Τον οβολό της για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης καλείται να δώσει η ισπανική εκκλησία, υπό την πίεση των Ισπανών πολιτών που θεωρούν ότι δεν μπορεί πια να εξαιρείται από τους φόρους.
Σύμφωνα με την El PAIS, οκτώ στους δέκα Ισπανούς, υποστηρίζουν ότι πρέπει να σταματήσει η προνομιακή μεταχείριση της εκκλησίας με το επιχείρημα φυσικά, ότι σε καιρούς κρίσης όλοι πρέπει να συνδράμουν. Πάντως, η οικονομική συνδρομή από πλευράς Εκκλησίας, δεν εκτιμάται ότι θα φέρει σημαντικά έσοδα στα ταμεία του κράτους. Σε πρόσφατο δημοσίευμα της El Mundo, αναφέρεται ότι αν η Εκκλησία αρχίσει τελικά να πληρώνει φόρους, θα αντληθούν έσοδα μόλις 5 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο.
Σε κλοιό πιέσεων κυρίως από δυνάμεις της Aριστεράς φαίνεται ότι βρίσκεται η καθολική εκκλησία στην Ισπανία.
Σε μία περίοδο κρίσης όλοι πρέπει να κάνουν μία προσπάθεια και η εκκλησία επίσης δήλωσε ο Όσκαρ Λόπες, το νούμερο 2 των Σοσιαλιστών οι οποίοι ασκούν πιέσεις προς τις τοπικές περιφέρειες να φορολογηθεί η εκκλησία.
Την ίδια στιγμή, πολιτικοί από τον χώρο της κεντροαριστεράς, σημειώνουν ότι ίσως θα πρέπει να επανεξετάσουν την διεθνή συνθήκη που έχει υπογραφεί με το Βατικανό το 1979 και η οποία προβλέπει την φοροεξαίρεση της εκκλησίας.
Από την πλευρά της, η καθολική εκκλησία της Ισπανίας, απαντά ότι θα πληρώνει φόρους, αν και αυτό ισχύσει για όλους τους θρησκευτικούς χώρους λατρείας καθώς και για τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς.
Σημειώνεται ότι σε καιρούς κρίσης, ακόμα και η βασιλική οικογένεια της χώρας έπρεπε να εναρμονιστεί με τις ανάγκες της χώρας, και από το 2010 έχει παγώσει ο βασιλικός προυπολογισμός ενώ για πρώτη φορά δημοσιεύονται κάποια έξοδα των δαπανών της.