Μήπως είσαι «τρομοκράτης»; 

Πολύ εύκολο είναι να μπεις στη λίστα των τρομοκρατών. Δεν χρειάζεται να είσαι η Χαμάς. Μπορεί να είσαι ο Ρουβίκωνας με τα δολοφονικά πανό και τρικάκια. Μπορεί να είσαι δημοσιογράφος που γράφεις για τις εκδηλώσεις της Μάχης της Κρήτης με τρόπο που δεν αρέσει στη γερμανική πρεσβεία. Μπορεί να είσαι ο Ζακ που σε χτυπάγαμε στο κεφάλι επειδή νομίζαμε ότι θα κλέψεις. Μπορεί να είσαι από αυτούς που πήγαν με άσπρα μπλουζάκια να χαλάσουν τη γιορτή του πρωθυπουργού και να απαιτήσουν δικαιοσύνη.

Ε, θα σε πάρουν σηκωτό. Γιατί έτσι, γιατί μπορούν. Γενικά, εύκολο είναι να βρεθείς στη μαύρη λίστα. Είναι μεγάλη και χωράει πολλούς.

Στις Πίσω Σελίδες μιλούν:

—–

Γιώργος Καλαϊτζίδης, μέλος του Ρουβίκωνα: «Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΕΔΩ»

Ο Γιώργος Καλαϊτζίδης, μέλος του Ρουβίκωνα, μιλά για την δίκη σε βάρος του λόγω μιας ανάρτησής του στο διαδίκτυο και την καταδίκη του σε έξι μήνες με αναστολή για πλημμέλημα, καθώς η κατηγορία για «διέγερση σε τρομοκρατική πράξη βάση», κατέπεσε.

Ο ίδιος τονίζει ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που συνελήφθη για ανάρτηση στο διαδίκτυο, σημειώνοντας ότι είναι μια κατάσταση που κρατά χρόνια και η οποία κλιμακώνεται. 

Παράλληλα αναφέρεται στην κατάσταση στα Εξάρχεια, με τον ΒΟΞ (θέμα για το οποίο ήταν η ανάρτηση για την οποία κατηγορήθηκε) και το μετρό στην πλατεία, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια πολιτική απόφαση, κάνοντας λόγο για εμμονή με την συγκεκριμένη περιοχή.

Μιλώντας για το ΒΟΞ, σημειώνει ότι η ανάρτηση ήταν μια αντίδραση στην αστυνομοκρατία που υπάρχει στην περιοχή, υποστηρίζοντας ότι το κράτος εξισώνει τις πραγματικές τρομοκρατικές ενέργειες, με τις αναρτήσεις πανό ή τα τρικάκια, ενώ η γενική αυστηροποίηση των ποινών, έχει ως στόχο να περιορίσει κάθε αντίδραση προς το σύστημα.

Άννυ Παπαρρούσου, δικηγόρος της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου: «ΠΑΡΑΒΙΑΣΑΝ ΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΟΣΑ ΑΚΟΥΣΤΗΚΑΝ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΖΑΚ»

Η Άννυ Παπαρρούσου, δικηγόρος της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου, μιλά για τις εξελίξεις στην δίκη σε δεύτερο βαθμό, που βαίνει προς το τέλος της, με την εισαγγελική πρόταση που αναμένεται αύριο.

Η ίδια επισημαίνει την κρισιμότητα της εισαγγελικής πρότασης, σημειώνοντας ότι δεν δόθηκε έμφαση στο βιντεοληπτικό υλικό που είχε διατρέξει την πρώτη δίκη, ενώ σημειώνει ότι κατά τη διάρκεια της δίκης, «προσεβλήθη» η κοινή λογική.

Επίσης αναφέρεται στα ζητήματα που τέθηκαν από τους κατηγορουμένους κατά την απολογία τους, χωρίς ποτέ να δώσουν εξηγήσεις για τις πράξεις τους. Επιπλέον μιλά για τις ποινές του πρωτόδικου δικαστηρίου, με τον πρώτο κατηγορούμενο να εκτίει κατ’ οίκον ποινή και τον δεύτερο να αποφυλακίζεται μετά από μόλις δύο μήνες.

Τέλος μιλά για την εμπλοκή των αστυνομικών αναφέροντας πως η οικογένεια έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και αναμένεται η εξέταση της υπόθεσης, τονίζοντας όμως ότι συνήθως αυτές οι αποφάσεις αργούν.

Γιώργος Κώνστας, δημοσιογράφος της εφημερίδας «Χανιώτικα Νέα»: «Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΚΑΛΥΨΥΝ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ;»

O Γιώργος Κώνστας, δημοσιογράφος της εφημερίδας «Χανιώτικα Νέα», μιλά για την απόφαση της γερμανικής πρεσβείας να μην επιτρέψει την είσοδο στο γερμανικό νεκροταφείο στο Μάλεμε στην εφημερίδα, με αφορμή περσινό δημοσίευμα που δεν της ήταν αρεστό.

Η απόφαση της γερμανικής πρεσβείας ήρθε μετά από άρθρο που δημοσιεύτηκε πέρυσι στα «Χανιώτικα Νέα» σχετικά με την κατάθεση στεφάνου από την «Ομοσπονδιακή Ένωση Καταδρομέων – Αλεξιπτωτιστών» και του συνθήματος που έφερε αυτό, το οποίο συνδέεται με τις ναζιστικές παραδόσεις της Βέρμαχτ.

Όπως αναφέρει, στο στεφάνι ήτα γραμμένο το σύνθημα “Treue um Treue” (πίστη για πίστη) που από το 2014 απαγορεύτηκε από τον γερμανικό στρατό καθώς εκτιμάται ότι συνδέεται με τις ναζιστικές παραδόσεις της Βέρμαχτ.

Ο ίδιος τονίζει ότι καλύπτει επί χρόνια τις εκδηλώσεις για τη Μάχη της Κρήτης που εντάσσονται στο πλαίσιο της επίσημης διοργάνωσης της Περιφέρειας Κρήτης και αναρωτιέται πώς είναι να δυνατόν να επιτρέπεται στη γερμανική πρεσβεία να επιβάλλει τέτοιου είδους απαγορεύσεις και αποκλεισμούς. 

www.pisoselides.gr