Σύμφωνα με το Κίεβο εντοπίστηκαν τα πτώματα τουλάχιστον 20 ανθρώπων, ντυμένων με πολιτικά, με αρκετά να είχαν δεμένα τα χέρια τους, ενώ οι νεκροί ήταν σκορπισμένοι σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων στον δρόμο. Όλοι οι άνδρες φορούσαν χειμωνιάτικα παλτά ή ζακέτες, παντελόνι τζιν ή φόρμα και αθλητικά παπούτσια ή μπότες. Δύο κείτονταν δίπλα σε μηχανάκια, ένας δίπλα σε ένα αυτοκίνητο. Κάποιοι ήταν ξαπλωμένοι ανάσκελα, άλλοι μπρούμυτα. Εκτιμάται ότι τα πτώματα βρίσκονταν εκεί επί αρκετές ημέρες.
Ο δήμαρχος της πόλης, η οποία έχει υποστεί σοβαρές καταστροφές από τις μάχες, υποστήριξε ακόμη ότι οι αρχές έχουν αναγκαστεί να ενταφιάσουν σε μαζικούς τάφους περίπου 300 άτομα, καθώς δεν υπάρχει χώρος στα κοιμητήρια της περιοχής.
Η ουκρανική εισαγγελία, πάντως, άφησε σαφείς υπόνοιες και για άλλα περιστατικά που μοιάζουν με εκτελέσεις σε αρκετές περιοχές γύρω από το Κίεβο. Η Ιρίνα Βενεντίκτοβα υποστήριξε ότι έχουν εντοπιστεί και απομακρυνθεί ήδη 410 πτώματα αμάχων, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρχουν ακόμη περισσότερα που δεν έχουν εντοπιστεί. Οι εισαγγελικές αρχές αναζητούν μάρτυρες μεταξύ των ντόπιων και συγκεντρώνουν αποδεικτικό υλικό, φωτογραφίες και βίντεο.
«Προβοκάτσια» λέει η Μόσχα και ζητά συζήτηση στον ΟΗΕ
Η πρώτη αντίδραση από τη Ρωσία ήρθε μέσω του υπουργείου Άμυνας, με τη Μόσχα να αρνείται τις κατηγορίες και να κάνει λόγο για «προβοκάτσια» και στημένες εικόνες.
Σύμφωνα με το υπουργείο, όλες οι ρωσικές στρατιωτικές μονάδες είχαν φύγει από την πόλη αυτήν στις 30 Μαρτίου. Στην ανακοίνωση υποστηρίζεται επίσης ότι οι Ρώσοι στρατιώτες παρέδωσαν 452 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους των κοινοτήτων στην ευρύτερη περιοχή του Κιέβου.
«Θέλουμε να τονίσουμε ιδιαίτερα ότι όλες οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν πλήρως από την Μπούτσα στις 30 Μαρτίου, μία ημέρα μετά τις ενώπιος ενωπίω διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην Τουρκία. Επιπλέον, στις 31 Μαρτίου, ο δήμαρχος της Μπούτσα Ανατόλι Φεντόρουκ επιβεβαίωσε στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ότι δεν υπήρχαν Ρώσοι στρατιώτες στην πόλη αλλά δεν ανέφερε καν ότι είχαν πυροβοληθεί ντόπιοι στους δρόμους, με τα χέρια τους δεμένα. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη ότι όλες οι αποκαλούμενες αποδείξεις εγκλημάτων στην Μπούτσα εμφανίστηκαν μόνο την τέταρτη ημέρα, όταν οι αξιωματικοί της SBU (Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας) και εκπρόσωποι της ουκρανικής τηλεόρασης έφτασαν στην πόλη».
Στην ανακοίνωση υποστηρίζεται επίσης ότι οι νεκροί στις εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα η Ουκρανία δεν έχουν νεκρική ακαμψία, ούτε διακρίνεται αίμα στις πληγές τους. «Όλα αυτά επιβεβαιώνουν αδιαμφισβήτητα ότι οι φωτογραφίες και τα βίντεο από την Μπούτσα είναι άλλη μια σκηνοθετημένη παράσταση του καθεστώτος του Κιέβου για τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, όπως έγινε και στη Μαριούπολη με το μαιευτήριο καθώς και σε άλλες πόλεις», καταλήγει η ανακοίνωση.
Η Μόσχα υποστηρίζει επίσης, σύμφωνα με την ανεπίσημη μετάφραση της ανακοίνωσης την οποία δημοσίευσε το πρακτορείο Reuters, ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της κατοχής της πόλης οι κάτοικοι της Μπούτσα ήταν ελεύθεροι να μετακινούνται και να χρησιμοποιούν τα κινητά τηλέφωνά τους, οι έξοδοι δεν ήταν αποκλεισμένοι και όλοι είχαν τη δυνατότητα να φύγουν προς τα βόρεια, προς τη Λευκορωσία, ενώ τα νότια περίχωρα «συμπεριλαμβανομένων και κατοικημένων περιοχών», βομβαρδίζονταν από τις ουκρανικές δυνάμεις.
Παράλληλα, όπως αναφέρουν ρωσικά ΜΜΕ, η Ρωσία ζήτησε άμεση συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για αύριο Δευτέρα, κάνοντας λόγο για «ωμή πρόκληση από Ουκρανούς εξτρεμιστές στη Μπούτσα» και αφήνοντας αιχμές και προς τη Δύση σημειώνοντας ότι έσπευσε να υιοθετήσει τις ουκρανικές κατηγορίες.
«Υπό το πρίσμα της κραυγαλέας πρόκλησης Ουκρανών ριζοσπαστών στην Μπούτσα, η Ρωσία ζήτησε να συγκληθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ» ανέφερε ο Ντμίτρι Πολάνσκι, ο πρώτος αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη, σε ανάρτησή του στο Telegram.
Τα ρωσικά μέσα, εξάλλου, παίζουν συνεχώς τις δηλώσεις του δημάρχου της πόλης, από τις 31 Μαρτίου, όταν είχε ανακοινώσει την αποχώρηση των στρατευμάτων, αλλά δεν είχε κάνει καμία αναφορά για πτώματα, νεκρούς ή ομαδικούς τάφους.
Σφοδρές αντιδράσεις και φωνές και περαιτέρω κυρώσεις
Στη σκιά των φρικτών εικόνων η Ουκρανία απαίτησε πέμπτο πακέτο κυρώσεων, με ανώτερο αξιωματούχο να ζητά να μπουν στο στόχαστρο οι τράπεζες της Ρωσίας, να αποκλειστούν τα λιμάνια και να επιβληθεί εμπάργκο σε όλες τις εμπορικές συναλλαγές.
Ο Αντρίι Σύμπινα, αντιπρόεδρος του προεδρικού γραφείου, σημείωσε ότι αυτό πρέπει να γίνει στη σκιά των όσων αποκαλύπτονται για τη Μπούτσα, καθώς η Ουκρανία κάνει λόγο ρωσικές αγριότητες.
Για το θέμα της Μπούτσα τοποθετήθηκε η ηγεσία της Ε.Ε., με τον Σαρλ Μισέλ να κάνει λόγο για νέες κυρώσεις, δηλώνοντας «σοκαρισμένος από τις εικόνες θηριωδιών που διέπραξε ο ρωσικός στρατός στην απελευθερωμένη περιοχή του Κιέβου Μπούκα». «Η Ε.Ε. βοηθά την Ουκρανία και τις ΜΚΟ στη συλλογή των απαραίτητων αποδεικτικών στοιχείων για δίωξη στα διεθνή δικαστήρια» προσέθεσε ο Σαρλ Μισέλ.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με τη σειρά της, δήλωσε «σοκαρισμένη» από τις αναφορές για «ανείπωτη φρίκη» σε περιοχές όπου η Ρωσία έχει αποσυρθεί και είπε ότι χρειάζεται επειγόντως μια ανεξάρτητη έρευνα.
Για εγκλήματα πολέμου μίλησε και ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, μιλώντας στη γερμανική Bild. Σχολιάζοντας αναφορές για εκτελεσθέντες αμάχους, ο Κλίτσκο είπε στη γερμανική εφημερίδα Bild ότι «αυτό που συνέβη στη Μπούτσα και σε άλλα προάστια του Κιέβου μπορεί να περιγραφεί μόνο ως γενοκτονία». Ο Κλίτσκο είπε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι υπεύθυνος για αυτά τα «σκληρά εγκλήματα πολέμου», προσθέτοντας ότι οι άμαχοι «πυροβολήθηκαν με δεμένα χέρια».Κάλεσε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα τη Γερμανία να σταματήσουν αμέσως τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Αντίδραση ήρθε και από την Ουάσιννκτον με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, να δηλώνει ότι οι εικόνες με τον μεγάλο αριθμό των νεκρών Ουκρανών στην πόλη Μπούτσα, μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων «είναι μια γροθιά στο στομάχι
Το Βερολίνο από την πλευρά του, δια στόματος της Γερμανής υπουργού Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Μόσχα πρέπει να πληρώσει για τα «εγκλήματα πολέμου» στην Μπούτσα με την επιβολή πιο αυστηρών κυρώσεων κατά της «απρόκλητης βίας» του Βλαντίμιρ Πούτιν. Λίγη ώρα αργότερα, ο ίδιος ο Γερμανός καγκελάριος, προανήγγειλε κυρώσεις. Ο Όλαφ Σολτς δήλωσε «ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και οι υποστηρικτές του θα αισθανθούν τις συνέπειες των πράξεών τους. Και θα συνεχίσουμε να διαθέτουμε όπλα στην Ουκρανία, ώστε η χώρα να μπορεί να αμυνθεί απέναντι στη ρωσική εισβολή».
Για έγκλημα μίλησε ο Μπόρις Τζόνσον
Για εγκλήματα πολέμου μίλησε και ο Μπόρις Τζόνσον, υποσχόμενος ότι το Λονδίνο θα εντείνει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και θα αυξήσει τη στρατιωτική βοήθειά του προς την Ουκρανία. «Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να λιμοκτονήσει η πολεμική μηχανή του (Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Βρετανός πρωθυπουργός προσθέτοντας «εντείνουμε τις κυρώσεις και τη στρατιωτική βοήθειά μας, καθώς και την ανθρωπιστική βοήθεια ώστε να στηρίξουμε όσους έχουν ανάγκη. Οι απαράδεκτες επιθέσεις της Ρωσίας εναντίον αθώων πολιτών στο Ιρπίν και την Μπούτσα συνιστούν επιπρόσθετες αποδείξεις ότι ο Πούτιν και ο στρατός του διαπράττουν εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία».
Από την πλευρά της η ισπανική κυβέρνηση εξέφρασε τον αποτροπιασμό της και ζήτησε τη διενέργεια έρευνας για «εγκλήματα πολέμου». «Οι αβάσταχτες εικόνες από την Μπούτσα μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων μας προκαλούν βαθύ αποτροπιασμό. Στέλνω την αλληλεγγύη μου στα θύματα αυτής της βαρβαρότητας», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλβάρες. «Τα εγκλήματα πολέμου πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο μιας ταχείας έρευνας και οι υπεύθυνοι να τιμωρηθούν», πρόσθεσε.
Ανεξάρτητη έρευνα για τη Μπούτσα ζητά ο γγ του ΟΗΕ
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε «σοκαρισμένος» από τις εικόνες των νεκρών πολιτών στην Μπούτσα, αυτήν την κωμόπολη του Κιέβου όπου εντοπίστηκαν πολλά πτώματα αμάχων μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων.
Στη λακωνική ανακοίνωσή του ο Γκουτέρες είπε ότι «είναι ουσιαστικής σημασίας μια ανεξάρτητη έρευνα να οδηγήσει στη λογοδοσία» των υπευθύνων.
Η Ύπατη Αρμοστεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ από την πλευρά της σημείωσε ότι ο εντοπισμός των μαζικών τάφων στην Μπούτσα εγείρει «σοβαρά ερωτηματικά» όσον αφορά τη διάπραξη «πιθανών εγκλημάτων πολέμου» και τόνισε ότι είναι σημαντικό να διαφυλαχθούν όλες οι αποδείξεις. «Δεν είμαστε ακόμη σε θέση να σχολιάσουμε τα αίτια και τις συνθήκες θανάτου των πολιτών στην Μπούτσα αλλά αυτό που ξέρουμε μέχρι σήμερα εγείρει σοβαρά ερωτηματικά και ανησυχίες για πιθανά εγκλήματα πολέμου και σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», τόνισε.
HRW: Προφανή εγκλήματα πολέμου
Η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch (HRW) ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει συγκεντρώσει στοιχεία για αυτό που χαρακτηρίζει ως «προφανή εγκλήματα πολέμου» που διέπραξαν οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις κατά αμάχων στην Ουκρανία.
Η HRW εξέδωσε μία ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι έχει εντοπίσει «αρκετές υποθέσεις στις οποίες, οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις διέπραξαν παραβιάσεις που είναι σχετικές με εγκλήματα πολέμου» σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Ρώσων, όπως το Τσερνίχιβ, το Χάρκοβο, αλλά και γύρω από το Κίεβο.
Η ανακοίνωση που εκδόθηκε στη Βαρσοβία, εξεδόθη μία ημέρα μετά από τον εντοπισμό νεκρών αμάχων στους δρόμους της ουκρανικής επαρχιακής πόλης Μπούτσα, τρεις ημέρες μετά από την υποχώρηση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων, μετά από τη ρωσική κατάληψη της πόλης που είχε διάρκεια ενός μηνός και βρίσκεται σε μία περιοχή απόστασης 30 χιλιομέτρων στα βορειοδυτικά του Κιέβου.