Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Ναυτεμπορικής», Ο SSM θα ζητήσει από τις τράπεζες των κρατών – μελών της Ευρωζώνης να μειώσουν δραστικά το ποσοστό των κόκκινων δανείων του συνολικού χαρτοφυλακίου τους, προκειμένου να αποτινάξουν από πάνω τους τα «βαρίδια». Επίσημες ανακοινώσεις για το θέμα αναμένεται να υπάρξουν τον Σεπτέμβριο.
Επικαλούμενο έγκυρους τραπεζικούς παράγοντες, το δημοσίευμα αναφέρει ότι τα κόκκινα δάνεια θα πρέπει μέχρι το 2021 να έχουν φτάσει το 20% του συνολικού χαρτοφυλακίου των τραπεζών, ενώ το 2022 θα πρέπει να το ποσοστό να έχει φτάσει πολύ κοντά σε μονοψήφιο.
Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, οι πολύ αισιόδοξοι στόχοι του Μηχανισμού μπορούν να πιαστούν μόνο με μαζικές διαγραφές ή πωλήσεις δανείων, καθώς τα προγράμματα των τραπεζών έχουν οριοθετήσει τη μείωση στο 35% το 2019, στόχος που θεωρείται αβέβαιος. Τον Ιούνιο του 2017 τα «κόκκινα» δάνεια ήταν το 50,6% του χαρτοφυλακίου των τραπεζών, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος κόκκινων δανείων κυμαίνεται στο 6,5%.
Ανοιχτή διάβαση το πούλημα δανείων σε funnds
Στα της Ελλάδας, οι τραπεζικοί παράγοντες θεωρούν πως το θετικό αποτέλεσμα των stress tests δίνει στις τράπεζες το περιθώριο να τρέξουν την πώληση κόκκινων δανείων και να παρέχουν τη δυνατότητα αναδιάρθρωσης σε κάποια μεγάλα δάνεια.
Το πολυνομοσχέδιο με τα νέα μέτρα λιτότητας που πέρασε προ ημερών από τη Βουλή, προβλέπει διευκολύνσεις και περαιτέρω χαλάρωση του πλαισίου πώλησης «κόκκινων» δανείων σε funds, καθώς αίρεται η υποχρέωση των τραπεζών να ενημερώνουν μέσα σε 12 μήνες τους οφειλέτες και τους εγγυητές μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων, πριν την πώλησή στα funds.
Παράλληλα, αίρεται και η δυνατότητα που παρέχεται, από το ισχύον καθεστώς, στους οφειλέτες να διακανονίσουν τις οφειλές τους σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Δεοντολογίας. Το συγκεκριμένο μέτρο, δηλαδή πώληση του δανείου χωρίς πρότερη ενημέρωση, ίσχυε μόνο για τους μη συνεργάσιμους οφειλέτες. Πλέον το μέτρο επεκτείνεται και στα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια, ενώ εκτός του μέτρου μένουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των φυσικών προσώπων.