδόν έναν μήνα μετά τη διεθνοτική και διαθρησκευτική ένταση που επικράτησε στην περιοχή της Στρούγκα, με αφορμή προσβλητικές για το Ισλάμ αναπαραστάσεις στο καρναβάλι του Βέβτσανι και τα αντιαλβανικά συνθήματα από Σλαβομακεδόνες οπαδούς της εθνικής ομάδας χάντμπολ της πΓΔΜ, στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα χάντμπολ που διεξήχθη στη Σερβία.
Μικρότερες διαδηλώσεις για τη δολοφονία των δύο νεαρών Αλβανών πραγματοποιήθηκαν, χθες, στα Σκόπια και στο Τέτοβο.
Στα Σκόπια διαδήλωσαν από κοινού περίπου 200 Σλαβομακεδόνες και Αλβανοί, οι οποίοι κατήγγειλαν την «αστυνομική αυθαιρεσία», ενώ ζήτησαν και την παραίτηση της υπουργού Εσωτερικών Γκορντάνα Γιανκούλοφσκα.
Νέα διαδήλωση έχει προγραμματιστεί για σήμερα το μεσημέρι στα Σκόπια, η οποία αναμένεται να είναι μαζικότερη από τη χθεσινή, καθώς, όπως αναφέρουν τα τοπικά ΜΜΕ, αναμένεται να συμμετάσχουν σε αυτήν αρκετοί μουσουλμάνοι, μετά την προσευχή της Παρασκευής.