Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο του 2012 σε αναφορά της επιτροπής πληροφοριών στη Βουλή των Αντιπροσώπων υποστηριζόταν ότι οι αμερικανικές εταιρείες θα έπρεπε να αποφύγουν τη συνεργασία με τη Huawei και την επίσης κινεζική ΖΤΕ, καθώς συνιστούσαν κινδύνους εθνικής ασφαλείας.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, στο πλαίσιο επιχείρησης υπό τον κωδικό Shotgiant, η NSA απέκτησε πρόσβαση στους servers της εταιρείας στο Σενζέν, αποκτώντας πρόσβαση σε πληροφορίες και παρακολουθώντας επικοινωνίες μεταξύ στελεχών.

Μεταξύ των email που η υπηρεσία ήταν σε θέση να διαβάσει ήταν και του προέδρου της, Ρεν Ζενγκφέι.


Σε δήλωσή της στους Times, εκπρόσωπος της NSA δήλωσε ότι οι πληροφορίες που συλλέγονται με αυτόν τον τρόπο δεν διατίθενται σε αμερικανικές εταιρείες για να βοηθηθούν στο να είναι πιο ανταγωνιστικές. «Πολλές χώρες δεν μπορούν να πουν το ίδιο» τόνισε.
 
 

Πρόθεση συνεργασίας με κυβερνήσεις


Ο Ουίλιαμ Πλάμερ, αντιπρόεδρος εξωτερικών θεμάτων της Huawei, εξέφρασε σε email του στο Associated Press την πρόθεση της εταιρείας να συνεργαστεί με κυβερνήσεις, πελάτες και διάφορους φορείς πάνω σε θέματα ασφάλειας δικτύων και πληροφοριών.

Σύμφωνα με τους Times, ο ίδιος επεσήμανε ότι η ειρωνεία της υπόθεσης είναι ότι «αυτό που κάνουν σε εμάς είναι ακριβώς αυτό το οποίο πάντα κατηγορούσαν τους Κινέζους ότι κάνουν μέσω ημών».

Ωστόσο, ο Τζέιμς Α. Λιούις, ειδικός κυβερνοασφαλείας του Centre for Strategic and International Studies, δήλωσε στην αμερικανική εφημερίδα ότι στον τομέα της κυβερνοκατασκοπείας κάνει περισσότερα από ό,τι όλες οι υπόλοιπες χώρες μαζί.