X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Εκταμίευση μόνο με μεταρρυθμίσεις

Χωρίς κάποια κοινή δήλωση -γεγονός που υποδεικνύει ότι δεν υπήρξε προχώρημα σε γενικό επίπεδο- αλλά με πρόοδο στον διαχειριστικό τομέα, ολοκληρώθηκε η συζήτηση για την Ελλάδα. Βαρουφάκης: Στόχος η ταχεία και επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ντάισελμπλουμ: Δεν θα υπάρξει πρόωρη εκταμίευση εαν δεν υπάρξει εφαρμογή
The Council of the European Union / SOOC
|

Αναλυτικά, αυστηρό είναι το μήνυμα του Eurogroup με τους υπουργούς να τονίζουν ότι «είναι η ώρα να υπάρξει πρόοδος στο πρόγραμμα».
 
Για την εξέλιξη είχαν προϊδεάσει με δηλώσεις νωρίτερα, ζητώντας επιτάχυνση της εξειδίκευσης των μεταρρυθμίσεων και έναρξη των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς.

Επί της ουσίας, στη σημερινή «εξπρές» συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών επιβεβαιώθηκε ότι τον λόγο έχουν πλέον τα τεχνικά κλιμάκια των δύο πλευρών, οι εργασίες των οποίων θα ξεκινήσουν μεθαύριο Τετάρτη στις Βρυξέλλες και θα εξειδικεύσουν τις ελληνικές προτάσεις, με στόχο Αθήνα και «θεσμοί» να δώσουν το τελικό Ο.Κ. και να αρχίσει η εκταμίευση των υπολειπόμενων δόσεων.

Όσον αφορά τα στενά χρονικά περιθώρια, αν η ΕΚΤ δώσει το Ο.Κ. για την αγορά εντόκων, η θηλιά γύρω από τον λαιμό της ελληνικής κυβέρνησης χαλαρώνει, αν όχι θα πρέπει εντός το πολύ της επόμενης εβδομάδας οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε μια πρώτη συμφωνία.     

Θετικά αποτιμάται πάντως η πρόταση της Αθήνας για εμπλουτισμό της λίστας Βαρουφάκη με τρεις νέες μεταρρυθμίσεις, που θα κατατεθούν στα τεχνικά κλιμάκια και έχουν ως στόχο την είσπραξη φόρων και τη φοροδιαφυγή.

Οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει η κυβέρνηση αφορούν τον προϋπολογισμό του 2015 και είναι «κινήσεις που θα αποφέρουν έσοδα μέσα στον χρόνο χωρίς επιβάρυνση για την κοινωνία».
 
Ωστόσο κυβερνητικοί αξιωματούχοι διαμήνυαν νωρίτερα τη Δευτέρα, ότι το Eurogroup πρέπει να παραμείνει πολιτικό σώμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε ανέφερε στη συνεδρίαση ότι θεωρεί την κατάθεση του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση ως μονομερή ενέργεια. Ο Γ. Βαρουφάκης απάντησε στον Σόιμπλε ότι το νομοσχέδιο αυτό θα αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα που δημιούργησε η τρόικα τα τελευταία πέντε χρόνια και πρόσθεσε επίσης ότι δεν έχει κανένα δημοσιονομικό κόστος. Τέλος, τόνισε ότι ήταν υποχρέωση της κυβέρνησης να το καταθέσει.
 

Βαρουφάκης: Ευπρόσδεκτα τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα

«Συμφωνήθηκε ότι δεν υπάρχει περαιτέρω χρόνος για χάσιμο. Οι συζητήσεις πρέπει ν΄αρχίσουν και θ΄αρχίσουν την Τετάρτη, με στόχο την ταχεία και επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης» δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκη, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την ώρα, συμπληρώνοντας ότι «όπου κρίνεται αναγκαίο, τεχνικά κλιμάκια των θεσμών θα είναι ευπρόσδεκτα στην Αθήνα».
 
«Υπογραμμίσαμε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των ελληνικών Αρχών και των θεσμών και παράλληλα να μη λαμβάνονται μονομερείς δράσεις από την Ελλάδα» σημείωσε ο Έλληνας υπουργός.
 

Οι τρεις μεταρρυθμίσεις
 

Αναλυτικά, τρεις μεταρρυθμίσεις που θα κατατεθούν στα τεχνικά κλιμάκια και δεν περιλαμβάνονται στην πρώτη λίστα αφορούν:
 
Μελέτη για την υποβολή δηλώσεων εισοδήματος παρελθόντων ετών. 
 
Κατάθεση τροπολογίας προκειμένου να ελεγχθούν οι «τριγωνικές συναλλαγές» που έχουν ως στόχο τη φοροαποφυγή.
 
Επιπλέον κίνητρα ώστε οι πολίτες να διεκδικούν τις αποδείξεις στις συναλλαγές τους με τη θέσπιση αυτόματης διαδικασίας προκειμένου οι αποδείξεις λιανικής πώλησης να μπαίνουν σε «λοταρία».
 

Δεσμεύσεις και αξιοπρέπεια

 
Οι κυβερνητικοί παράγοντες υπογραμμίζουν παράλληλα ότι η ελληνική πλευρά υλοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις δεσμεύσεις της απέναντι στους εταίρους σεβόμενη ταυτόχρονα την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού και την ετυμηγορία της 25ης Ιανουαρίου.
 

Δηλώσεις Μοσκοβισί με νόημα

Την ανάγκη να αρχίσουν οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο επί των προτεινόμενων μέτρων των ελληνικών Αρχών, υπογράμμισε ο επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup. Σύμφωνα με τον κοινοτικό επίτροπο, είναι σημαντικό σήμερα ο Γ. Βαρουφάκης «να διευκρινίσει προς ποια κατεύθυνση θα εργασθεί και πώς θα προχωρήσει με ακρίβεια στα επόμενα βήματα».
 
Ο Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι «πρόσφατα, την περασμένη βδομάδα υπήρξε ένας κατάλογος αρκετά λεπτομερής που τρόπον τινά έχει επικυρωθεί από τους θεσμούς και έχει γίνει αποδεκτός από το Eurogroup σε τηλεφωνική επικοινωνία». Τώρα θα πρέπει να μπούμε σε περισσότερες λεπτομέρειες, επέμεινε.
 
Στη δε συνέχεια σημείωσε ότι είναι τα τεχνικά κλιμάκια που θα αξιολογήσουν και θα συγκεκριμενοποιήσουν τον τρόπο εφαρμογής των προτάσεων και υπογράμμισε ότι οι τεχνικές αξιολογήσεις θα πρέπει να γίνουν σε πλαίσιο αμοιβαίας εμπιστοσύνης, αλλά η εμπιστοσύνη χτίζεται με συγκεκριμένες δράσεις.
 
Αυτό που προέχει τώρα, είπε, είναι να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν εξαγγελθεί, με νομοθετικές προτάσεις που θα πρέπει να εγκριθούν από την κυβέρνηση και την ελληνική Βουλή. Στο σημερινό Eurogroup θα γίνει μια πολιτική συζήτηση και θα δοθούν οι πολιτικές κατευθύνσεις, σε μια διαδικασία κατά την οποία παράγουμε από κοινού τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, κατέληξε ο Π. Μοσκοβισί.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις