Βγήκαν οι κουκούλες κι έπεσε σκοτάδι
Κοίτα, εμείς ανήκουμε στη Δύση αλλά μόνο όταν μας βολεύει. Αν δεν μας εξυπηρετεί ο θεσμός των προστατευόμενων μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, που ισχύει σε ΗΠΑ και ΕΕ, τότε με μια διάταξη 57 λέξεων τον καταργούμε. Επειδή μπορούμε.
Και τώρα δηλώνει δικαιωμένος ο Αδωνις, δικαιωμένος και ο Σαμαράς, δικαιωμένος ακόμα και ο Λοβέρδος για το σκάνδαλο Novartis. Σου κουνάνε και το δάχτυλο και σου μιλούν για Δικαιοσύνη και Δημοκρατία. «Αδιευκρίνιστες» έννοιες και οι δύο, για μια χώρα που μοιάζει όλο και περισσότερο με μπανανία. Και αν δεν πήρες το μήνυμα να σου το πούμε ξεκάθαρα. Κάτσε καλά, φάε το λιγοστό φαί σου και μη μιλάς γιατί θα μπλέξεις…
Από την άλλη στους BRICS+, ίσως να φτιάχνεται ένα αντίπαλο δέος, σε αυτό τον παρασιστικό καπιταλισμό που τόσο πολύ καθορίζει τη ζωή σου. Ισως.
Στις Πίσω Σελίδες μιλούν:
—–
Γιώργος Τσιάρας, δημοσιογράφος στην «ΕΦ.ΣΥΝ.»: «ΟΙ BRICS+ ΤΡΟΜΑΖΟΥΝ ΗΔΗ ΤΗΝ ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ»
Ο Γιώργος Τσιάρας, δημοσιογράφος στην «ΕΦ.ΣΥΝ.», μιλά για την σύνοδο των BRICS όπου βρέθηκε πλήθος ηγετών κρατών (συμμετείχαν ηγέτες ή εκπρόσωποι από 36 χώρες), τα «παζάρια» που έγιναν, τις διμερείς συμφωνίες και την προοπτική να μεγαλώσει αυτή η συμμαχία με άλλα κράτη που επιθυμούν την είσοδό τους.
Ο ίδιος τονίζει ότι πρόκειται για μία συμμαχία κρατών που μεταξύ τους έχουν μεγάλες διαφορές, ωστόσο όπως λέει η «κοινή ουσία» που τους συνδέει είναι η αντίθεση στον σύγχρονο αμερικανικό αποικιοκρατισμό και η εκμετάλλευση όλου του πλανήτη από τις ΗΠΑ.
Όπως αναφέρει, είναι τόσο ζοφερό το τοπίο της ηγεμονίας των ΗΠΑ, που είναι αναπόφευκτη η δημιουργία ενός αντίπαλου δέους και υποστηρίζει ότι ένα μήνυμα της συνόδου, ήταν ότι η Ρωσία όχι μόνο δεν είναι απομονωμένη αλλά βρίσκεται στο επίκεντρο μιας συμμαχίας, τόσο οικονομικής, όσο και γεωπολιτικής, ενώ αναφέρει ορισμένες σημαντικές συμφωνίες όπως για παράδειγμα τη συμφωνία για τα σύνορα μεταξύ Κίνας και Ινδίας που αποτελούσε πεδίο στρατιωτικής αντιπαράθεσης εδώ και χρόνια.
Τέλος επισημαίνει ότι παρά τους αστερίσκους, η ύπαρξη μιας συμμαχίας ως αντίπαλο δέος στις ΗΠΑ, είναι κάτι θετικό, αναφέρεται σε ορισμένες εισηγήσεις όπως ένα νέο «αμερόληπτο» σύστημα διακανονισμών που θα βασίζεται σε ένα δίκτυο εμπορικών τραπεζών συνδεδεμένων μεταξύ τους μέσω των κεντρικών τραπεζών των BRICS αλλά και η πρόταση της Ρωσίας για δημιουργία ενός χρηματιστηρίου εμπορίας σιτηρών ενώ κλείνοντας μιλά για την στάση της Δύσης και των ΜΜΕ, που από την πρώτη αμηχανία πέρασαν στην υποβάθμιση της συνόδου, τονίζοντας ότι η Δύση εμφανίζεται τρομαγμένη.