Περισσότερη φυλακή για όλους
Οι αλλαγές στους ποινικούς κώδικες αποτελούν ακόμα ένα νομοθέτημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη που ακουμπάει σε ακροδεξιά ακροατήρια πουλώντας «τάξη και ασφάλεια». Ωστόσο κάτω από τις λέξεις κρύβεται μια νοσηρή πεποίθηση ότι όσο πιο εύκολα στείλεις τους δράστες κάθε παρανομίας στη φυλακή τόσο λιγότερο θα έχεις να ασχοληθείς με την εγκληματικότητα. Για άλλη μια φορά όμως επιβεβαιώνεται πως η δικαιοσύνη θα συνεχίσει να δαγκώνει τους ξυπόλητους.
Στις Πίσω Σελίδες μιλούν:
—–
Βενετία Γίγη, μέλος του Συντονιστικού για τη Δημόσια Υγεία στο Ρέθυμνο: «ΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ ΠΑΛΕΥΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ»
Η Βενετία Γίγη, μέλος του Συντονιστικού για τη Δημόσια Υγεία στο Ρέθυμνο, μιλά για την σημερινή πανυγειονομική κινητοποίηση για την τραγική κατάσταση του νοσοκομείου που εδώ και χρόνια απαξιώνεται και συρρικνώνεται.
Η ίδια αναφέρει ότι ολόκληρη η τοπική κοινωνία στέκεται στο πλευρό των υγειονομικών και διεκδικεί δωρεάν, δημόσια υγεία αλλά και αξιοπρεπείς παροχές, καθώς όπως σημειώνει, όλες οι κλινικές και οι υπηρεσίες του νοσοκομείου αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, ειδικά με την υποστελέχωση.
Επίσης σχολιάζει ότι δεν γίνεται οι Ρεθυμνιώτες να αναγκάζονται να πηγαίνουν σε νοσοκομεία του Ηρακλείου ή των Χανίων καθώς και εκεί υπάρχουν προβλήματα, ενώ τονίζει ότι οι υγειονομικοί προσπαθούν με κάθε μέσο να κρατήσουν όρθιο το νοσοκομείο, με υπερεργασία και κακές συνθήκες εργασίας.
Γιάννης Ιωαννίδης, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου: «Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΙΝΩΝ ΦΕΡΝΕΙ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ»
O Γιάννης Ιωαννίδης, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, μιλά για τον νέο ποινικό κώδικα που προωθείται από την κυβέρνηση, τονίζοντας ότι αν περάσει τελικά το νομοσχέδιο, μεσοπρόθεσμα θα δημιουργηθούν αδιέξοδα και έκρηξη του πληθυσμού των φυλακών που ήδη είναι πλήρεις.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα υπάρξει η «καινοτομία» να μπαίνει φυλακή ο μέσος πολίτης για μικρής ή μεσαίας βαρύτητας αδίκημα, τονίζοντας ότι το «μοντέλο» αντιμετώπισης της εγκληματικότητας με την αυστηροποίηση των ποινών παγκοσμίως, έχει πια ξεπεραστεί καθώς δεν λειτούργησε.
Όπως υπογραμμίζει, χρειάζονται αναλογικές, αλλά και εναλλακτικές, ποινές ανάλογα το αδίκημα αλλά κυρίως χρειάζεται πρόληψη και μετασωφρονιστική μέριμνα ενώ τέλος αναφέρεται σε παραδείγματα πιθανών περιπτώσεων όπου οι επικείμενες αλλαγές θα επηρεάσουν σημαντικά τις δικαστικές αποφάσεις.
www.pisoselides.gr