THE WALL STREET JOURNAL
Exposure to Greece Weighs On French, German Banks

By VANESSA FUHRMANS in BerliN and SEBASTIAN MOFFETT in Paris

Το τελευταίο διάστημα η Γερμανία και η Γαλλία υποστηρίζουν ότι η διάσωση της Ελλάδας μπορεί να είναι απαραίτητη για την προστασία της ευρωζώνης, ωστόσο και οι δύο χώρες έχουν μάλλον ένα πιο πιεστικό κίνητρο για την προστασία των δικών τους τραπεζών.

Οι γερμανικές και γαλλικές τράπεζες έχουν από κοινού δανείσει 119 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο στους Έλληνες οφειλέτες και περισσότερα από 900 δισεκατομμύρια δολάρια στην Ελλάδα και στις «ευαίσθητες» άλλες χώρες της ευρωζώνης: Πορτογαλία, Ιρλανδία και Ισπανία.

Όλοι μαζί οι τραπεζικοί τομείς της Γαλλίας και της Γερμανίας υπολογίζεται ότι κατέχουν περίπου το μισό μερίδιο του ελλείμματος των ευρωπαϊκών τραπεζών, σε αυτές τις χώρες. Σχεδόν το μισό από το ανεξόφλητο χρέος προέρχεται από την Ισπανία, σύμφωνα με τα στοιχεία της τράπεζας International Settlements. Τα στοιχεία περιλαμβάνουν κρατικά ομόλογα, εταιρικά χρέη και μεμονωμένα ατομικά δάνεια.

Η ανησυχία σχετικά με το έλλειμμα οδήγησε σε πτώση των μετοχών των τραπεζών τις τελευταίες εβδομάδες. Ο ευρωπαϊκός δείκτης τραπεζών του DJ Stoxx έπεσε κατά 12.5% τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ευρύτερος πανευρωπαϊκός δείκτης είχε πτώση 7%. Ανάμεσα στις τράπεζες που δέχτηκαν τη μεγαλύτερη πίεση ήταν η γερμανική Commerzbank, της οποίας η μετοχή έπεσε κατά 15% στη διάρκεια εκείνης της περιόδου και η γαλλική BNP Paribas, που είχε πτώση κατά 14%.

Εν τω μεταξύ, το κόστος της ασφάλισης για τις μη αποπληρωμές σε πολλές γερμανικές και γαλλικές τράπεζες, όπως μετριούνται στα CDS για το ανώτερο χρέος τους, έχει ελαφρώς αυξηθεί από τον Δεκέμβριο.

Οι φόβοι ότι γαλλικές και γερμανικές τράπεζες θα μπορούσαν να πέσουν θύματα της ελληνικής οικονομικής κρίσης οδηγούν στο να κατανοήσουμε γιατί το Παρίσι και το Βερολίνο επισήμαναν ότι θα επιδιώξουν μια πολιτικά μη δημοφιλή διάσωση της Ελλάδας, ενώ παράλληλα προσπαθούν να αναγκάσουν την Αθήνα να αναλάβει σκληρά και επίπονα μέτρα.

«Αυτό που φαίνεται να μας έχει δραστηριοποιήσει είναι η συνειδητοποίηση ότι ένα μεγάλο μέρος των ευρωπαϊκών τραπεζικών τραπεζών έχει εκτεθεί σε μεγάλο βαθμό στη νότια Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ελλάδα» ανέφεραν οικονομολόγοι της γαλλικής τράπεζας, Société Générale, σε μια επιστολή προς τους πελάτες της την προηγούμενη εβδομάδα.

Εάν η Αθήνα δεν πληρώσει το χρέος της, οι επενδυτές θα βρεθούν με το ενδεχόμενο οι γαλλικές και γερμανικές τράπεζες να μην μπορέσουν να αποφύγουν πιθανές απώλειες, προκαλώντας έτσι έναν πανικό που θα έχει αντίκτυπο σε όλο το οικονομικό σύστημα.

Οι πληροφορίες για το έλλειμμα μεμονωμένων τραπεζών είναι λιγοστές, αφήνοντας τους επενδυτές απλά να μαντεύουν για το πού μπορεί να εντοπίζονται οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι. Η BIS δεν παρέχει τέτοια στοιχεία.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Deutsche Bank AG, Josef Ackermann, περιέγραψε την προηγούμενη εβδομάδα ότι το χρέος της Ελλάδας προς την τράπεζά του είναι «σχετικά μικρό». Η εταιρία αρνήθηκε να παρέχει περισσότερες λεπτομέρειες για το ελληνικό χρέος, όπως αυτό πραγματικά καταγράφεται ή οποιαδήποτε άλλη πληροφορία για κάποια «ευαίσθητη» χώρα της ευρωζώνης.

Μεταξύ των δημόσιων εμπορικών τραπεζών, η Commerzbank, μέσω της ειδικής τραπεζικής μονάδας για δάνεια ακίνητης περιουσίας και τη δημόσια χρηματοδότηση, Eurohypo AG, έχει ένα από τα μεγαλύτερα ελλείμματα, όπως αναφέρουν οι αναλυτές. Το συνολικό έλλειμμα της Ισπανίαε και της Πορτογαλίας φτάνει στο 19%, ή αλλιώς στα 13,3 δισεκατομμύρια ευρώ (18,09 δισεκατομμύρια δολάρια), από το κρατικό ομόλογο Eurohypo, ή τα δημόσια οικονομικά και επιχειρήσεων του πρώτου εξάμηνου του 2009, σύμφωνα με την έκθεση της τράπεζας στα μέσα του έτους.

