Ανυποχώρητος ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε ό,τι δήλωσε χθες από τη Γερμανία, ότι περιμένει από την ελληνική κυβέρνηση εναλλακτική πρόταση, προκειμένου να υπάρξουν περαιτέρω συναντήσεις και ουσιαστικές συζητήσεις.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επιμένει σε αυτό που δήλωσε χθες από τη Γερμανία, ότι περιμένει από την ελληνική κυβέρνηση εναλλακτική πρόταση, προκειμένου να υπάρξουν περαιτέρω συναντήσεις και ουσιαστικές συζητήσεις.
 
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος επανέλαβε τη χθεσινή δήλωση του κ. Γιούνκερ, ότι θα ήταν έκπληξη για τον ίδιο αν δεν μιλούσε με τον κ. Τσίπρα με αυτή την ευκαιρία, διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να γίνει συγκεκριμένη συζήτηση εάν η κυβέρνηση δεν παρουσιάσει την εναλλακτική της πρόταση, ωστόσο επιβεβαίωσε τη συνέχιση της διαδικασίας των διαβουλεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς.Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πρόσθεσε ότι η πρόταση των θεσμών που παραδόθηκε την περασμένη εβδομάδα είναι «μια καλή βάση συζήτησης».

Αναζητεί ηρεμία η ελληνική κυβέρνηση

«Τις επόμενες ημέρες θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας προκειμένου να βρεθεί λύση στα σημεία όπου υπάρχει χάσμα», υποστήριξαν κυβερνητικές πηγές.

Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου υπογράμμισαν ότι μετά και την προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή είναι σαφές ότι για την Ελλάδα η πρόταση των τριών θεσμών δεν μπορεί να γίνει στο σύνολό της αποδεκτή. «Κανένα κόμμα στη Βουλή δεν είπε, ούτε καν υπονόησε, ότι μπορεί να γίνει αποδεκτό αυτό το κείμενο στο σύνολό του» ανέφεραν.

Ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν τηλεφώνησε στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανέφερε άλλωστε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, χαρακτηρίζοντας πάντως εξαιρετικές τις σχέσεις του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Όπως είπε, η επικοινωνία του Γιούνκερ που έχει με τον Έλληνα πρωθυπουργό γίνεται σε καλό κλίμα παρά τις διαφωνίες και ότι ο κ. Τσίπρας ουδέποτε είπε ότι το κείμενο που του παραδόθηκε ήταν από τον κ. Γιούνκερ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε το ενδεχόμενο εκλογών, λέγοντας πως «ο Πρωθυπουργός έχει καταστήσει σαφές ότι αυτή η κυβέρνηση έχει χρονικό ορίζοντα τετραετίας». 

Ο κ. Σακελλαρίδης έκανε λόγο για ζήτημα προσωπικής πολιτικής ευθύνης σε ό,τι αφορά την «κομματική πειθαρχία». «Δεν θα υπάρξει βουλευτής που δεν θα έχει πολιτική ευθύνη», εκτίμησε και επανέλαβε την πεποίθησή του ότι η συμφωνία θα μπορεί να περάσει από το σώμα των ΚΟ των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, αφού πρώτα θα έχει εγκριθεί από τον Πρωθυπουργό και το υπουργικό συμβούλιο. 

Το ζήτημα της παράτασης δεν ανταποκρίνεται από μόνο του στις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και συμπλήρωσε ότι θα είναι σαν να στρουθοκαμηλίζουμε σχετικά με το πρόβλημα της ρευστότητας.  Σκοπός της ελληνικής κυβέρνησης είναι μια λύση το συντομότερο δυνατό, πρόσθεσε.

Την πολιτική βούληση για λύση και όχι για ρήξη επισήμανε ο Γ. Σακελλαρίδης με το κείμενο των 46 σελίδων προσθέτοντας ότι «η 30η Ιουνίου είναι εκ των πραγμάτων ένα όριο καθώς λήγει η παράταση της δανειακής σύμβασης. Καλό όμως είναι να μην μπαίνουν χρονικά όρια, πέραν των αντικειμενικών.»

Συνάντηση Βαρουφάκη – Σόιμπλε
 

Μετά το τέλος της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη με τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Έλληνας υπουργός κάλεσε τους εκλεγμένους πολιτικούς να αναλάβουν την ευθύνη τους για το μέλλον της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να προσπαθήσουν να φθάσουν σε μία συμφωνία, η οποία ειναι απολύτως απαραίτητη για τη συνοχή της Ευρωζώνης, για την ΕΕ.

