600 ψυχές ζητούν δικαίωση
Πέρασαν ακριβώς τρεις μήνες από την τραγωδία στην Πύλο και οι επιζώντες δεν έχουν κληθεί καν να καταθέσουν. Πάνω από 600 άνθρωποι χάθηκαν στη μεγαλύτερη ναυτική τραγωδία στην Ελλάδα και με συγκεκριμένες καταγγελίες για τη στάση του Λιμενικού. Μόνο που ήταν μετανάστες. Όπως μετανάστες ήταν και οι 18 στη Δαδιά. Όπως μετανάστης νόμιζε και ο ύπαρχος ότι ήταν ο Αντώνης που πέταξε στη θάλασσα. Η μήνυση υποβλήθηκε. Η Δικαιοσύνη θα τολμήσει;
Από την άλλη, η αλληλεγγύη σώζει τον λαό. Όπως οι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ που αγωνίζονται για το νερό. Η κατάσταση μετά τις πλημμύρες δείχνει ότι ο πόλεμος για το νερό θα είναι από τους σοβαρότερους αγώνες του μέλλοντός μας.
—
«ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΡΥΒΕΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΗΣ ΠΥΛΟΥ»
Η δικηγόρος Γιάννα Κούρτοβικ, μέλος του Δικτύου για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών, μιλά για τη μήνυση που κατατέθηκε κατά των αρμόδιων ελληνικών αρχών, για λάθη και παραλήψεις για το ναυάγιο στην Πύλο με περισσότερους από 600 νεκρούς μετανάστες.
Η Γιάννα Κούρτοβικ επισημαίνει ότι οι αρχές, όχι μόνο δεν έκαναν τις αναγκαίες ενέργειες για τη διάσωση των μεταναστών, αλλά προέβησαν και σε ενέργειες οι οποίες τελικά οδήγησαν στη βύθιση. Η ίδια αναφέρεται στα γεγονότα εκείνης της μέρας, στις επίσημες καταγραφές για την πορεία του πλοίου αλλά και στη θανατηφόρα πρακτική που χρησιμοποιεί το Λιμενικό να ρυμουλκεί πλοιάρια με σχοινιά εκτός ελληνικών υδάτων.
—
«ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΕΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ»
Στην αποστολή εμφιαλωμένων νερών προς τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας, αναφέρεται ο Γιώργος Αρχοντόπουλος, πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων της Εταιρίας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, μιλώντας παράλληλα για τις τιμές των νερών και το πλαφόν που έβαλε η κυβέρνηση το οποίο είναι μεγαλύτερο από τις κανονικές τιμές και ουσιαστικά επιτρέπει την κερδοσκοπία.
Ο ίδιος μιλάει για τη δικαίωση του αγώνα για να βγει από το Υπερταμείο η ΕΥΑΘ, ενώ στρέφει τα βέλη του και κατά των μεγάλων επώνυμων ιδιωτικών εταιριών, που ενώ βγάζουν τεράστια κέρδη, δεν προσφέρουν στις τοπικές κοινωνίες.
Τέλος επισημαίνει ότι ο «πόλεμος» για το δημόσιο αγαθό του νερού έχει ήδη ξεκινήσει και στόχος του κράτους είναι να κλείσει σταδιακά τις δημοτικές επιχειρήσεις.