Εις το επανακούειν…
Στοπ εδώ για φέτος. Διάλειμμα για καλοκαίρι. Πολλά είπαμε, για πολλά συζητήσαμε, συγκινηθήκαμε, θυμώσαμε, προβληματιστήκαμε. Οι Πίσω Σελίδες κάνουν διακοπές δύο μηνών, που αρχίσουν να μοιάζουν στο εύρος τους με τις… σχολικές. Είναι όμως αναγκαίες. Για ανασύνταξη δυνάμεων, για να χωνευτούν οι ήττες, για να μεστώσουν μέσα μας οι λίγες, ελάχιστες νίκες. Για να διατηρήσουμε την ικανότητα να παλεύουμε ώστε να κρατήσουμε τα λογικά μας μέσα στο κεφάλι μας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη συμπαράσταση, την κατανόηση, την ανοχή κάποιες φορές. Καλή ξεκούραση. Ραντεβού τον Σεπτέμβρη.
Στις Πίσω Σελίδες μιλούν:
—–
Αργύρης Μελέτης, μέλος της οργανωτικής επιτροπής του Φεστιβάλ Παλαιστινιακού Κινηματογράφου στον Άγιο Νικόλαο: «ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ»
Ο Αργύρης Μελέτης, μέλος της οργανωτικής επιτροπής του Αντιρατσιστικού φεστιβάλ Αγίου Νικολάου Λασιθίου, μιλά για το Φεστιβάλ Παλαιστινιακού Κινηματογράφου που διοργανώνεται από τις 5-7 Ιουλίου σε τρεις διαφορετικές τοποθεσίες του Δήμου Αγίου Νικολάου.
Όπως αναφέρει, το Φεστιβάλ αποτελεί μια δεύτερη έκδοση του Φεστιβάλ Παλαιστινιακού Κινηματογράφου (Piff Limassol) που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη προσέλευση, τον περασμένο Φεβρουάριο στη Λεμεσό της Κύπρου.
Στόχος της διοργάνωσης του PIFF είναι, όπως επισημαίνει, να συνεισφέρει στην ανάδειξη της παλαιστινιακής πραγματικότητας στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη και τα κατεχόμενα εδάφη αλλά και στην ανάδειξη της πλούσιας ιστορίας και του πολιτισμού της Παλαιστίνης.
Οι ταινίες, όπως τονίζει, δεν αφορούν μόνο στην πολιτική ιστορία της Παλαιστίνης, αλλά και στα καθημερινά προβλήματα και αγωνίες που αντιμετωπίζουν οι Παλαιστίνιοι όπου κι αν βρίσκονται, υπογραμμίζοντας ότι η ζωή σε αυτήν την περιοχή δεν είναι φυσιολογική και υπόκειται σε πολλούς περιορισμούς.
Κλείνοντας σημειώνει ότι υπάρχει μια σημαντική μερίδα της κοινωνίας που είναι ευαισθητοποιημένη για το θέμα, ενώ υπογραμμίζει ότι όλο και περισσότερος κόσμος συνειδητοποιεί ότι γίνεται μια γενοκτονία στην Παλαιστίνη και μέσω της τέχνης, μπορεί να κινητοποιηθεί περισσότερο η κοινωνία.
Βαγγέλης Γκιουγκής, πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων 1976-1974: «ΑΣΕΒΕΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΣΥΤΗΤΑ Η… “ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ” ΤΗΣ ΓΥΑΡΟΥ»
Ο Βαγγέλης Γκιουγκής, πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων 1976-1974, μιλά για την διαμαρτυρία στην οποία καλεί ο Σύνδεσμος, με φόντο την «αξιοποίηση» της Γυάρου, κάνοντας λόγο για ασέβεια και θρασύτητα.
Ο ίδιος χαρακτηρίζει την πρόθεση αυτή απαράδεκτη, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει σεβασμός, τόσο στον χώρο, όσο και στα όσα πέρασαν οι φυλακισθέντες εκεί, ενώ σημειώνει ότι είναι διαφορετικό πράγμα μια ενδεχόμενη αναστήλωση των εγκαταστάσεων, από την τουριστική «αξιοποίησή» του από έναν ιδιώτη.
Κλείνοντας τονίζει ότι μόνη επιδίωξη όλης αυτής της πρόθεσης της κυβέρνησης είναι το κέρδος του ιδιώτη και η μεταμόρφωση ενός χώρου μνήμης ενώ καταγγέλλει ότι ο Σύνδεσμος δεν έχει προσκληθεί στην εκδήλωση για το θέμα που γίνεται στο Μέγαρο Μουσικής.