Αναλυτικά, αυστηρό είναι το μήνυμα του Eurogroup με τους υπουργούς να τονίζουν ότι «είναι η ώρα να υπάρξει πρόοδος στο πρόγραμμα».
 
Για την εξέλιξη είχαν προϊδεάσει με δηλώσεις νωρίτερα, ζητώντας επιτάχυνση της εξειδίκευσης των μεταρρυθμίσεων και έναρξη των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς.

Επί της ουσίας, στη σημερινή «εξπρές» συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών επιβεβαιώθηκε ότι τον λόγο έχουν πλέον τα τεχνικά κλιμάκια των δύο πλευρών, οι εργασίες των οποίων θα ξεκινήσουν μεθαύριο Τετάρτη στις Βρυξέλλες και θα εξειδικεύσουν τις ελληνικές προτάσεις, με στόχο Αθήνα και «θεσμοί» να δώσουν το τελικό Ο.Κ. και να αρχίσει η εκταμίευση των υπολειπόμενων δόσεων.

Όσον αφορά τα στενά χρονικά περιθώρια, αν η ΕΚΤ δώσει το Ο.Κ. για την αγορά εντόκων, η θηλιά γύρω από τον λαιμό της ελληνικής κυβέρνησης χαλαρώνει, αν όχι θα πρέπει εντός το πολύ της επόμενης εβδομάδας οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε μια πρώτη συμφωνία.     

Θετικά αποτιμάται πάντως η πρόταση της Αθήνας για εμπλουτισμό της λίστας Βαρουφάκη με τρεις νέες μεταρρυθμίσεις, που θα κατατεθούν στα τεχνικά κλιμάκια και έχουν ως στόχο την είσπραξη φόρων και τη φοροδιαφυγή.

Οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει η κυβέρνηση αφορούν τον προϋπολογισμό του 2015 και είναι «κινήσεις που θα αποφέρουν έσοδα μέσα στον χρόνο χωρίς επιβάρυνση για την κοινωνία».
 
Ωστόσο κυβερνητικοί αξιωματούχοι διαμήνυαν νωρίτερα τη Δευτέρα, ότι το Eurogroup πρέπει να παραμείνει πολιτικό σώμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε ανέφερε στη συνεδρίαση ότι θεωρεί την κατάθεση του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση ως μονομερή ενέργεια. Ο Γ. Βαρουφάκης απάντησε στον Σόιμπλε ότι το νομοσχέδιο αυτό θα αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα που δημιούργησε η τρόικα τα τελευταία πέντε χρόνια και πρόσθεσε επίσης ότι δεν έχει κανένα δημοσιονομικό κόστος. Τέλος, τόνισε ότι ήταν υποχρέωση της κυβέρνησης να το καταθέσει.
 

Βαρουφάκης: Ευπρόσδεκτα τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα

«Συμφωνήθηκε ότι δεν υπάρχει περαιτέρω χρόνος για χάσιμο. Οι συζητήσεις πρέπει ν΄αρχίσουν και θ΄αρχίσουν την Τετάρτη, με στόχο την ταχεία και επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης» δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκη, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την ώρα, συμπληρώνοντας ότι «όπου κρίνεται αναγκαίο, τεχνικά κλιμάκια των θεσμών θα είναι ευπρόσδεκτα στην Αθήνα».
 
«Υπογραμμίσαμε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των ελληνικών Αρχών και των θεσμών και παράλληλα να μη λαμβάνονται μονομερείς δράσεις από την Ελλάδα» σημείωσε ο Έλληνας υπουργός.
 

Οι τρεις μεταρρυθμίσεις
 

Αναλυτικά, τρεις μεταρρυθμίσεις που θα κατατεθούν στα τεχνικά κλιμάκια και δεν περιλαμβάνονται στην πρώτη λίστα αφορούν:
 
Μελέτη για την υποβολή δηλώσεων εισοδήματος παρελθόντων ετών. 
 
Κατάθεση τροπολογίας προκειμένου να ελεγχθούν οι «τριγωνικές συναλλαγές» που έχουν ως στόχο τη φοροαποφυγή.
 
Επιπλέον κίνητρα ώστε οι πολίτες να διεκδικούν τις αποδείξεις στις συναλλαγές τους με τη θέσπιση αυτόματης διαδικασίας προκειμένου οι αποδείξεις λιανικής πώλησης να μπαίνουν σε «λοταρία».
 

Δεσμεύσεις και αξιοπρέπεια

 
Οι κυβερνητικοί παράγοντες υπογραμμίζουν παράλληλα ότι η ελληνική πλευρά υλοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις δεσμεύσεις της απέναντι στους εταίρους σεβόμενη ταυτόχρονα την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού και την ετυμηγορία της 25ης Ιανουαρίου.
 

Δηλώσεις Μοσκοβισί με νόημα

Την ανάγκη να αρχίσουν οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο επί των προτεινόμενων μέτρων των ελληνικών Αρχών, υπογράμμισε ο επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup. Σύμφωνα με τον κοινοτικό επίτροπο, είναι σημαντικό σήμερα ο Γ. Βαρουφάκης «να διευκρινίσει προς ποια κατεύθυνση θα εργασθεί και πώς θα προχωρήσει με ακρίβεια στα επόμενα βήματα».
 
Ο Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι «πρόσφατα, την περασμένη βδομάδα υπήρξε ένας κατάλογος αρκετά λεπτομερής που τρόπον τινά έχει επικυρωθεί από τους θεσμούς και έχει γίνει αποδεκτός από το Eurogroup σε τηλεφωνική επικοινωνία». Τώρα θα πρέπει να μπούμε σε περισσότερες λεπτομέρειες, επέμεινε.
 
Στη δε συνέχεια σημείωσε ότι είναι τα τεχνικά κλιμάκια που θα αξιολογήσουν και θα συγκεκριμενοποιήσουν τον τρόπο εφαρμογής των προτάσεων και υπογράμμισε ότι οι τεχνικές αξιολογήσεις θα πρέπει να γίνουν σε πλαίσιο αμοιβαίας εμπιστοσύνης, αλλά η εμπιστοσύνη χτίζεται με συγκεκριμένες δράσεις.
 
Αυτό που προέχει τώρα, είπε, είναι να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν εξαγγελθεί, με νομοθετικές προτάσεις που θα πρέπει να εγκριθούν από την κυβέρνηση και την ελληνική Βουλή. Στο σημερινό Eurogroup θα γίνει μια πολιτική συζήτηση και θα δοθούν οι πολιτικές κατευθύνσεις, σε μια διαδικασία κατά την οποία παράγουμε από κοινού τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, κατέληξε ο Π. Μοσκοβισί.