Στο ζήτημα της ανάμειξης των εμβολίων εστίασε ιδιαίτερα η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής, Μαρία Θεοδωρίδου, κατα την ενημέρωση της Δευτέρας, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «ο κανόνας ισχύει, με όποιο εμβόλιο αρχίζεις, με αυτό συνεχίζεις. Αυτό αποδίδει τα μέγιστα σε ασφάλεια και ανοσογονικότητα». Επεσήμανε επίσης ότι υπάρχουν πολύ λίγα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα της ανάμειξης των εμβολίων και πως βρίσκεται υπό εξέταση. «Υπάρχουν μελέτες σχετικές με την ανάμειξη, αλλά αυτό θα είναι κάτι που θα το συναντήσουμε στο μέλλον, όταν έχει υπάρξει επαρκής εργασία από πλευράς επιστήμης» τόνισε, συμπληρώνοντας πως «Μέχρι τώρα όμως γίνεται σε πολύ περιορισμένες περιπτώσεις (σοβαρή αναφυλακτική αντίδραση, θρομβώσεις κ.λπ). Μέχρι τότε παραμένουμε στον κανόνα: δύο δόσεις με το ίδιο εμβόλιο».

Ερωτηθείσα σχετικά με το αν υπάρχει σχεδιασμός για την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμοιύ και σε άλλους κλάδους πέραν της ΕΜΑΚ, η Πρόεδρος της Επιτροπής απάντησε πως το θέμα παραμένει ανοιχτό, επιβεβαιώνοντας τις υποψίες ότι η διαταγή για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό της ΕΜΑΚ αποτελούσε μεθόδευση για την συστηματική μεθόδευση της επιβολής του υποχρεωτικού εμβολιασμού στο Δημόσιο. «Νομίζω το θέμα της υποχρεωτικότητας είναι ανοιχτό και στις περισσότερες περιπτώσεις η απόφαση του κράτους, της πολιτείας θα είναι καθοριστική» ανέφερε η Μ. Θεοδωρίδου, προσθέτοντας ότι «Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα συζητήσει κυρίως για τον εμβολιασμό των υγειονομικών. Για τα άλλα επαγγέλματα, με βάση το τι λέει το Σύνταγμα και τι επιτάσσει η επιδημία, ποια είναι δηλαδή η ανάγκη του κράτους θα είναι τα ερείσματα για τις αποφάσεις».

Αναφερόμενη στην ανοσοανεπάρκεια των εμβολίων έναντι των μεταλλάξεων που είναι ήδη γνωστές, επικαλούμενη βρετανική μελέτη η Μ.Θεοδωρίδου υποστήριξε ότι το εμβόλιο της Pfizer εξασφαλίζει 86% προστασία έναντι της ινδικής και βρετανικής μετάλλαξης, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για το εμβόλιο της AstraZeneca κυμαίνεται μεταξύ του ποσοστού 60-66%. Μιλώντας σχετικά με τις ακυρώσεις των εμβολίων από άτομα που εμφανίζουν έντονες παρενέργειες μετά την πρώτη δόση, τόνισε ότι πρόκειται για «λάθος κίνηση», καθώς οι παρενέργειες κατά την πρώτη δόση «είναι αναμενόμενες».

Ιδιαίτερα επιφυλακτική εμφανίστηκε και πάλι η Μ. Θεοδωρίδου σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών «Υπάρχουν πολλά πράγματα τα οποία πρέπει να ζυγίσει κανείς για να εμβολιάσει τα παιδιά, δεδομένου ότι εδώ υπάρχει μια ιδιαιτερότητα σε σχέση με άλλα εμβόλια, ότι κυρίως τα παιδιά θα εμβολιαστούν για να προστατεύσουν εμμέσως άλλα άτομα στο περιβάλλον τους». Συμπλήρωσε ότι «υπάρχουν πολλά υπέρ αλλά υπάρχουν πολλά στοιχεία που, επαναλαμβάνω, θα ζυγιστούν πολύ προσεκτικά βάσει της επιδημιολογικής εικόνας που θα έχει η χώρα μας».

Σε ό,τι αφορά στον εμβολιασμό των εγκύων ανέφερε ότι πρέπει να γίνεται κατόπιν συμβουλής του γυναικολόγου υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι «ο εμβολιασμός κατά την κύηση προφυλάσσει την ίδια την έγκυο, αλλά και το νεογνό» ενώ ενημέρωσε ότι «πρόσφατη μελέτη από το Ισραήλ δείχνει ότι η αντισωματική και κυτταρική ανταπόκριση δεν διαφέρει από την ανοσιακή αντίδραση των μη εγκύων».

Αισιοδοξία για το πρόγραμμα εμβολιασμού

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ανακοίνωσε πως την Δευτέρα έγιναν περισσότεροι από 75.000 εμβολιασμοί και πως η ημέρα αναμένεται να κλείσει με σχεδόν 100.000 εμβολιασμούς. Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι «από την ημέρα έναρξης της εμβολιαστικής εκστρατείας 3.250.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση», σημειώνοντας, ωστόσο, πως μόνο 1.800.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό που αντιστοιχεί σε εμβολιαστική κάλυψη 17,2%.

Σχετικά με την εξέλιξη του εμβολιασμού ανά ηλικιακή ομάδα, ο Γενικός Γραμματέας ανακοίνωσε πως από την Παρασκευή 21 Μαΐου, τα άτομα ηλικίας 40-44 ετών μπορούν να κλείνουν ραντεβού για όλα τα εμβόλια, και πως από την Τετάρτη 26 Μαΐου θα ακολουθήσει η ηλικιακή ομάδα 35-39, ενώ στη συνέχεια ανέφερε αναλυτικά τα ποσοστά των εμβολιασμών ανά ηλικιακή ομάδα.

Αναφορικά με την επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία», ο Μ. Θεμιστοκλέους υποστήριξε πως «στα 19 νησιά η συντριπτική πλειοψηφία των ραντεβού είναι κατειλημμένη και ξεπερνάει το 90%» και «το ποσοστό των ολοκληρωμένων εμβολιασμών έχει ανέβει στο 20%». Σημείωσε ότι παραμένει χαμηλή, με ποσοστό κάτω του 35%, η συμμετοχή των νησιωτών στην εμβολιαστική εκστρατεία σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Κάλυμνο, Λήμνο και Σάμο.

Σε ό,τι αφορά στο χρονοδιάγραμμα παραλαβής των εμβολίων στη χώρα, ο Μ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι «ισχύουν όσα έχουμε ήδη αναφέρει στην προηγούμενη ενημέρωση», τονίζοντας ότι «εξακολουθούμε να περιμένουμε την επιβεβαίωση για τις παραδόσεις της Johnson & Johnson για τον μήνα Ιούνιο».