Τα tips θα σώσουν τη χώρα

Μα φυσικά στα tips είναι το πρόβλημα της χώρας. Όπως παλιότερα ήταν στον κουλουρά που δεν έκοβε απόδειξη. Από εκεί περιμένεις την ανάκαμψη. Και κυρίως από εκεί περιμένεις να επέλθει η κοινωνική δικαιοσύνη. Γιατί στην τελική, όλων μας το πρόβλημα αυτό ήταν. Το γεγονός ότι ο σερβιτόρος παίρνει φιλοδώρημα ενώ εσύ όχι, τον καθιστά αντίπαλό σου και είναι λογικό να θέλεις και εσύ με λύσσα να φορολογηθεί για να γίνετε το ίδιο. Το είπε εξάλλου και ο ίδιος ο Μητσοτάκης, «δεν μπορεί να υπάρχουν εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων». Και φυσικά εννοεί ότι ο σερβιτόρος και η λαντζέρισσα είναι στην πρώτη ταχύτητα. Γενικά με το φιλοδώρημα ως λαός έχουμε εθιστεί. Με φιλοδωρήματα ζεις εξάλλου, άλλοτε τα λένε αυξήσεις – ψίχουλα και άλλοτε… market pass. Πάντως όλα κι όλα… Μπορεί να περνούν μια χαρά αφορολόγητοι οι εφοπλιστές, οι καναλάρχες και άλλοι συμπαθείς κλάδοι αλλά ο μπάρμαν και η κομμώτρια δεν πρόκειται να μας ξεφύγουν. Δεν παίζουμε με αυτά. 

Στις Πίσω Σελίδες μιλούν:

—–

Γιώργος Χότζογλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επισιτισμού και Τουρισμού: «ΛΕΝΕ ΨΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ 400 ΕΚΑΤ. ΑΠΟ TIPS»

Ο Γιώργος Χότζογλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επισιτισμού και Τουρισμού, μιλά για την φορολόγηση του φιλοδωρήματος μέσω POS που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και τις ρυθμίσεις που προβλέπονται.

Ο ίδιος κάνει λόγο για αναλγησία της κυβέρνησης, με ένα μέτρο που επιδεινώνει ακόμα περισσότερο τα οικονομικά των εργαζομένων και στους δύο κλάδους, σημειώνοντας ότι ειδικά οι εποχικοί αντιμετωπίζουν πρόβλημα τους χειμερινούς μήνες.

Όπως επισημαίνει, η μεγαλύτερη μερίδα των εργοδοτών αποδίδουν κανονικά τα φιλοδωρήματα μέσω POS στους εργαζόμενους, ωστόσο όπως τονίζει ότι οι κακόβουλοι εργοδότες μπορούν να εκμεταλλευτούν αυτό το μέτρο, εξισορροπώντας μια μείωση μισθού με το φιλοδώρημα.

Παράλληλα μιλά και για άλλους παράγοντες που πρέπει να ρυθμιστούν όπως οι έλεγχοι και το πως θα λειτουργεί η φορολόγηση, υποστηρίζοντας ότι το όλο μέτρο ξεκινά από λάθος βάση, γιατί το κράτος θεωρεί το φιλοδώρημα ως τακτική αποδοχή, κάτι που όπως λέει δεν ισχύει καθώς από βδομάδα σε βδομάδα ή από μήνα σε μήνα, αυτό αλλάζει.

Τέλος αμφισβητεί τα δεδομένα που έδωσε η κυβέρνηση ότι τα φιλοδωρήματα στην χώρα φτάνουν ετησίως τα 400 εκ. ευρώ, τονίζοντας ότι προσπαθεί να καλλιεργήσει κλίμα και να στιγματήσει μια εργασιακή ομάδα και δεν γίνεται να εξισορροπεί τα φιλοδωρήματα που δίνονται σε περιοχές όπως η Μύκονος ή η Σαντορίνη, με άλλες περιοχές.

www.pisoselides.gr