Η προβληματική Hypo Real Estate Holding AG παρουσιάζει έλλειμμα μέσω της τράπεζας Deutsche Pfandbriefbank. Η τράπεζα ανάφερε ότι το έλλειμμα της Ισπανίας είναι 21 δισεκατομμύρια ευρώ, με το συνολικής δημόσιου χρέος να φτάνει τα 294 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το χρέος της Ελλάδας προς την τράπεζα ανέρχεται στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τα νούμερα του 2008. Η Hypo τελικά έπρεπε πέρυσι να κρατικοποιηθεί λόγω της έκθεσης για τη φούσκα των στεγαστικών.

Όπως διάφορα γερμανικά οικονομικά ιδρύματα, έτσι και η Hypo Real Estate υπολογίζει στη μετατόπιση 210 δισεκατομμύριων ευρώ των προβληματικών οικονομικών επενδύσεων μιας «κακής τράπεζας» ώστε να απαλλαγεί από τον ισολογισμό των συγκεκριμένων ζημιογόνων επενδύσεων.

Παρόλα αυτά ένας εκπρόσωπος της Deutsche Pfandbriefbank ανάφερε ότι δεν έχει καθοριστεί εάν οι ελληνικές οικονομικές επενδύσεις είναι εμπλεκόμενες.

Οι γερμανικές τράπεζες που έχουν περίπου 240 δισεκατομμύρια δολάρια σε εκκρεμότητα από τους ισπανούς οφειλέτες, έχουν εκτεθεί περισσότερο στην Ισπανία από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα εκτός από του Ηνωμένου Βασιλείου. Αναλυτές αναφέρουν ότι κάποιοι από τους μεγαλύτερους πιστωτές είναι γερμανικές δημόσιες τράπεζες, ή Landesbanken αλλά και τράπεζες-δανειστές του δημοσίου τομέα.
 
Ενώ οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν ασκήσει παρασκηνιακά πολιτική πίεση στις κυβερνήσεις να βοηθήσουν την Ελλάδα, τραπεζικά στελέχη έχουν επιδιώξει δημόσια να εμφανίσουν τον κίνδυνο κρίσης στη βιομηχανία τους λόγω του χρέους της ευρωζώνης.

O Baudouin Prot, Διευθύνων Σύμβουλος της BNP Paribas και Πρόεδρος της γαλλικής τραπεζικής ομοσπονδίας, είπε την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι γαλλικές τράπεζες δεν είχαν κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα με τις οικονομικές επενδύσεις.

«Η έκθεση των γαλλικών τραπεζών στις διάφορες χώρες της ευρωζώνης είναι απολύτως λογική», ανάφερε ο κ. Prot στους δημοσιογράφους. «Θα υπενθύμιζα στους ανθρώπους ότι σε γενικές γραμμές, οι μεγάλες γαλλικές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στις χώρες της ευρωζώνης, εάν μπορώ να πω, είναι κατά πολύ οι πιο αξιόπιστες, οπότε δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο ζήτημα για τις γαλλικές τράπεζες».

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι γαλλικές τράπεζες που πιθανότατα εκτίθενται είναι εκείνες που έχουν στην ιδιοκτησία τους ελληνικές τράπεζες, όπως η Crédit Agricole ιδιοκτήτρια της Εμπορικής Τράπεζας και η Société Générale ιδιοκτήτρια της Γενικής Τράπεζας.

Η Societe Generale αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ μια εκπρόσωπος της Crédit Agricole ανάφερε ότι το έλλειμμα της Εμπορικής Τράπεζας δεν ήταν «σημαντικό.»

Ο Jean Pierre Lambert, ένας αναλυτής στην εταιρία οικονομικών υπηρεσιών Keefe, Bruyette & Woods, υπολογίζει ότι τουλάχιστον το 6% των επισφαλών οικονομικών επενδύσεων της Crédit Agricole βρίσκονται στην Ελλάδα. Ο αριθμός αυτός προκύπτει βάσει του υπολογισμού του ελλείμματος της Εμπορικής Τράπεζας προς την Crédit Agricole, αναφέρει ο Lambert.

Μπορεί να υπάρξουν και άλλες οικονομικές επενδύσεις που σχετίζονται με την Ελλάδα που όμως δεν έχουν αποκαλυφθεί ακόμα στα βιβλία άλλων τμημάτων της Crédit Agricole, που αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας από εμπορικής άποψης, όντας επιπλέον μια δημόσια επιχείρηση, κυρίως ιδιοκτησίας γαλλικών περιφερειακών τραπεζών.

Ο μακροπρόθεσμος φόβος των επενδυτών είναι ότι οι τράπεζες θα ξεκινήσουν να μειώνουν τις οικονομικές επενδύσεις στις «επηρεασμένες» χώρες, αναφέρει ο John Raymond, αναλυτής της ερευνητικής εταιρίας CreditSights του Λονδίνου. Με τον ίδιο τρόπο πυροδοτήθηκε η οικονομική κρίση στις ΗΠΑ, ύστερα από μείωση στις υποθήκες και των άλλων οικονομικών επενδύσεων, που επιβάρυναν τις τράπεζες με γιγαντιαίες απώλειες, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να εγγυηθεί προσωρινά για αυτές.

Πρωτότυπο άρθρο:  http://bit.ly/9ejM9I