Στην τρίωρη συνάντηση των τριών κομμάτων, δεν παρέστησαν οι αρχηγοί του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE), Πέδρο Σάντσεθ και Ciudadanos, Άλμπερτ Ριβέρα. «Νομίζω πως μπορούμε να συμπεράνουμε ότι οι διαφορές μεταξύ του Ciudadanos και του Podemos είναι τόσο μεγάλες που δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία» είπε μετά τη συνάντηση ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Ciudadanos, Μανουέλ Βιγέγκας.
Σε πιο επιθετική γραμμή, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, κατηγόρησε το κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς πως «τορπίλισε» τις τριμερείς διαπραγματεύσεις, καθώς ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ανέφερε πως θα απευθυνθεί στη βάση του κόμματός του για να αποφασίσει για τα επόμενα βήματα.
«Σήμερα ο Ιγκλέσιας και το Podemos έκλεισαν την πόρτα στην αλλαγή που ανέμεναν εκατομμύρια Ισπανοί», είπε ο εκπρόσωπος του PSOE Αντόνιο Ερνάντο, αν και «θα συνεχίσουν την προσπάθεια για σχηματισμό κυβέρνησης».
Το Podemos, από πλευράς του – το οποίο φαίνεται να έχει διαρροές προς την Ενωμένη Αριστερά (Ιzquierda Unida), λόγω του φλερτ με τους Σοσιαλιστές – το ερώτημα που πρόκειται να θέσει στους ψηφοφόρους είναι αν θέλουν να στηριχθεί μια κυβέρνηση των Σοσιαλιστών και των κεντρώων ή μια 'κυβέρνηση αλλαγής' στην οποία θα συμμετέχει η αριστερά και το PSOE. Το «εσωτερικό δημοψήφισμα» αναμένεται να διεξαχθεί στις 14 – 16 Απριλίου.
Pablo Iglesias en Rueda de Prensa
“Celebraremos una consulta a las bases entre los días 14 y 16 y les preguntaremos si quieren un Gobierno basado en el acuerdo Rivera-Sánchez. Las bases establecerán el mandato que estaremos obligados a seguir” Pablo Iglesias en rueda de prensa en el Congreso de los Diputados.
Posted by Podemos on Friday, April 8, 2016
Ο Ιγκλέσιας άφησε να εννοηθεί ότι στην περίπτωση που επιλέξουν την πρώτη επιλογή, την οποία ο ίδιος απορρίπτει, θα αναλάβει τις ευθύνες του, χωρίς ωστόσο να μιλήσει για παραίτηση.
«Βγήκαμε πολύ απογοητευμένοι από τη συνάντηση αυτή», είπε ο Ιγκλέσιας, προσθέτοντας ότι οι συνομιλητές του απάντησαν “όχι” σε όλες τις προτάσεις που έκανε, ενώ απέρριψαν επίσης την είσοδο του Podemos στην κυβέρνηση.
Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών, δίνουν πολύ συγκεχυμένη εικόνα ως προς το τι θα επιλέξουν οι ισπανοί ψηφοφόροι, οι οποίοι στις προηγούμενες εκλογές έδειξαν πως επιθυμούν «κατά γενική ομολογία» τον τερματισμό του δικομματισμού.