«Έχουμε κοινή αντίληψη για το πρόβλημα και ο σκοπός ήταν η προσπάθεια να επιτύχουμε μία από κοινού σχεδιασμένη και συμφωνηθείσα λύση στο αδιέξοδο, στο οποίο δυστυχώς βρισκόμαστε τα τελευταία χρόνια. Πιστεύω ότι η σημερινή συζήτηση θα βοηθήσει ιδιαίτερα στην ενίσχυση της διαδικασίας των τελευταίων ημερών, εβδομάδων μέχρι να καταλήξουμε σε μία τελική συμφωνία», σημείωσε ο Έλληνας υπουργός.

Bloomberg: Πιέσεις από G7 για επίτευξη συμφωνίας

Ξαναρχίζουν σήμερα στις Βρυξέλλες οι συνομιλίες της Ελλάδας με τους πιστωτές της καθώς αρχίζει μία εβδομάδα έντονων διπλωματικών κινήσεων για την επίτευξη μίας συμφωνίας, με τους ηγέτες της G7 να πιέζουν για την άρση του αδιεξόδου και την αποφυγή ευρύτερων οικονομικών επιπτώσεων, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.

«Δεν θα ήταν τραγωδία για εμάς, αν η Ελλάδα εγκατέλειπε το ευρώ»

Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν θα ήταν μια δραματική εξέλιξη, δήλωσε σήμερα Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό RTL, αντίθετα προειδοποίησε ότι θα ήταν «η χειρότερη καταστροφή» για τους Έλληνες.

«Η Μέρκελ θέλει να βοηθήσει τον Τσίπρα»

H Γερμανίδα καγκελάριος θέλει να βοηθήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό, παρά τις διαφωνίες για το ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων αναφέρεται σε άρθρο της η Frankfurter Allgemeine. Στο ίδο ύφος και η εφημερίδα FAZ η οποία σημειώνει ότι  η Γερμανίδα καγκελάριος έχει πολύ περισσότερη κατανόηση για τον Έλληνα Πρωθυπουργό από την πλειοψηφία των Γερμανών.

Η Γερμανίδα καγκελάριος γνωρίζει τις διαφωνίες του Σόιμπλε καθώς και ότι θα είναι δύσκολο να πείσει το κόμμα της να συμφωνήσει σε μια παράταση του προγράμματος, υπογραμμίζει η γερμανική εφημερίδα.

Για αύξηση της κριτικής στη βάση του CDU/CSU απέναντι στην προθυμία που δείχνουν οι πιστωτές της Ελλάδας να προχωρήσουν σε συμβιβασμό με την Αθήνα, επισημαίνουν στελέχη στη γερμανική εφημερίδα Bild, ενώ και οι Financial Times κάνουν λόγο για αυξανόμενη πίεση στο εσωτερικό του κόμματός της, υπό της οποίας βρίσκεται η Άνγκελα Μέρκελ καθώς οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα εντείνονται και στο βάθος υπάρχει ο κίνδυνος αποτυχίας. 

Συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ – Ολάντ
 
Όλα δείχνουν η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει το κρίσιμο ραντεβού, την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, Τσίπρας, Μέρκελ, Ολάντ. Μέχρι τότε ο αν. υπουργός Εξωτερικών και συντονιστής της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης Ευ. Τσακαλώτος και ο Έλληνας διαπραγματευτής στο Brussels group Γ. Χουλιαράκης, διατηρούν ανοιχτούς  διαύλους επικοινωνίας με τα τεχνικά κλιμάκια στις Βρυξέλλες και δεν αποκλείεται να υπάρξουν διαβουλεύσεις με την κατάθεση νέων συμβιβαστικών προτάσεων. 
 
Με ενδιαφέρον αναμένεται τέλος η συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ όπου τα μέλη και οι επικεφαλής των κεντρικών ευρωπαϊκών τραπεζών θα αποφασίσουν αν θα αυξήσουν τον ELA ή αν θα προχωρήσουν σε «κούρεμα» των ελληνικών εγγυήσεων. Κι αυτό διότι παρά το γεγονός ότι η ΕΚΤ δεν λαμβάνει σημαντικές αποφάσεις πριν από σημαντικές συναντήσεις όπως η μεθαυριανή Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ, η αυριανή συνεδρίαση θα γίνει στην σκιά της ομαδοποίησης των δόσεων της Ελλάδας προς το ΔΝΤ.