Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να δοθούν στους θεσμούς οι διευκρινίσεις που ζητήθηκαν για το ασφαλιστικό αλλά και για τις υπόλοιπες δημοσιονομικές παρεμβάσεις. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι πιέσεις αποτελούν μέρος της τακτικής των δανειστών και ότι η αξιολόγηση του προγράμματος θα ολοκληρωθεί εντός του Φεβρουαρίου.
 
«Είμαστε έτοιμοι και διατεθειμένοι να ξεκινήσουμε την αξιολόγηση όσο το δυνατόν γρηγορότερα, πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα, αλλά δεν βάζουμε κάποια προθεσμία για το πότε πρέπει να ολοκληρωθεί», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις.
 
Σχετικά με την ανάγκη γρήγορης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης προειδοποίησε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ την Πέμπτη, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, συνδέοντάς το με το ζήτημα της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας.
 
«Υπάρχει καλή θέληση από όλους οπότε πιστεύω ότι μπορούμε να πετύχουμε μια συμφωνία πιθανόν σε τέσσερις εβδομάδες» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα και έχει ήδη δεσμευτεί γι' αυτό απέναντι στους εταίρους της.

Ενώ το ασφαλιστικό νομοσχέδιο παραμένει σε πρώτο πλάνο, οι θεσμοί ζητούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, προκειμένου να κλείσει η «τρύπα» του δημοσιονομικού κενού και να διασφαλιστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016 – 2018.

 
Το Eurogroup κάλεσε τις ελληνικές αρχές να συνεργαστούν εποικοδομητικά με τα θεσμικά όργανα έτσι ώστε να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση που θα ανοίξει το δρόμο για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τα πιθανά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και για ένα πρόγραμμα με το ΔΝΤ.
 
 
«Τα ελληνικά χρέη πρέπει να αναδιοργανωθούν και να αναδιαρθρωθούν, ώστε να είναι βιώσιμα και να μην επιβαρύνουν την οικονομία» είπε, χαρακτηρίζοντας το Ασφαλιστικό «κεντρικό σημείο των μεταρρυθμίσεων».
 
«Σίγουρα το ΔΝΤ βάζει τη βιωσιμότητα του χρέους ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα. Εν κατακλείδι, θα είναι απόφαση που θα πρέπει να πάρει το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, αλλά θα πρέπει να δουν τι είδους μέτρα συζητιούνται. Είναι έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν την ανάλυσή μας όσον αφορά το κόστος για την εξυπηρέτηση του χρέους. Βεβαίως, το συμπέρασμα είναι πως το χρέος ως προς το ΑΕΠ είναι πολύ υψηλό, αλλά όταν κάποιος κοιτάξει το κόστος για την εξυπηρέτηση του χρέους, την περίοδο χάριτος, τα πολύ χαμηλά επιτόκια, τότε το κόστος για την εξυπηρέτηση του χρέους είναι πολύ πιο διαχειρίσιμο. Είναι βασικά χαμηλότερο από το κόστος της Ιταλίας και της Πορτογαλίας, ένα επιχείρημα που έχει δεχθεί το ΔΝΤ στη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους», επισήμανε ο Βλάντις Ντομπρόβσκις.
 
Συζήτηση για το ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, αναμένεται να έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την Κριστίν Λαγκάρντ στο Νταβός, οπού θα έχει συναντήσεις μεταξύ άλλων με τον διοικητή της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου.