Σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ διευκρινίζει ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα, την Τετάρτη, θα συναντηθεί με υπουργούς της ελληνικής κυβέρνηση με στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών.
 
«Θα ζητήσω από την Ελλάδα να επανεξετάσει τι είδους γείτονα θέλει- θέλει μία σταθερή και φιλική χώρα που προσφέρει ελπίδα για δημοκρατία και δικαιοσύνη; Εάν είμαστε ένας καλός γείτονας, τότε ελπίζω ότι οι πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα θα κατανοήσουν ότι αυτή είναι μία ιστορική ευκαιρία», δήλωσε ο Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος θα μεταφέρει τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, κατά τη συνάντησή του με αξιωματούχους του ΝΑΤΟ, το μήνυμα ότι η ένταξη της χώρας του στην Ατλαντική Συμμαχία θα συμβάλει στην κατευνασμό της ευρύτερης περιοχής έπειτα από μήνες πολιτικής έντασης. Η ΠΓΔΜ οδηγείται στην αναζήτηση ανάλογης λύσης, με δεδομένο το βέτο που έχει ασκήσει η Αθήνα στην αίτησή της στο ΝΑΤΟ από το 2008.
 
Ο Νίκολα Ντιμιτρόφ εξήγησε, επίσης, ότι οποιαδήποτε νέα ονομασία θα τεθεί προς έγκριση με δημοψήφισμα και ότι η κυβέρνηση θα αναζητήσει διακομματική συναίνεση πριν θέσει σε ψηφοφορία το θέμα. Σημειώνεται, ωστόσο, πως ο ίδιος απέκλεισε τον καθορισμό χρονοδιαγράμματος για την επίτευξη του οποιουδήποτε συμβιβασμού, τονίζοντας πως «αυτό είναι ένα ζήτημα που βρίσκεται εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες επάνω στο τραπέζι και θα ήταν δύσκολο να κάνουμε προβλέψεις».
 
Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, το ενδεχόμενο αλλαγής της ονομασίας έχει εξεταστεί και στο παρελθόν, με την εθνικιστική κυβέρνηση του Νικολά Γκρουέφσκι να αρνείται κάθε τέτοιο ενδεχόμενο. Άλλωστε, η χώρα κέρδισε την εισδοχή της στα Ηνωμένα Έθνη υπό την ονομασία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Ωστόσο, τονίζεται πως η ρωσική εμπλοκή στα Βαλκάνια έχουν ενισχύσει τη δυτική αποφασιστικότητα να διευθετήσει τη διαμάχη, με σκοπό να επεκταθεί η συμμετοχή της βαλκανικής χώρας στο ΝΑΤΟ.
 
Παράλληλα, εκτιμάται πως μία πρόοδος της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ θα βοηθούσε τη νέα κυβέρνηση Ζάεφ και στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Η νέα κυβέρνηση χρειάζεται να προχωρήσει και τίποτα δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί καλύτερο σημάδι επιτυχίας, από μία σημαντική πρόοδο στη διαμάχη της ονομασίας».